Auditēs «Rail Baltica» iekšējo sistēmu vadību, iepirkumu procedūras un finansēšanas modeli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valsts kontrole uzsāks "Rail Baltica" projekta funkcionālo auditu, kurā tiks vērtēta iekšējo sistēmu vadība, iepirkumu procedūras un projekta finansēšanas modelis. Audits tiks veikts kopā ar Igaunijas Valsts kontroli un Lietuvas Valsts kontroli, kas būs audita vadošā iestāde. Audits attiecas ne tikai uz "Rail Baltica" projekta īstenotāju Baltijas valstu kopuzņēmumu AS "RB Rail", bet arī uz ievesējorganizācijām un labuma guvējiem Baltijas valstīs, informē "RB Rail" pārstāvji.

Par "RB Rail"

  • "RB Rail" ir 2014.gada oktobrī dibināts trīs Baltijas valstu kopuzņēmums. "RB Rail" vienlīdzīgi akcionāri ir SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas" no Latvijas, "Rail Baltica Statyba" no Lietuvas un "Rail Baltic Estonia" no Igaunijas.
  • "RB Rail" ir "Rail Baltica" projekta centrālais koordinators. Projekts paredz ātrgaitas dzelzceļa līnijas izbūvi no Tallinas līdz Lietuvas-Polijas robežai. "Rail Baltica" būs elektrificēta pasažieru dzelzceļa līnija.

Avots: "RB Rail"

Audita galvenais mērķis ir noskaidrot, vai esošais iepirkumu pārvaldības un līgumslēgšanas modelis spēj nodrošināt ekonomisku un efektīvu "Rail Baltica" projekta ieviešanu. Papildus tam auditori izvērtēs valsts finansējuma jautājumus katrā no trim Baltijas valstīm. Tāpat auditā tiks skaidrots, vai projektam ir iespējams samazināt finansiālos riskus, kas saistīti ar izmaksu palielināšanos un Eiropas Savienības (ES) finansējuma pieejamību.

 

Audits norisināsies līdz 2019.gada beigām un tajā tiks skatīs periods, sākot no 2014.gada līdz 2018.gadam.

"Tā kā "Rail Baltica" projekts ir sasniedzis būvprojektēšanas posmu, palielinās tā iepirkumu apjoms. Ir svarīgi pārliecināties, ka visas nepieciešamās procedūras un noteikumi ir ieviesti visās valstīs un iestādēs, kas ir iesaistītas projekta ieviešanā," skaidro "RB Rail" pagaidu izpilddirektors Igns Degutis, piebilstot, ka "auditā īpaši liela uzmanība tiks pievērsta visiem svarīgajiem projekta ieviešanas aspektiem. Tāpēc mēs gaidīsim auditoru atsauksmes, lai turpinātu pilnveidot savu darbību".

Otrdien, 9.oktobrī, "Rail Baltica" kopuzņēmumā notika tikšanās ar Valsts kontroles pārstāvjiem. Tikšanās laikā "RB Rail" iepirkumu, juridisko un operacionālo komandu pārstāvji auditoriem prezentēja projekta publisko iepirkumu modeli, starpvaldību un citus līgumus, projekta pārvaldības struktūru un iepirkumu sistēmu. Savukārt finanšu nodaļas pārstāvji skaidroja RB Rail finansēšanas modeli.

"Rail Baltica" Globālo projektu izvērtē gan vietējās, gan ES institūcijas. Tā kā projektam piesaistīts ES finansējums, kas tiek iegūts no Eiropas Inovācijas un tīklu izpildaģentūras (INEA), kopuzņēmumā un labuma guvēju organizācijās notiek iekšējās pārbaudes un neatkarīgu auditoru izvērtējums.

Līdz šim "RB Rail" kopā ar projekta labuma guvējiem INEA ir iesnieguši starpposma finanšu pārskatu un INEA ir apstiprinājusi visas izmaksas, kas bija paredzētas laikā no 2015.līdz 2016.gadam. Vienam no projektiem INEA veikusi arī atsevišķu auditu, kas izvērtē "RB Rail" un Latvijas Satiksmes ministrijas iesniegtās izmaksas.

Savukārt 2017. gadā Igaunijas Valsts kontrole veica auditu valsts finansiālo saistību un lēmumu pieņemšanas mehānismiem projekta ietvaros. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti