Baiba Rubesa: «Citadeles» darījuma izjukšana graus Latvijas reputāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ja bijušā Privatizācijas aģentūras (PA) vadītāja Anša Spridzāna un ekonomikas ministra Vjačeslava Dombrovska bezatbildības dēļ bankas „Citadeles” darījums izjuks, Latvijas reputācija kā investīcijām labvēlīga vide tiks grauta, Latvijas Televīzijas speciālizlaidumā norādīja bankas padomes locekle Baiba Rubesa.

Ja Spridzāna kunga atkāpšanās no atbildības un ekonomikas ministra neizdarība nākošo dienu laikā atrast leģitīmu līguma parakstītāju novedīs līdz darījuma izjukšanai, kas nav neiespējami, tad Latvijas reputācija kā investīcijām labvēlīga vide noteikti tiks tālāk grauta,” pauda Rubesa, uzsverot, ka darījums ir jānoved līdz beigām.

Ja darījums izgāzīsies, Latviju uzskatīs par banānu republiku.

„Mūs uzskatīs par banānu republiku. Par to man nav nekādu šaubu. Ja noraus šo darījumu Spridzāna darbības dēļ, man nav šaubu, ka "Bloomberg" un "Financial Times" nebūs glaimojošākie raksti par Latviju,” viņa turpināja.

Vairāki raidījuma viesi kritizēja valdības slikto komunikāciju un uzsvēra, ka par Spridzāna aiziešanu neoficiāli jau runāts kādu laiku iepriekš.

„Spridzāna kungs rīkojās drosmīgi, neparakstot līgumu,” uzskata Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš („Saskaņa”).

Tam gan iebilda Rubesa: „Piedodiet, tas ir bezatbildīgi. Vienas augstas raudzes iestādes vadītāja atkāpšanās trīs sekundes pirms parakstīšanās nav nopietni. Ja tiešām tas bija zināms, tas ir tikpat neatbildīgi arī no ekonomikas ministra, nezinot, ko likt vietā.”

Arī eiroparlamentārietis Roberts Zīle atzina, ka, ņemot vērā amatpersonu darbību, „šis darījums neizskatās normāls”. Taču daudz svarīgāk par bankas pārdošanas cenu ir tas, vai potenciālajam investoram ir bankas attīstības stratēģija veicināt tās darbību Baltijas reģionā, lai būtu konkurents skandināvu un nerezidentu apkalpojošajām bankām.

Zīlem arī iztrūkusi ASV vēstniecības pozīcija un atbalsts šīm investīcijām.

Savukārt finanšu konsultants Mārtiņš Krūtainis skaidroja, ka divu mēnešu laikā, kā to esot lūdzis Spridzāns, iespēja kaut ko būtiski ietekmēt nav pārāk liela. Taču potenciālos investorus „RippleWood Holdings” viņš raksturoja kā respektablu organizāciju ar labu reputāciju.

Savukārt Rubesa pavēstīja, ka „vienu brīdi bija stiprs lūgums” no Privatizācijas aģentūras tikties ar krievu miljardieri un AS „Latvijas Balzams” pastarpinātu īpašnieku Juriju Šefleru, kura vārds arī izskanēja kā viens no iespējamiem investoriem. „Citadeles” vadītājs pēc PA lūguma esot ticies ar Šefleru.

Žurnālists Māris Zanders diskusijas noslēgumā uzsvēra, ka pats svarīgākais šobrīd ir pateikt cilvēkiem - ar pašu banku viss ir kārtībā, neskatoties uz to, ka darījums ir neskaidrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti