Dienas ziņas

Pieaug spriedze nemieru epicentrā Portlendā

Dienas ziņas

Izvērtēs organizatoru rīcību Tērbatas ielas svinībās

ĀCM smagi skāris Skrundas novadu

Āfrikas cūku mēris Skrundas pusē: Viena saimniecība slēdz veikalu, otra turpinās darbu nozarē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Skrundas novada Rudbāržu pagastā zemnieku saimniecībai “Kalna Dzenīši” un SIA “Korkalns” mājas cūkām tika konstatēts Āfrikas cūku mēris. Kopumā tiks iznīcinātas aptuveni 11 500 cūku. Vienai saimniecībai nācās slēgt gaļas veikalu un ir neziņa par nākotni, bet otra plāno turpināt darbu nozarē.    

Zemnieku saimniecības “Kalna Dzenīši” veikals Skrundas centrā bija viens no iecienītākajiem, kur iegādāties svaigus vai pārstrādātus cūkgaļas produktus. Jau no 17. jūlija tur uz durvīm ir uzraksts ar pateicību pircējiem par uzticību 18 gadu garumā, diemžēl veikalu nācies slēgt.

Vairāk nekā 1700 zemnieku saimniecībā audzētajām cūkām tika konstatēts Āfrikas cūku mēris.

Brīvdienas šai saimniecībā pagāja drūmā noskaņā, jo cūkas tika likvidētas. Šobrīd novietnēs uzsākta mazgāšanas un dezinficēšanas procedūra.

Kā uzņēmums dzīvos tālāk, saimnieks vēl nezināja teikt.

17. jūlijs liktenīgs bija arī uzņēmumam “Korkalns”, kurš atrodas pusotru kilometru no “Kalna Dzenīšiem”. “Korkalnā” audzēja teju 10 000 cūku. Šobrīd te uzsākts cūku likvidēšanas process, kas ilgs vismaz pusmēnesi.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja vietnieks Mārtiņš Seržants stāstīja, ka saimniecības savā starpā nav saistītas, ne dzīvnieki pārvietoti, ne tehnika, ne cilvēki viņiem nav saistīti.

“Visticamāk, tā ir savstarpēji nesaistīta saslimšana, parasti saslimšanas galvenais iemesls ir savvaļas mežacūkas,” piebilda Seržants.

SIA “Korkalns” valdes loceklis Jānis Podnieks atzina, ka uzņēmums nenodarbojas tikai ar cūkkopību, bet arī graudkopību. Neliela nobarojamo cūku novietne atrodas arī Tumes pagastā. Uzņēmums pēdējos gados ir daudz līdzekļu ieguldījis attīstībā, tāpēc nedomā šo nozari likvidēt. Arī 25 darbiniekiem nav plānots uzteikt darbu.

“Neskaitot cūku kompleksa rekonstrukciju, ir kautuve, barības ražošanas cehs, arī ir graudu pieņemšanu esam uzbūvējuši – tie ir tie pēdējā laikā, arī dēļ tā nav doma beigt te darīt kaut ko,” stāstīja Jānis Podnieks.

Kā slimība abos uzņēmumos nokļuvusi, šobrīd atbildes nav nevienam. Pārtikas un veterinārais dienests ir uzsācis epidemioloģisko izmeklēšanu. Šīs slimības bīstamība šobrīd visaugstākā ir tieši Kurzemē. 

“Diemžēl Āfrikas cūku mēris nav pazudis, pagājušajā gadā bija saslimšanas mājas cūkām Durbē, iespējams, tas mazliet maldināja, problēma pastāv savvaļā, mežacūku populācijā,” norādīja Mārtiņš Seržants.

Šogad pirmais Āfrikas cūku mēra gadījums mājas cūkām tika konstatēts 6. jūlijā Kuldīgas novada Gudenieku pagastā, kur piemājas saimniecībā bija 31 cūka.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti