Krustpunktā

Kam uzticēsim varu Rīgā pašvaldību vēlēšanās

Krustpunktā

Vairāku ātrumu Eiropa. Ko tas nozīmē Latvijai?

Privatizācijas sertifikātu darbības laiks tuvojas beigām. Ar ko jārēķinās?

«Aizmirstus» un nevajadzīgus privatizācijas sertifikātu kontus nākamgad slēgs bez papildu maksas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Februāri stājās spēkā jauni privatizācijas sertifikātu kontu apkalpošanas noteikumi, kas paredz ieviest sertifikātu kontu apkalpošanas maksu – vismaz 24 eiro gadā, taču lielākā daļā no 380 000 sertifikātu kontu ir mazāk par vienu sertifikātu un šādu kontu īpašniekiem Privatizācija aģentūra iesaka “turpināt neatcerēties” par saviem kontiem un mierina, ka tos slēgs, nepieprasot papildu maksu. 

Kopš 1994. gada Latvijas iedzīvotājiem piešķirti 112,4 miljoni privatizācijas sertifikātu, no kuriem līdz šā gada 1. janvārim izlietoti 109,8 miljoni sertifikātu, taču joprojām neizmantoti palikuši 2,5 miljoni sertifikātu. Neizmantotie sertifikāti ir izvietoti gandrīz 400 000 kontos. Vairāk nekā 60% kontos ir līdz vienam sertifikātam un vēl 26% kontos ir no 1 līdz 10 sertifikātiem, liecina PA informācija.   

Sertifikātu nominālvērtība ir 40 eiro, bet tirgus vērtība šobrīd ir aptuveni 12 eiro.

Pērn visi privatizācijas sertifikātu konti, kas iepriekš bija atvērti AS “Latvijas Krājbanka” un AS “Attīstības finanšu institūcija Altum” (iepriekš VAS “Latvijas Hipotēku un zemes banka”), ir “pārcelti” uz PA, kas šobrīd veic to centralizētu uzturēšanu un apkalpošanu.

Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” skaidroja, ka ieviestā kontu apkalpošanas maksa ir 0,02% no sertifikātu nominālvērtības, bet ne mazāk par 24 eiro gadā.

Cilvēkiem, kam ir niecīgs sertifikātu daudzums un kas nevēlas saglabāt kontu, var vienkārši “turpināt par to neatcerēties” – Privatizācijas aģentūra segs apkalpošanas maksu no sertifikātiem, “paņems, cik tur ir” un kontu slēgs, bet cilvēkam nekas papildu nebūs jāmaksā, skaidroja Loginovs.

Kontu apkalpošanas maksa būs jāmaksā tikai tādā gadījumā, ja konts tiks apkalpots pilnu kalendāro gadu. Ja līdz 2017.gada 31.decembrim cilvēks pārdos savus privatizācijas sertifikātus un kontu slēgs, maksa par konta apkalpošanu nebūs jāmaksā, liecina PA informācija.

Ja iedzīvotāji plāno nākotnē darījumus ar privatizācijas sertifikātiem un viņiem nepieciešama konta uzturēšana, ikgadējais maksājums gan būs jāmaksā – pirmais maksājums jāveic  līdz 2018. gada februārim par iepriekšējo gadu.

Jebkura fiziska vai juridiska persona, kurai vēl pieder privatizācijas sertifikāti, tos var izmantot:

1) pirkt valsts un pašvaldību īpašumu (informācija par valsts īpašumiem publicēta www.pa.gov.lv; informācija par pašvaldību īpašumiem pieejama attiecīgajā pašvaldībā);

2) pārdot (www.em.gov.lv un www.pa.gov.lv publicēta informācija par  kapitālsabiedrībām, kurām piešķirta licence darbībai privatizācijas sertifikātu tirgū);

3) dāvināt (sertifikātu pārvedumu uzdevums jāiesniedz PA).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti