FKTK šefs Zakulis iesniedz atlūgumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No amata atkāpies Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FTK) priekšsēdētājs Kristaps Zakulis. Viņš iesniedzis atlūgumu divus gadus pirms amata termiņa beigām.

Zakulis paziņojumā medijiem norādījis, ka lēmums ir izsvērts, taču nekomentē, vai uz atkāpšanos ticis pamudināts un vai kritiku par nepietiekamu banku uzraudzību uzskata par pamatotu. 

“Šo četru gadu laikā, kopš esmu amatā, kopā ar kolēģiem intensīvi strādājām, lai sasniegtu pašu izvirzītos un formulētos mērķus. Tas ietver arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomas sakārtošanu un pilnveidošanu, piemēram, kvantitatīvi un kvalitatīvi padziļinot regulārās pārbaudes bankās, gan paaugstinot soda naudas apmērus,” paziņojuma medijiem norāda Zakulis.

“Jāsaprot, ka pēdējā laikā bankām piemērotie sodi nav kādi kampaņveida pasākumi, bet gan rūpīgs banku uzrauga darbs vairāku gadu garumā. Būsim reālisti – šādu iestāžu vadības maiņa Latvijā nav jauna prakse, un tam biju gatavs. Tā kā FKTK priekšsēdētāja amats ir uzticības amats, tāpēc uzskatu, ka mana atkāpšanās mazinās šo aizdomu, baumu un šaubu ēnu pār FKTK. Turklāt šis amats man nekad nav bijis pašmērķis,” pauž Zakulis.

Pēc četriem gadiem, kas pavadīti FKTK vadītāja amatā, Kristaps Zakulis uzsver, ka jauno profesionālās dzīves posmu sāks ar padarīta darba sajūtu: "Šo gadu laikā FKTK ir izdevies stiprināt kā spēcīgu un profesionālu komandu, kura spēj efektīvi pārraudzīt un regulēt finanšu tirgu atbilstoši Eiropas Savienības prasībām. Stājoties amatā, 2012. gada janvārī kā sava darba prioritātes izvirzīju mērķi pārskatīt FKTK darbu tirgus uzraudzības jomā un komunikācijas pieeju, kā arī apzināt "Krājbankas" krīzē gūtās mācības, lai stiprinātu finanšu tirgus dalībnieku uzraudzības sistēmu. Šo gadu laikā uzdevumus izdevies ieviest pilnībā, pateicoties saliedētās komandas intensīvajam darbam. FKTK kļuvusi par dinamisku un atvērtu finanšu tirgus uzraudzības iestādi, kas strādā ne tikai Latvijas, bet Eiropas līmenī."

Zakulis pildīs līdzšinējos FKTK padomes priekšsēdētāja amata pienākumus līdz Saeimas balsojumam un pēc tam dosies atvaļinājumā, veltot laiku ģimenei.

Premjerministre Laimdota Straujuma („Vienotība”) pirms FKTK paziņojuma Latvijas Radio atzina, ka saistībā ar FKTK „zināmi lēmumi ir pieņemti, bet  par tiem vēl ir pāragri runāt.

"Mums pagājušajā nedēļā bija vairākas sanāksmes par to [banku uzraudzības kvalitāti Latvijā]. Tur ir vieta uzlabojumiem," atzina Ministru prezidente.

Saeimas Budžeta un finanšu komisijas pārstāvis, deputāts Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība) atzina, ka pērn decembrī komisijā FKTK doti uzdevumi un drīzumā komisijā varētu pārrunāt paveikto.

Parādnieks gan norādīja, ka šobrīd nav pamata pārrunāt Zakuļa nomaiņu FKTK vadībā. Savukārt uz jautājumu, kā izskatītos labāk – ja FKTK vadītājs Zakulis no amata atkāptos pats vai Saeima viņu no tā atceltu, arī premjerministre Straujuma norādīja – šobrīd jautājuma par Zakuļa nomaiņu neesot.

Savukārt  Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis ("Vienotība") sarunā ar Lsm.lv pirms FKTK paziņojuma atturējās komentēt izskanējušo informāciju par drīzu FKTK vadītāja Zakuļa maiņu. Jautāts, cik pamatotas ir šīs runas, Šadurskis atzina: "Droši vien, ka kaut kāds pamats ir" . Viņš norādīja, ka plašāk par šo varēs runāt otrdien, 26.janvārī. Jautāts, kas mainīsies rīt, Šadurskis atkārtoti norādīja: "Šodien nekomentēšu."

LTV raidījums “De facto” jau decembra nogalē ziņoja, ka FKTK pēdējā laikā izpelnījās pārmetumus par nespēju "izķert" starptautiski skaļos naudas atmazgāšanas darījumus, vairāki pārmetumi komisijai veltīti arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ziņojumā, kas teorētiski var apdraudēt Latvijas iestāšanās sarunas šajā attīstīto valstu organizācijā.

Saistībā ar to valdošās koalīcijas politiķi no "Vienotības", Zaļo un Zemnieku savienības un Nacionālās apvienības lielā vienprātībā jau decembrī Saeimā negaidīti asi kritizēja FKTK priekšsēdētāju Kristapu Zakuli un neoficiāli sāka runāt par Zakuļa nomaiņu.

"Krājbankas" kraha ietekmē 2011.gada nogalē no amata atkāpās iepriekšējā FKTK vadītāja Irēna Krūmane. Pēc tam Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un finanšu ministrs Andris Vilks nāca klajā ar paziņojumu, ka šim amatam virzīs bijušo Satversmes aizsardzības biroja darbinieku, toreizējo "Lattelecom" drošības daļas vadītāju Kristapu Zakuli. Viņš šos pienākumus sāka pildīt 2012.gada sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti