Darba devēji var pieteikties atbalstam jaunu darbinieku mobilitātei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nevarot atrast darbu tuvumā savai dzīvesvietai, iespējams saņemt daļēju kompensāciju par transporta vai dzīvojamās telpas īres izdevumiem, ja darbu ir izdevies atrast tālāk no mājām. Šāda Nodarbinātības valsts aģentūras reģionālās mobilitātes veicināšanas programma tagad ir pieejama ne vien darba ņēmējiem, bet arī darba devējiem, kuri saviem darbiniekiem nodrošina dzīvesvietu vai nokļūšanu uz darbavietu.

Darba devēji var pieteikties atbalstam jaunu darbinieku mobilitātei
00:00 / 04:12
Lejuplādēt

Atbalsts, atrodot darbu tālāk no mājām

Ja persona ir bijusi reģistrēta bezdarbnieka statusā un darba vietu ir atradusi vismaz 15 kilometru attālumā no mājām, pirmos četrus mēnešus ir iespēja saņemt mobilitātes atbalstu transporta izdevumu segšanai 7 eiro dienā. Bet, ja vietā, kur atrast darbs, nākas īrēt dzīvesvietu, var saņemt kompensāciju līdz 150 eiro mēnesī.

Visaktīvāk šāds atbalsts tiek īstenots Nodarbinātības valsts aģentūras Rēzeknes filiālē. „Ja mēs skatāmies Latvijas griezumā, tad mēs redzam, ka Rēzeknes filiālē šis skaitlis ir vislielākais. Un šajā gadā mēs esam iesaistījuši mobilitātes pasākumā jau 57 cilvēkus,” pastāstīja filiāles vadītāja Ināra Ducsaliete.

Mobilitātes atbalstu var pieprasīt desmit dienu laikā pēc iekārtošanās darbā. Cilvēki darbu atrod visdažādākajās pilsētās.

„Ir Rīga, Balvi, Jēkabpils un, protams, visvairāk no Rēzeknes novada brauc uz Rēzeknes pilsētu. Arī no Viļāniem uz Preiļiem vai no viena pagasta uz otru, arī šādi gadījumi mēdz būt,” pastāstīja filiāles vadītāja Ināra Ducsaliete.

Viens no tiem, kurš saņēma mobilitātes atbalstu degvielas kompensācijai, ir Dzintars Drebeinieks. Vīrietis dzīvo Rēzeknes novadā, taču darbu atrada pilsētā. „Jābrauc man apmēram 26 kilometri,” pastāstīja Dzintars, kurš darbu atrada skolā par sētnieku un kuram nākas braukt katru dienu.

„Degviela ir ļoti dārga, ārprāts. Atalgojums arī ir ļoti mazs. Kas tas ir – 364 eiro mēnesī?” sacīja Dzintars. Tāpēc iespēja pirmos četrus mēnešus saņemt degvielas daļēju kompensāciju bijusi ļoti nepieciešama, esot vien žēl, ka atbalsts nav uz ilgāku laiku.

Interese par atbalstu mobilitātei

Kopumā Latvijā šobrīd mobilitātes atbalsts ir kļuvis pieprasītāks.

„Šobrīd izmaksas visam aug, īpaši transporta izdevumiem – degvielai. Līdz ar to mēs redzam, ka tieši šogad ir pieaugusi nodarbināto interese par šo pakalpojumu. Mums pieteikumu skaits ir būtiski pieaudzis, salīdzinot ar pagājušo gadu,” pastāstīja NVA Nodarbinātības pasākumu departamenta direktora vietniece Vineta Leončika.

Līdz šim atbalsts bija pieejams darba ņēmējiem, bet tagad tādu Nodarbinātības valsts aģentūra piedāvā arī darba devējiem, kuri paši darbiniekus nogādā uz darbavietu vai nodrošina viņiem dzīvesvietu.

„Šāds jauns pakalpojums, lai sniegtu atbalstu tiem darba devējiem, kuriem pašiem rodas izdevumi, lai nodrošinātu darbinieku nokļūšanu darba vietā vai izmitināšanu. Atbalstu var saņemt jebkurš komersants. Protams, aģentūra arī vērtē, vai šim komersantam nav nodokļu parādu, lai saņemtu atbalstu. Un atbalsts ir četrus mēnešus no darba attiecību uzsākšanas dienas, atbalstam ir jāpiesakās desmit dienu laikā kopš darba tiesisko attiecību nodibināšanas ar darbinieku, un darbiniekam pirms tam ir jābūt reģistrētam Nodarbinātības valsts aģentūrā kā bezdarbniekam,” pastāstīja Leončika.

Tāpat kā strādājošie, tā arī uzņēmēji no Nodarbinātības valsts aģentūras mobilitātes atbalsta programmā saņem transporta izdevumu kompensāciju līdz septiņiem eiro dienā, savukārt telpas īres izmaksu atlīdzība mēnesī ir līdz 150 eiro. Jaunais atbalsts ieviests vien nesen, un pagaidām nevienam uzņēmējam nav piešķirts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti