Balvos degradētas teritorijas sakārtošanā iegulda vairāk nekā 6 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Balvos par līdz šim lielāko būvdarbu summu - vairāk nekā sešiem miljoniem eiro - sakārtota bijusī gaļas kombināta teritorija. Vecās ēkas nojauktas, lai būvētu vietā jaunas ražošanas ēkas, ko izsolē iznomās uzņēmējam.

Bijušā gaļas kombināta teritorijā pašlaik strādā tehnika. Vairāk nekā 7 hektāru teritorijā ir nojauktas ēkas un redzami būvgružu kalni.   

Balvos sakārto degradētās teritorijas
00:00 / 04:42
Lejuplādēt

“Te ilgus gadus darbojās Balvu gaļas kombināts, kas beidza pastāvēt 1995. gadā. Šī teritorija bija privatizēta, piederēja privātpersonām, uzņēmējiem, un 2016.gadā pašvaldība piedalījās izsolē, lai iegūtu šo teritoriju, jo uz to brīdi bija degradēta teritorija un saimnieciskā darbība nenotika,” pastāstīja Balvu novada Finanšu un attīstības nodaļas vadītāja Olga Siņica.

Kopš kombināts pārstāja darboties, teritorijā stāvēja tukša. Gadu gaitā tā kļuva nepievilcīga un pat bīstama. Darbus izdevās uzsākt, pateicoties Eiropas finansējumam degradēto teritoriju atjaunošanai. 

Degradētā teritorija Balvos
Degradētā teritorija Balvos

“Plānots sakārtot pilnīgi visu teritoriju, arī izbūvēt ēkas, inženierkomunikācijas, ceļus, elektrības, ūdens un kanalizācijas pieslēgumus, lai teritoriju piedāvātu izsolē, kuru mēs plānojam rīkot tuvākā laikā, kamēr vēl notiek būvniecība, lai mēs jau zinām konkrētus pretendentus," paskaidroja Siņica. "Tad varēs nomāt teritoriju un darboties. Protams, ir arī nosacījumi uzņēmējiem, kas darbosies šajā teritorijā. Būs obligāti viņu ieguldījums, nefinanšu investīcijas – iekārtas, kā arī 86 darbavietas.”

Teritorijā uzbūvēs piecas ēkas, uz tām izsoles gaitā varēs pretendēt arī vairāki uzņēmēji.

Būvniecības darbus plānots sākt 2020. gadā. No vairāk nekā sešiem miljoniem eiro, kas tiks ieguldīti objekta sakārtošanai un būvniecībā, vairāk nekā 80 procentus sedz Eiropas fondu līdzekļi.

Šis nav vienīgais degradētas teritorijas atjaunošanas projekts netālu no Balvu pilsētas. Bijušās putnu fermas teritorijā jau ir uzbūvēta ražošanas ēka - šajā projektā uzņēmējam būs jārada vismaz 34 darbavietas. Gan par vienu, gan otru objektu interese uzņēmējiem esot.

“Tie, kam ir interese pa šo teritoriju, ir kokapstrāde gan vienā, gan otrā teritorijā, ir pārtikas produktu pārstrāde, ir arī iepakojuma ražošana,” pastāstīja Siņica. 

Degradētā teritorija Balvos
Degradētā teritorija Balvos

Lai sakārtotu degradētas teritorijas un izveidotu tās pieejamākas uzņēmējdarbības uzsākšanai, no Eiropas Savienības fondiem ir pieejami 236 miljoni eiro. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Investīciju politikas departamenta direktore Svetlana Sergejeva paskaidroja, ka projektam ir labi rādītāji.

“Mums ir 111 projekti par 225 miljoniem eiro ERAF [Eiropas Reģionālās attīstības fonda] finansējuma, un mēs varam pateikt, ka jau šobrīd šī aktivitāte parāda ļoti labus rezultātus," teica Sergejeva. "Šobrīd mums ir pabeigti 37 projekti un, ja mēs runājam par rādītājiem, kas sasniegti īstenotajos projektos, tad mums ir izveidotas 844 jaunas darbavietas, piesaistītas komersantu nefinanšu investīcijas 119 miljonu eiro apmērā un atjaunota degradētā teritorija arī 144 hektāru platībā.”

Uzņēmēji, kuri izmanto izveidoto infrastruktūru, darbojas dažādās nozarēs, piemēram, pārtikas pārstrādē, informāciju tehnoloģijās, tekstilrūpniecībā un vēl citas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti