Dienas ziņas

Daugavpilieši protestē pret domes darbu

Dienas ziņas

Pašvaldības un uzņēmēji diskutē par teritoriālo reformu

Progress "ABLV Bank" likvidācijā

Atbildīgie dienesti konceptuāli vienojušies par «ABLV Bank» klientu pārbaudēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Atbildīgie dienesti – Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) un Kontroles dienests – panākuši konceptuālu vienošanos par principiem, kā pārbaudīt likvidējamās "ABLV Bank" klientus. Tomēr bankas kreditoriem vēl jāgaida vairāki mēneši, līdz viņi varēs izņemt naudu no likvidējamās bankas.

Gadu pēc "ABLV Bank" paziņojuma par pašlikvidāciju bankā joprojām glabājas divi miljardi eiro, kuru īpašnieki gaida brīdi, kad līdzekļus varēs atgūt. Procesu iekavējuši strīdi par to, kā noteikt, kuri bankas kreditori savu naudu varētu būt ieguvuši nelegāli. 

Likvidāciju uzraugošās iestādes trešdien paziņoja, ka esot panākts progress – bankas likvidatori piekrituši izslēgt jebkādu iespēju, ka no bankas varētu aizplūst nauda, par kuras izcelsmi ir aizdomas. 

Par kādu metodoloģiju visām iesaistītajām pusēm, ieskaitot bankas likvidatoru, ir izdevies vienoties, Kontroles dienesta vadītāja Ilze Znotiņa neatklāj, taču pašu šo faktu sauc par lielu uzvaru.

"Jautājums bija ļoti būtisks tajā nozīmē, ka mums ir jābūt pārliecībai, ka mēs patiešām kontrolējam visu procesu no "A" līdz "Z". Kas būs tas klientu apjoms. Kas būs tie galvenie analīzes elementi – tas nav jautājums, kuru es komentēšu publiski," teica Znotiņa.

Viņa stāstīja, ka vēl nedēļu tikšot precizēta klientu pārbaužu metodoloģija, tostarp tas, cik padziļināti pētīt "ABLV Bank" tukšos un jau slēgtos kontus.

Bankas likvidatori komentārus par to atteica, sakot, ka jāgaida vienošanās gala versija. Tikmēr FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš atzīst – metodoloģijas apstiprināšana ir tikai pirmais solis. 

"Saprotiet, bankas likvidācija, tas nav tā, ka tagad kāds te nosēdīsies pie galda, ātri apskatīties un ejiet tālāk pie lodziņa saņemt naudu. [..] Līdz ar to, kad varētu sākties reāla naudas izmaksa – tas nav nedēļu jautājums. Man bail, ka tie būs mēneši, vairāki mēneši," teica Putniņš.

KONTEKSTS:

Diskusijas par bankas klientu pārbaudi un naudas izmaksu izvērsās starp FKTK, kas regulē banku darbību, un Kontroles dienestu, kas iesaldē aizdomīgu naudu. Viens no domstarpību iemesliem bija saistīts ar to, cik dziļi rakties "ABLV Bank" darījumos.

"ABLV Bank" akcionāri pirms gada pieņēma lēmumu par bankas pašlikvidāciju pēc reputācijas problēmām, ko komercbanka piedzīvoja pēc tam, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās. Banka šos pārmetumus noliedz.

No 2018. gada 3. marta "ABLV Bank" klienti var saņemt garantēto atlīdzību par noguldījumiem līdz 100 000 eiro. Atlīdzību izmaksu nodrošina banka "Citadele". Atlīdzību būs iespējams saņemt līdz pat 2023. gada 3. martam.

"ABLV Bank" pēc aktīvu apjoma 2017. gada beigās bija trešā lielākā banka Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti