Dienas notikumu apskats

Ugunsgrēks Kalnciema ielā likvidēts, tomēr satiksmes ierobežojumi saglabājas

Dienas notikumu apskats

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā spriež par veselības aprūpes darbinieku atalgojumu

Aizdomās par naudas atmazgāšanu Vācijas policija veic kratīšanas «Deutsche Bank»

Aizdomās par naudas atmazgāšanu Vācijas policija veic kratīšanas «Deutsche Bank»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vācijas federālā policija ceturtdien veica kratīšanas valsts lielākās bankas "Deutsche Bank" Frankfurtes birojos izmeklēšanas ietvaros par naudas atmazgāšanu. Reidos bija iesaistīti desmitiem policistu un izmeklētāju. Viņiem ir aizdomas, ka bankas darbinieki palīdzēja klientiem izvedot ārzonu uzņēmumus, lai pārskaitītu kriminālajās darbībās iegūtu naudu. Izmeklēšana aizsākta pēc tā dēvēto Panamas dokumentu publicēšanas 2016.gadā, kuros bija nopludināts liels daudzums informācijas par ofšoru izmantošanu.

Frankfurtes prokuratūra norāda, ka reidi saistīti ar aizdomām par naudas atmazgāšanu Vācijas lielākajā bankā. Kratīšanas notika gan "Deutsche Bank" galvenajā ēkā Frankfurtē, gan tās citos birojos pilsētā. Izņemti dokumenti gan papīra, gan elektroniskā formātā. Operācijā piedalījās aptuveni 170 policijas darbinieki un izmeklētāji.

Izmeklēšana saistīta ar vairākiem bankas darbiniekiem, starp kuriem vismaz divi, kā tiek ziņots, tajā joprojām strādā.

Saskaņā ar prokuratūras teikto, "Deutsche Bank" tur aizdomās par palīdzības sniegšanu aptuveni 900 klientiem ārzonu čaulas firmu izveidē tā dēvētajās nodokļu paradīzēs, lai viņi varētu pārskaitīt kriminālās darbībās iegūtu naudu. Šādā veidā esot atmazgāti ap 311 miljoni eiro.

Izmeklēšana balstīta uz informāciju, kas iegūta no tā dēvētajiem Panamas dokumentiem. 2016.gadā tika nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu no Panamas juridiskās firmas "Mossack Fonseca". Tajos redzams, kā firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm. Toreiz Panamas dokumenti izraisīja ne mazums skandālu, tostarp Islandē tie noveda pie valdības krišanas.

Pēc ziņām par ceturtdienas reidiem "Deutsche Bank" akciju vērtība nokritās par vairāk nekā 3%. Banka apstiprināja, ka kratīšanas tiešām notikušas, un paziņoja, ka pilnībā sadarbojas ar varasiestādēm.

"Deutsche Bank" iepriekš piespriesti sodi par nepietiekamu cīņu pret naudas atmazgāšanu. Pagājušajā gadā ASV un Lielbritānijas uzraugi tai uzlika 630 miljonu dolāru sodanaudu saistībā ar Krievijas naudas atmazgāšanas lietu.

"Deutsche Bank" vārds bijis saistīts arī ar vēl vienu lielu naudas atmazgāšanas skandālu Eiropā – dāņu "Danske Bank", un naudas atmazgāšanu tās Igaunijas filiālē. Vācu banka nesen atzina, ka bijusi iesaistīta skandālā ierautās "Danske Bank" maksājumu apstrādē 150 miljonu dolāru apmērā, darbojoties kā "Danske Bank" korespondentbanka Igaunijā. "Deutsche Bank" šo sadarbību pārtrauca 2015.gadā pēc tam, kad identificējusi „aizdomīgas aktivitātes”.

"Deutsche Bank" nonākusi cieši zem Vācijas uzraugu lupas, bet tās finanšu situācija nav spoža. Banka pērn strādāja ar zaudējumiem jau trešo gadu pēc kārtas. Tā šogad sagaida peļņu, tostarp tāpēc, ka atšķirībā no iepriekšējiem gadiem izdevies iztikt bez simtos miljonu eiro mērāmām soda naudām. "Deutsche Bank" priekša arī vērienīgs restrukturizācijas plāns – paredzēts likvidēt vairāk nekā 7000 darba vietu un būtiski samazināt investīciju aktivitātes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti