Atmaksā garantēto atlīdzību izmaksām «Latvijas Krājbanka» noguldītājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pilnībā ir atmaksāts Valsts kases aizdevums 264 miljonu eiro garantēto atlīdzību izmaksām "Latvijas Krājbanka" noguldītājiem, vēsta Finanšu kapitāla un tirgus komisija.

Tā uzsver, ka pārskaitījusi valsts budžeta pēdējo aizdevuma daļu 14,98 miljonu eiro apmērā, kas bija piešķirts, lai nodrošinātu garantēto atlīdzību izmaksu "Latvijas Krājbanka" noguldītājiem.

"Šī ir laba ziņa Latvijas nodokļu maksātājiem, jo šodien aptuveni pēc diviem gadiem plānoto trīs gadu vietā ir pilnībā atdoti valsts aizdotie līdzekļi, kas tika izmantoti "Latvijas Krājbanka" klientu nodrošināšanai ar garantēto atlīdzību," uzsver Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

Tā kā valsts garantē ikvienam bankas klientam atlīdzību līdz 100 000 eiro, neatkarīgi no tā vai konkrētajā brīdī Noguldījumu garantiju fondā ir pietiekami līdzekļu vai nav, tad gadījumos, kad līdzekļu nepietiek, tie tiek nodrošināti no valsts budžeta ar Valsts kases starpniecību, pēc tam pakāpeniski sedzot aizņēmumu no atgūtajiem līdzekļiem un noguldītāju piesaistītāju regulārajām ceturkšņa iemaksām fondā.

Pēc "Latvijas Krājbanka" darbības apturēšanas 2011. gada beigās klientiem bija jānodrošina apmēram 477 miljoni eiro garantēto atlīdzību izmaksām, taču fondā tobrīd bija uzkrāti 212 miljoni euro. Tāpēc 264 miljonus eiro aizdeva Latvijas valsts - Valsts kase.

Pakāpeniski šis aizņēmums tika atmaksāts no fonda atgūtajiem līdzekļiem bankas maksātnespējas procesa laikā, jo fonds ir pirmais bankas kreditoru rindā, kā arī no līdzekļiem, kurus ik ceturksni fondā iemaksā visi noguldījumu piesaistītāji. Aptuveni divu gadu laikā aizdevuma pamatsumma tika pilnībā segta, atmaksājot parādu valstij.

"Latvijas Krājbanka" maksātnespējas priekšā nonāca 2011.gada novembrī, decembrī. Tobrīd tajā noguldījumi bija tūkstošiem fizisku un juridisku personu, kuriem sedza zaudētos līdzekļus, tobrīd līdz 70 000 latu apmērā. Tiesību sargājošās iestādes līdz šim pilnībā vēl nav noskaidrojušas bankas vadītāju un īpašnieku atbildību notikušajā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti