Ar inovācijām veselības aprūpes jomā cenšas izvairīties no kļūdām laboratoriju darbā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Marija Zīverte ir no Vācijas, un viņa ir viena no uzņēmuma “Inveox” dibinātājiem. Viņa nav ārste. Zīverte ir studējusi inženierzinātni un vadību Minhenē. Pievērsties inovācijām veselības aprūpes jomā šo jauno sievieti pamudināja kāds traģisks gadījums. Viņas uzņēmums nodarbojas ar laboratoriju darba optimizēšanu, lai izvairītos no cilvēciskām kļūdām.

Ar inovācijām veselības aprūpes jomā cenšas izvairīties no kļūdām laboratoriju darbā
00:00 / 04:17
Lejuplādēt

“Kad mēs atvērām šo uzņēmumu ar manu līdzdibinātāju Dominiku, mēs sastapāmies ar kādas pacientes gadījumu. Viņai tika diagnosticēts ļoti agresīvs krūts vēzis. Līdz ar to viņai izoperēja krūtis, kas mūsdienās ir standarta procedūra krūts vēža gadījumos. Bet tas, kas padarīja viņas gadījumu īpaši traģisku ir, ka 48 stundas pēc operācijas ir atklājies, ka viņas biopsijas paraugi tika sajaukti laboratorijā. Viņai nebija nekāda vēža. Bet viņai tik un tā bija jāpiedzīvo šī operācija," saka Zīverte.

Zīverte saka, ka laboratorijā var būt dažādas kļūdas, jo daudzkas joprojām tiek darīts ar rokām. Saņemtie paraugi tiek pārlikti no viena trauciņa otrā, tiek pa jaunam marķēti un tā tālāk. Katrā no šiem posmiem ir iesaistīts tā dēvētais cilvēciskais faktors.

“Studiju laikā es nejauši satiku patologu, kurš izstāstīja, ka lielākā problēma viņa laboratorijā ir paraugu sajaukšana un neefektīvs process. Es kļuvu ziņkārīga un palūdzu, lai viņš mani aizved uz laboratoriju. Viņš piekrita un parādīja man, kā viss notiek. Es biju pārsteigta par to, kā var būt, ka laikā, kad mēs varam līdz pat pusstundas precizitātei izsekot internetā pasūtījuma piegādei, vēža diagnostikas gadījumā mēs joprojām paļaujamies uz citām metodēm. Studiju laikā es redzēju, kā citas industrijas risina ienākošās pasūtījumu plūsmas jautājumus. Tas man deva daudz ideju. Un tā mēs ar manu partneri izdomājām, kā šīs idejas varētu pielietot medicīnā," skaidro Zīverte.

Lai mazinātu kļūdu iespējamību, Zīvertes kompānija “Inveox” piedāvā trīs risinājumus. Pirmkārt, tā ir datorprogramma, kas ļauj ārstam nosūtīt uz laboratoriju krietni precīzāku pieprasījumu ar pavadošo informāciju par pacienta slimības vēsturi un citiem datiem. Otrkārt, ir izstrādāts īpašais konteiners, kurā tiek novietoti analīžu paraugi. Tas ļauj šos paraugus laboratorijā nepārlikt citā traukā. Un, treškārt, ir izveidota īpaša ierīce, kas var vienlaikus apstrādāt desmitiem paraugu.

Zīverte stāsta, ka veselības aprūpe atbaida daudzus jaunuzņēmējus, jo šī joma tiek strikti regulēta. Tomēr viņu aizrauj tās potenciāls. “Tā ir diezgan sarežģīta joma. Tajā pastāv daudz dažādu noteikumu un datu aizsardzības prasību. Daudzkas attur jaunuzņēmējus no iesaistes medicīnas jomā. Bet, ja labi par to padomā, tad kļūs skaidrs, ka šajā jomā ir arī liels potenciāls. Mēs varam pavirzīt veselības aprūpi citā līmenī. Turklāt man ļoti patīk strādāt ar ārstiem, laborantiem un citiem nozares profesionāļiem. Viņi visi grib kaut ko sasniegt, un tas palīdz mums virzīties uz priekšu," norāda Zīverte.

Šobrīd minēto tehnoloģiju sāk izmantot pirmās Vācijas slimnīcas. Kompānijai jau ir filiāle Polijā. “Inveox” ir saņēmis arī dažādus apbalvojumus, tostarp izdevums “Forbes” to ir iekļāvis pagājušā gada 100 inovatīvāko jaunuzņēmumu sarakstā.

Uzņēmēja uzskata, ka tagad ir īstais brīdis, lai radītu ko jaunu veselības aprūpē, jo risinājumus var izstrādāt, jau no paša sākuma ievērojot jaunās datu aizsardzības prasības. Līdz ar to nākotnē tas nebūs šķērslis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti