Panorāma

Latvijā pasliktinājusies autobraukšanas kultūra

Panorāma

Strīdas par vēsturisko apbūvi Jūrmalā

Eiro Latvijā: kā pazīt īstu eiro banknoti?

Eiro Latvijā: kā pazīt īstu eiro banknoti?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Centieni viltot naudu ir gandrīz tikpat seni kā pati nauda. Tas īpaši attiecināms uz pasaules lielākajām valūtām, kuru vidū, protams, ir arī eiro. Tajā pašā laikā – lielās valūtas ir arī vislabāk nodrošinātas pret viltojumiem.

Daudzi – īpaši tie, kam sanāk bieži ceļot pa dažādām Eiropas valstīm – eiro banknotes rokās turējuši jau ne reizi vien. Citiem janvāra pirmajās dienās tā būs pirmā sastapšanās. Kā vieniem tā otriem ir vienlīdz svarīgi zināt, ka iepērkoties atlikumā saņemtās banknotes vai no rokas rokā nākušās ir īstas.

Ja kādreiz kāds ir pievērsis uzmanību latu banknošu drošības elementiem, arī uz eiro tos saskatīt nebūs grūti – elementi ir diezgan līdzīgi. Un, proti, pilnīgi visām eiro banknotēm ir ūdenszīme. Tā ieraugāma banknotes sānā papīra baltajā daļā, aplūkojot naudaszīmi pret gaismu. Tāpat, pret gaismu skatoties, arī augšējā kreisajā stūrī parādās pilns nomināla vērtības skaitlis, kas banknoti neturot pret gaismu nav pilnībā saskatāms. Vēl viena drošības pazīme, kas redzama pret gaismu ir aizsargjosla, kas atrodas banknotes vidū. Toties papīrnaudu pagrozot rokās, mazākajiem  – pieciem, desmit un 20 eiro –  labajā malā izgaismojas hologramma, uz kuras pārmaiņus redzēsiet vai nu eiro zīmi vai nomināla vērtību. Ar lielākajām banknotēm ir līdzīgi, tikai joslas vietā hologramma ir dažādu attēlu formā.

Eksperts norāda – ļoti svarīgi ir banknoti arī kārtīgi aptausīt. "Eiro banknotes drukā uz kokvilnas papīra. Šis papīrs ir ne tikai izturīgs, bet tas arī pēc taustes ir atšķirīgs. Tāds mazliet raupjš, atšķirībā no viltojumiem, jo viltojumi kā likums tiek drukāti uz parastā rakstāmpapīra vai kaut kā tamlīdzīga, kas ir celulozes papīrs," stāsta Latvijas Bankas Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Andris Tauriņš. "Tāpat reljefā druka. Daļa no banknotes tiek apdrukāta ar reljefo druku jeb intaglio, arī latiem tas bija. Ja mēs taustām, mēs jūtam, ka šeit ir biezāks, šī druka ir pilnīgi reljefa," klāsta Tauriņš. "Savukārt, ja mēs skatāmies banknotes otru pusi, tad mēs arī, pagrozot banknoti, redzam, ka zemāka nomināla banknotēm vidusdaļā ir zeltītā josla, kur parādās nomināls cipariem un eiro simbols. Savukārt lielākā nomināla banknotēm, pagrozot banknoti, cipariem nomināls maina krāsu no olīvzaļa līdz violetam."

Tikmēr Valsts policija uzsver, ka liels viltotu eiro pieplūdums nav manīts. "Pašlaik nevarētu teikt, ka tā situācija ir dramatiska, mums nav milzīgs pieplūdums viltotu eiro. Nenoliedzami, skatoties tendences, prognozes, arī kaimiņvalstu pieredzi, droši vien varētu pieaugt viltoto eiro skaits," saka Virse.

Banknošu drošībai par labu nāk arī atšķirīgie izmēri un krāsas. Kā iepriekš skaidroja eksperts – pielīmējot nullītes piecu eiro naudas zīmei, to nevar uzdot par piecsimtnieku, kā tas savulaik ticis darīts ar ASV dolāriem. Tāpēc kādā brīvā brīdī kārtīgi izpētīsim un aptaustīsim mūsu jauno naudu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti