Eiro fokusā

Atbalsts zinātnei: finansējuma pieejamība un pietiekamība

Eiro fokusā

Veikti grozījumi Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā

Daugavpilī nodokļu atlaides Covid 19 cietušajiem uzņēmējiem 123 tūkstoši eiro

Daugavpilī NĪN atlaides Covid-19 cietušajiem uzņēmējiem – 120 tūkstoši eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Daugavpilī no Covid-19 ietekmes cietušie kopumā 20 uzņēmumi un organizācijas saņēmuši nekustamā īpašuma (NĪN) nodokļa atlaides vairāk nekā 120 tūkstošu eiro apmērā. Tās ir 90% atlaides, kas tiek piemērotas no pandēmijas sākuma. Tā Daugavpils pašvaldības cer mazināt pandēmijas ietekmi uz organizāciju un pilsētas uzņēmumu darbu. Visticamāk, uzņēmumu skaits, kas saņems šādas nodokļu atlaides, pieaugs.

Pavasarī Daugavpils domē stājās spēkā saistošie noteikumiem par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību, lai mazinātu Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi uz saimniecisko darbību pilsētā. Paralēli tika izveidota komisija, kas izvērtēja pretendentus šī atbalsta saņemšanai.

„Lēmums, pirmkārt, tika pieņems, jo sākās ārkārtējā situācija, bija izsludināta pandēmija. Un pie mums vērsās uzņēmēji, kurus šī situācija sāka negatīvi ietekmēt, ar lūgumu palīdzēt ar nodokļu atvieglojumu ieviešanu. Tajā laikā arī valdībā izskanēja prioritārās nozares, kuras ekonomiski visvairāk ietekmē pandēmija. Un dome arī izveidoja savus saistošos noteikumus un grozījumus, kuros atrunājām visas nianses,” pastāstīja domes priekšsēdētāja vietnieks un šīs komisijas vadītājs Jānis Dukšinskis (Latgales partija).

Nodokļa maksātāji varēja pretendēt uz NĪN atlaidēm pēc septiņiem saistošo noteikumu punktiem. Atlaides piemēroja virknei pilsētas uzņēmumu, kas darbojas dažādās sfērās. 

„Atvieglojumu 90% apmērā varēja saņemt viesnīcas, ēdināšanas uzņēmumi, sporta un bērnu izklaides centri, tirdzniecības centri un paviljoni, sabiedriskā labuma organizācijas. Nodokļu maksātājiem bija jāpierāda, ka nekustamajā īpašumā tiek veikta saimnieciskā darbība,” pastāstīja domes Nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas nodaļas vadītāja Tatjana Zinkeviča,

NĪN atlaides 90% apmērā varēja saņemt arī citas uzņēmēju kategorijas, ja to apgrozījums krīzes situācijā krities vismaz par 30%.

„Mēs maksimāli vienkāršojām šo atlaides saņemšanas procedūru. Jo daudzi, kas griezās VID, dažādu apstākļu dēļ tomēr šo atbalstu saņemt nevarējām. Mēs noteicām prioritārās nozares, un papildus bija rādītājs par apjoma kritumu,” skaidro domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Lāčplēsis (Latgales partija).

Rezultātā NĪN atlaides 90% apmērā saņēma 20 Daugavpils uzņēmumi un organizācijas. „Iesniegumus pēc pieņēmām līdz šī gada 1. jūlijam, pavisam tika  izskatīti 38 iesniegumi. Atbalstījām 20, un kopumā piešķīrām nodokļu atlaides par kopējo summu 123 tūkstoš eiro,” pastāstīja Zinkeviča.

NĪN atlaidi pavasara saņem arī Daugavpils lielākajā viesnīca “Park Hotel Latgola” un tirdzniecības centrs “Solo”. “[Atlaide ir] diezgan iespaidīga summa, kas mums palīdzēja atrisināt dažus finansiālus jautājumus,” apliecināja  viesnīcas un centra direktors Andrejs Nariškins.

Viesnīca un tirdzniecības centrs atbalsta saņemšanai atbilda pēc visiem kritērijiem, arī apgrozījuma krituma ziņā. „Atvieglojumi palīdzēja mums izdzīvot, mēs ne uz vienu sekundi nebijām aizvēruši savu viesnīcu un tirdzniecības centru. Mēs devām atlaides saviem nomniekiem. Šī nodokļu atlaide nebija lieka, tā bija apjomīga un palīdzēja pārdzīvot krīzes situāciju. Vissmagākā situācija finansiāli bija aprīlī, kad apgrozījums mazinājās par 90%. Tas bija ļoti katastrofāls kritums.

Ar katru mēnesi situācija uzlabojās, tomēr ļoti lēnām, un mēs nevarējām atgūt spēkus un to situāciju, kāda bija pērn.

Arī šobrīd, sākot ar šo mēnesi, situācija sāk pasliktināties, ņemot vērā tos apstākļus, kādi šobrīd ir pasaulē,” pastāstīja Nariškins.

Viņš pārliecināts, ka Daugavpils bija viena no retajām pašvaldībām valstī, kas pandēmijas laikā nāca pretī uzņēmējiem. To, ka šāds atbalsts kā Daugavpilī Covid-19 laikā nav citur Latgalē, apstiprināja otras lielākas reģiona pilsētas – Rēzeknes – domē.

„Šo ceļu kā Daugavpils mēs negājām, un šādu NĪN atlaižu jomā mums nebija. Rēzeknē mēs Covid-19 situācijā noteicām, ka šī nodokļa maksāšanas termiņš  ir viens un atlikts līdz 16. novembrim,” pastāstīja domes Nodokļu nodaļas vadītāja Ilona Žavoronkova. Rēzeknē kā vairumā pašvaldību ir noteikts NĪN pagarinājuma termiņš.

Tikmēr Daugavpilī neizslēdz iespēju, ka 90% atlaides piemērošana NĪN uzņēmējiem  turpinās.

„Es domāju, ka tagad atkal process atsāksies. Arī komisijā mēs vēl saņemam iesniegumus un vērtējam tālāk. Mēs redzam, ka nāk pandēmijas otrais vilnis un tiek vērti ciet daudzi uzņēmumi un iestādes pilsētā, īpaši bērnu centri. Un būs jādomā par NĪN atlaidēm, kas uzņēmējiem ir labs atspaids,” apliecina Jānis Dukšinskis.

Turklāt, neskatoties uz šīm atlaidēm, budžeta ieņēmumu plāns pilsētā pildās, uzsvēra Daugavpils domē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti