Āfrikas cūku mēris skāris lielās fermas Rumānijā, Bulgārijā un Polijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Āfrikas cūku mēra skarto valstu sarakstam pievienojas Slovākija. Saslimšanu konstatē vairākās lielās cūku fermās arī citās valstīs, informēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Slovākijas veterinārais dienests 25. jūlijā ziņoja par pirmo Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu piemājas saimniecībā, kura atrodas Trebisovas reģionā, Ungārijas pierobežā. Piemājas saimniecībā bija četras cūkas.

Tāpat šonedēļ Āfrikas cūku mēris konstatēts vairākās lielās cūku fermās arī citās valstīs, kur iepriekšējos gados bija jau konstatēti šīs slimības gadījumi. Rumānijā tas konstatēts fermā ar 19 750 cūkām, Bulgārijā fermā ar 17 590 cūkām, savukārt Polijā cietusi ferma ar 9 435 cūkām.

Pārtikas un veterinārais dienests atgādina, ka tieši vasaras periodā tiek visbiežāk konstatēti Āfrikas cūku mēra uzliesmojumi mājas cūku novietnēs. Tas saistīts ar augstu vīrusa koncentrāciju vidē, kas būtiski palielina risku ienest to cūku novietnēs ar iespējami inficētiem materiāliem un apaviem.

Tāpēc PVD aicina cūku turētājus būt īpaši piesardzīgiem un rūpīgi ievērot biodrošības prasības. Tas ir vienīgais veids, kā pasargāt cūkas no saslimšanas ar Āfrikas cūku mēri. Lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas un neizbēgamas to likvidēšanas, stingri jāievēro biodrošības pasākumi:

  • jānovērš tiešs un netiešs cūku kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem;
  • nedrīkst lietot tādus pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki;
  • cūkām nedrīkst izbarot virtuves atkritumus, zaļbarību (arī pagalmos pļauto zāli!), termiski neapstrādātus kartupeļus u.c.;
  • ūdeni dzīvnieku dzirdināšanai neņemt no atklātām ūdenstilpnēm;
  • kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavi, kuri netiek valkāti ārpus novietnes.
  • pie ieejas novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi. Tāpat rūpīgi jādezinficē fermas teritorijā iebraucošie transportlīdzekļi.
  • ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts!

Latvijā šogad Āfrikas cūku mēris konstatēts 223 mežacūkām un vienā cūku novietnē Durbes novadā ar 52 mājas cūkām. Slimība mežacūkām Latvijā konstatēta vairāk nekā 90 % teritorijas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti