Balvu apkārtnē atklāta vērienīga nelegālo cigarešu ražotne; aiztur divus cilvēkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Balvu apkārtnē augustā policija atklājusi nelegālu cigarešu ražotni, un saistībā ar pārkāpumiem policija aizturējusi divus cilvēkus, piektdien žurnālistiem pastāstīja Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Gatis Gudermanis.

Viņš informēja, ka ražotnē atrastas un atsavinātas 8,5 tonnas tabakas. Policijas aplēses liecina, ka no šāda apjoma tabakas var pagatavot aptuveni 8,5 miljonus cigarešu.

Cigarešu ražotne bijusi labi aprīkota, tajā cigaretes tika gan satītas, gan marķētas ar vajadzīgo cigarešu zīmolu, gan iepakotas paciņās, blokos un kastēs. Saskaņā ar policijas sniegto informāciju, cigaretes tika ražotas ar zīmoliem "West", "L&M" u.c., taču izmantojot viena veida tabaku. Saražotās cigaretes netika realizētas Latvijā, bet sūtītas uz Vāciju, Zviedriju un Apvienoto Karalisti.

Pašā rūpnīcā atradās cigarešu ražošanai nepieciešamās iekārtas aptuveni pusmiljona latu vērtībā. Gudermanis informēja, ka ražotne ar pārtraukumiem darbojusies aptuveni gadu, proti, cigaretes ražotas tikai tad, kad bija izejvielas.

Policija lēš, ka, lai ražotne funkcionētu, tajā bija jādarbojas no pieciem līdz septiņiem cilvēkiem. Uz vietas ražotnē darbinieki gan netika atrasti, taču policijas sniegtā informācija liecina, ka tie bijuši trešo valstu pilsoņi. Visticamāk, ražotnes īpašnieki izvēli par labu tieši trešo valstu pilsoņiem izdarījuši, lai strādnieki neizplatītu lieku informāciju apkārtnes iedzīvotājiem. Savukārt par aptuveno algu, kas maksāta strādniekiem, policijas strādniekiem pagaidām informācijas nav. Tāpat vēl tiek noskaidrota saražoto cigarešu kvalitāte.

„Ir pamats uzskatīt, ka šīs personas ir no trešajām valstīm, tas tiek darīts drošības nolūkos. Protams, lai nebūtu lieka informācijas noplūdes. Viņi tiek ievesti. Viņi uz vietas uzturas un dzīvo. Kad darbs beidzas, viņi tiek nosūtīti atpakaļ. Lai pēc iespējas mazāk kontrakti ar vietējiem iedzīvotājiem,” shēmu skaidro Gudermanis. „Teritorija bija gana labi nomaskēta. Ar attiecīgajām drošības sistēmām. Te redzam iebūvētas novērošnas kameras un nosedza visu ārējo perimetru, lai nepiederošanas personas, tai skaitā kā mēs nevarētu patraucēt šīs iekārtas darbu.”

Policija arī pieļauj, ka ražotnes īpašnieki varētu uzturēties citās valstīs un pašai ražotnei nav gājuši pat tuvumā. Savukārt,

atbildot uz jautājumiem, kādēļ ražotne varētu būt izvietota tieši Latvijā, Gudermanis stāstīja, ka tas, visticamāk, darīts ekonomisku apsvērumu dēļ, jo izejvielas Latvijā ir samērā viegli ievest un cigarešu saražošanas pašizmaksa ir lēta, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm.

Vienlaikus viņš informēja, ka tabaka Latvijā ievesta nelegāli, savukārt dažādās tipogrāfijās, turklāt, iespējams, nelegālās, tika drukātas akcīzes markas un nepieciešamais cigarešu iepakojums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti