SVF: Globālo ekonomiku sagaida ļoti grūti laiki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Globālo ekonomiku sagaida ļoti grūti laiki, jo turpinās Krievijas uzsāktais karš Ukrainā, pieaug dzīves dārdzība un palēninās Ķīnas ekonomiskā izaugsme, paziņojis Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

Finanšu institūcija otrdien, 11. oktobrī, publicēja savu jaunāko prognozi par globālās ekonomikas izaugsmi šim un nākamajam gadam. SVF vadošais ekonomists Pjērs Olivjē Gurinšass sacīja, ka sliktākais vēl ir priekšā.

"Mūsu globālās ekonomikas izaugsmes prognoze šim gadam ir nemainīga – 3,2%. Savukārt mūsu prognoze 2023. gadam ir samazināta uz 2,7%.

Tas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā jūlijā publicētajā prognozē. Izaugsmes palēnināšanās 2023. gadā būs visaptveroša, jo valstīs, kuras veido trešo daļu no globālās ekonomikas, tautsaimniecības izaugsme saruks šajā vai nākamajā gadā. Trīs lielākās ekonomikas – ASV, Ķīna un Eiropas Savienība – turpinās stagnēt. Īsāk sakot, ļaunākais vēl ir priekšā, un daudziem cilvēkiem 2023. gadā būs sajūta, ka ir recesija," sacīja Gurinšass.

SVF otrdien samazinājis arī Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi nākamajam gadam. SVF prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 2,5%, bet nākamgad – par  1,6%. Jūnijā, noslēdzot misiju Latvijā, SVF prognozēja, ka Latvijas IKP šogad palielināsies par 2,5%, bet nākamgad – par 2,7%.

Savukārt inflācija Latvijā šogad un nākamgad gaidāma attiecīgi 16,5% un 8% apmērā.

Eirozonā kopumā SVF prognozē 3,1% IKP pieaugumu šogad, bet nākamgad tiek lēsta ekonomikas izaugsmes palēnināšanās līdz 0,5%. Inflāciju 19 valstu veidotajā vienotās valūtas zonā SVF šogad un nākamgad sagaida attiecīgi 8,3% un 5,7% apmērā.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā IKP pieaugums šogad tiek prognozēts 1,5%, bet nākamgad tiek gaidīts 0,3% kritums. SVF prognozē, ka Lielbritānijā šogad IKP pieaugs par 3,6%, bet nākamgad – par 0,3%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti