«airBaltic» iesniedz dokumentus tiešo reisu Rīga – Ņujorkā atklāšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas nacionālā aviokompānija „airBaltic” ir iesniegusi dokumentus ASV transporta departamentam, lai atklātu avioreisa maršrutu, kas tieši savienotu Rīgu un Ņujorku.

Jaunā aviolīnija būtu izveidota sadarbībā ar Uzbekistānas aviokompāniju „Uzbekistana Airways” un tā pilnais maršruts būtu Taškenta – Rīga – Ņujorka.

Uzziņa

Mēģinājumi savienot Latviju un ASV ar tiešajiem avioreisiem Rīgā ir bijuši kopš 1980.gadu beigām, kad Rīgas lidosta vispār kļuva starptautiska. 1990. gada pirmajā pusē īsu brīdī pat notika reisi starp abām valstīm un tos veica tā laika lielākā ASV čarterreisu kompānija „American Trans Air”.

 

Vienlaikus no 1989.gada tiesības lidot starp Latviju un  ASV cenšas iegūt kompānija „Baltia Air Lines”. To vada uz ASV 1976.gadā emigrējis rīdzinieks Igors Dmitrovskis, kurš aiz okeāna ir pazīstams arī kā uzņēmējs, kurš centās ieviest ASV tirgū tur jaunu produktu – kefīru. 2011.gadā „Baltia Air Lines” pavēstīja, ka ieguvusi „Boeing - 747” lidmašīnu un ir atlikusi vien pēdējā sertifikācija, lai nodrošinātu regulārus reisus starp ASV un Rīgu un Krievijas otro lielāko pilsētu Sanktpēterburgu.

„Mēs esam iesnieguši dokumentus ASV Transporta departamentam,” portālam rus.lsm.lv sacījis „airBaltic” viceprezidents Jānis Vanags. Viņš neņēmās prognozēt, kad ASV institūcijas atbildēs Latvijas aviokompānijas ierosinājumam.

Tā kā „airBaltic” rīcībā nav lidmašīnas, kuras spēj lidot no Rīgas uz Ņujorku, tad fiziski šos reisus veiks „Uzbekistan Airways” kompānija. „Mēs pirksim daļu vietu [reisā Taškenta – Rīga - Ņujorka] un pārdosim tās ar „airBaltic” zīmolu,” klāstīja Vanags.

Aviācijas eksperts Tālis Linkaits atzīmējis, ka „airBaltic” ir labas izredzes saņemt atļauju, jo starp ES un ASV pastāv „atklāto debesu” princips. Tas nozīmē, ka aviokompānijas no ASV un ES valstīm var atklāt reisus pāri okeānam teju bez ierobežojumiem. Tāpēc starp abiem kontinentiem ir daudz reisu. „Šaubos, vai atvērt jaunus reisus starp Latviju un ASV būtu ekonomiski izdevīgi,” atzina Linkaits.

Viņaprāt, lielākās izredzes „airBaltic” ir Āzijas tirgū, piemēram, lidojumos uz Ķīnu, Taizemi un Dienvidkoreju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti