Centrāltirgū sāk pierast pie eiro, bet skumst arī pēc latiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jau vairāk nekā divus mēnešus Latvijā tiek lietota eiro valūta. Sākumā šis jautājums izpelnījās plašas sabiedrības debates un ne visi bija apmierināti par valūtas maiņu. Latvijas Radio korespondente centās noskaidrot, kāda situācija ir šobrīd Rīgas Centrāltirgū.

Rīgas Centrāltirgū valda rosība. Cilvēku ir daudz un pārdevējiem darba netrūkst. Arī pārdevējai Vijai cenas tiek pārjautātas vairākkārt un nauda tiek pārskaitīta ļoti rūpīgi.  Lai gan vairāk nekā pirms diviem mēnešiem lats ir nomainīts pret eiro, pārdevēja joprojām atzīst, ka pierast ir grūti.

Protams, ka nav pieraduši - ļoti sūdzas cilvēciņi, ka viņiem nepatīk eiro naudiņa, ka ļoti smaga, un vēl - tik spīdīga, ka cilvēki nevar atšķirt 50 un 20 centus. Ļoti, ļoti nav apmierināti un ļoti slikti iepērkas,”  sūkstās Vija.

Bet pārdevējs Juris, kurš tirgū strādā jau vairāk nekā sešus gadus, stāsta, ka pāreja uz eiro viņam noritējusi mierīgi un nu jau pamazām sāk arī pierast, tikai nedaudz traucējot jaunās naudas izmēri:

„Vispār vecie cilvēki vēl ne visai tā, viņi tur pēta ļoti un viņiem tur jūk, bet jaunie cilvēki - jā, jau ir pieraduši. Mēs arī jau „piešāvāmies”. Vienīgais - tas metāls, lielā kaudze, smagāks viss.”

Apgrozījums Jura produkcijai īpaši mainījies nav, tomēr netrūkstot arī kuriozu situāciju.  Pieraduma pēc cilvēki aizvien rēķina līdzi latos un dažkārt arī pašam gadās pārteikties un paskatīties uz veco cenu.

„Cits rēķina latos, jā. Un es jau ar šad tad latos vēl, bet pārsvarā jau eiro. Vecie sevišķi tā  - tur latos, tik dārgi jau izliekas viņiem, bet - pareizi, pareizi!, viņš saka, tas taču eiro!”

Tomēr Centrāltirgū satiktie pircēji atzīst, ka ar jauno naudu nejūtas īsti droši un vēl aizvien nespēj pierast.  Pircēja Vija, kura tirgū iepērkas bieži, stāsta, ka pārtikas veikalos vēl aizvien rēķina līdzi cenām. Visgrūtāk esot saprast, vai cenas ir atbilstošas un vai netiks izdots pārāk daudz naudas, jo visas cenas tagad esot pilnīgi citādākas un nav viegli visu atkal iegaumēt no jauna.

„Es neesmu pieradusi, es vēl visu laiku domāju par vecajiem, mīļajiem latiņiem un salīdzinu cenas. Mēneša beigās saskaitu eiro, paskatos tajā grāmatā, kas bija atsūtīta, cik tas ir latos un priecīga esmu, ja neesmu pārtērējusi savu budžetu,” stāsta Vija.

Pircējai Edītei gan pāreja uz eiro lielas grūtības nav sagādājusi. Viņa jau ir pieradusi, un jaunā valūta problēmas nerada. Arī pārdevējiem Edīte uzticas un cenas latos vairs vienmēr nepārrēķina:

„Nē, nu nevar jau teikt, ka slikti ir, tikai tādas lielas tās papīra naudas. Es tā kādreiz parēķinu gan līdzi, bet vispār jau principā uzticos.”

Lai gan jautājumā par valūtas maiņu joprojām valda dažādi viedokļi, cilvēki pie jaunās naudas sāk pierast. Rīgas Centrāltirgū satiktie pārdevēji gan atzīst, ka naudas maiņa ir ietekmējusi viņu darbu, tomēr cer, ka situācija stabilizēsies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti