Audzis atklāto viltoto banknošu skaits – viltojumus viegli atpazīt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pagājušajā gadā pārbaudei nodotas un par viltotām atzītas 1577 naudaszīmes, tajā skaitā 300 monētu un 1277 banknotes. Tas ir par 6,3% viltojumu vairāk nekā 2015.gadā. Bankas eksperts norāda, ka viltojumus ir viegli atpazīt.

Latvijas Bankas naudas drošības un tehnoloģiju eksperts Andris Tauriņš norāda, ka naudas viltojumu skaits ir salīdzinoši niecīgs, jo Latvija ir starp tām eirozonas valstīm, kurās ir vismazākais viltojumu skaits. Pērn Latvijā izplatītākie bija 50 eiro nomināla naudas zīmju viltojumi, seko 20 eiro banknotes un divu eiro monētas. Apgrozībā bieži izmantoto piecu un desmit eiro viltojumu skaits bija neliels, ko Latvijas Banka skaidro ar sekmīgu pāreju uz jaunām Eiropas sērijas banknotēm.

Tauriņš: Nauda vienmēr ir jāapskata, jāpagroza un jāaptausta
00:00 / 01:02
Lejuplādēt

Tauriņš norāda, ka skaidras naudas daudzums apgrozībā gan visā eiro sistēmā, gan arī Latvijā pieaug, līdz ar to pieaug arī viltojumu skaits.

„Nauda vienmēr ir jāapskata, jāpagroza un jāaptausta. Ja šīs trīs lietas izdara, tad viltojumus var atklāt ar neapbruņotu aci. Katram ir kas tāds, kas ļoti atšķiras no īstas banknotes,” skaidro Tauriņš.

Eksperts norāda, ka uz tirgu nevajadzētu ņemt lielas naudas zīmes. Ja paredzēts saņemt naudu, cilvēkiem ar sliktu redzi jāņem līdzi lasāmās brilles.

„Ja kārtīgi nepaskatās, tad monētas vietā var bikšu pogu paņemt,” piebilst Tauriņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti