Krustpunktā

Čečenijas prezidenta Ramzana Kadirova un Krievijas līdera Vladimira Putina attiecības

Krustpunktā

Īpašas sociālās garantijas barikāžu dalībniekiem: par un pret

No likumdevēja Latvijā gaida izlēmīgus soļus cīņā pret nauda atmazgāšanu

Banku uzraugs gaida izlēmīgus likumdevēja soļus pret naudas atmazgātājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No likumdevēja Latvijā tiek gaidīti izlēmīgi soļi cīņā pret nauda atmazgāšanu jeb noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, šādu viedokli Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pauda Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Finanšu integritātes daļas vadītāja Maija Treija.

Viņa atzina, ka pērn caur Latvijas bankām ienāca un izgāja nedaudz vairāk kā 80 miljardi ASV dolāru, kas bija mazāk par nedaudz vairāk kā 100 miljardiem ASV dolāru 2014.gadā. Ne visa šī nauda ir kriminālā ceļā iegūta - saskaņā ar "Re:Baltica" aplēsēm pēdējo dažu gadu laikā caur Latvijas bankām atmazgāti 19 miljardi eiro "netīras" naudas.

Saeimas Budžeta un nodokļu komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis ("Vienotība") raidījumā atzina, līdz šim likumdevējs nelegāli iegūtas naudas legalizācijas ierobežošanā Latvijā piekopis "strausa politiku". Šadurskis pieļāva, ka aktīvāku rīcību šajā jomā traucējis "lielais banku lobijs".

Saeimas komisijas vadītājs atzina, ka patlaban Finanšu ministrijā top normatīvie akti, kas ļaus FKTK efektīvāk cīnīties pret naudas atmazgāšanu Latvijā. "Tagad šie [normatīvie akti] ir Finanšu ministrijā, drīz caur valdību nonāks Saeimā," skaidroja Šadurskis.

FKTK pārstāve piebilda, ka "nerezidentu bizness" Latvijas banku sektorā būtu paturams, "bet tam ir jābūt tīram".

Komercdarbības un finanšu pētniecības aģentūras direktors Andris Nātriņš Latvijas Radio raidījumā atzīmēja, ka daļai Latvijas banku bizness pamatā balstās uz transakcijām, kas ir saistītas ar lielu risku un par ko daudz un dažādās tonalitātēs līdz šim ir runāts.

Nātriņš uzskata, ka komercbankas būtu jāmudina vai arī uz tām būtu jāizdara spiediens mainīt savu biznesa modeli, lai kriminālā ceļā iegūtu līdzekļu legalizācija Latvijā nebūtu iespējama. Lielākā problēma šajā ziņa ir tā, kā uz "mums skatās" starptautiski.

Jau ziņots, ka no amata atkāpies FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.Paziņojumā medijiem Zakulis norādīja, ka ar šo soli cenšas mazināt pār komisijas darbu pēdējā laikā mesto šaubu ēnu. Viņš iesniedzis atlūgumu divus gadus pirms amata termiņa beigām.

Tāpat ziņots, ka jau pērnā gada nogalē raidījums "De facto" vēstīja par politiķu neapmierinātību ar Zakuļa darbu pēc Latvijas banku uzraugam veltītās kritikas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD ziņojumā, kas teorētiski var apdraudēt Latvijas iestāšanās sarunas šajā attīstīto valstu organizācijā.

Latvijas iestāšanās OECD izvirzīta kā viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm 2016. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti