Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstis parakstīs brīvās tirdzniecības līgumu - bez ASV

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šodien 11 Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstis parakstīs brīvās tirdzniecības līgumu - gadu pēc tam, kad par izstāšanos no tā paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps. Vienošanās mērķis ir starp šīm valstīm mazināt tarifus un audzēt tirdzniecības apgriezienus izaugsmei. Bez ASV dalības līguma ietekme gan ir krietni mazāka.

11 valstis, starp kurām ir Japāna, Kanāda, Meksika, Austrālija un citas, līgumu parakstīs Čīlē, kas paziņojusi, ka tas „nosūtīs signālu pasaulei un Savienotajām Valstīm, ka šī ir globāla vienošanās.” Tas notiks laikā, kad Tramps sola ASV importa tarifus tēraudam un alumīnijam, riskējot izraisīt globālu tirdzniecības karu. Viņš par ASV izstāšanos no Āzijas un Klusā reģiona brīvās tirdzniecības līguma paziņoja uzreiz pēc stāšanās prezidenta amatā postulējot ASV interešu likšanu pirmajā vietā.

Vēl bijušā prezidenta Baraka Obamas laikā kopā ar ASV līgumu sākotnēji parakstījušās 12 valstis veido aptuveni 40% pasaules ekonomikas. Bet bez Savienotajām Valstīm – tikai 13 ar pusi procentus, kas gan joprojām ir daudz.

11 valstis, ka šodien parakstīs vienošanos, pārstāv 500 miljonu cilvēku tirgu, kas ir vairāk nekā Eiropas Savienības vienotajā tirgū.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti