Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Intervija ar LIZDA vadītāju Ingu Vanagu

Ābolu raža šogad vidēja

Ābolu audzētājiem šogad vidējas ražas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēc pērnā gada bagātīgajām ābolu ražām šogad koki nedaudz atpūšas un šie augļi varētu būt sīkāki, lēš ābolu audzētāji. Ražu ietekmējis arī sausums vasarā, tomēr dažviet arī šogad vērojamas rekordražas.

Pēc ābolu audzētāju stāstītā pašlaik ar tirdzniecību iet ne visai labi, jo lielai daļai Latvijas iedzīvotāju ir lauku sētas un mazdārziņi, kur āboli ir pa pilnam. Īstais bizness ābolu audzētājiem sāksies tikai janvāra vidū. Pieredz rāda, ka tad ir vislielākais pieprasījums no pircēju puses, jo tad cilvēku pašu izaudzētā raža ir beigusies.

Audzētāji stāsta, ka šogad Latvijā nebūs izdevusies pati labākā ābolu raža. “Šogad ne visai laba raža. Pagājušogad bija rekordraža, un šogad koki nedaudz atpūšas,” stāsta z/s “Eglāji” saimnieks Guntis Ofkants.

Kaspars Ofkants tam piekrīt un papildina: “Vasara bija ļoti sausa, lietus ir stipri maz bijis, tāpēc tie āboli varētu būt sīkāki šogad. Līdz ar to raža ne tik smuki veikalu plauktos izskatīsies.” Tomēr nav ļaunuma bez labuma, jo tirgū vietējos sīkākus ābolus būs vieglāk atšķirt no poļu augļiem.

Audzētāji stāsta, ka šīs vasaras laika apstākļi nebūs atstājuši pēdas uz Latvijas ābolu un bumbieru garšu. “Garša āboliem un bumbieriem ir tāda pati, kāda tā ir bijusi. Un tas sausums bija, bet mūsu kociņi to pārcieta diezgan labi. Mēs arī stigri sekojām līdzi, pļāvām zālāju apakšā, lai nepatērētu lieki ūdens daudzumu,” stāsta SIA “Dzimtene” vadītājs Jēkabs Spickus.

Neskatoties uz vasaras sausumu, dažas šķirnes, rudenī šogad uzstādījušas rekordražas. Arī lielveikalos visu vasaru ir pieejama Latvijā izaudzēto ābolu raža. Lai iekļūtu lielajos veikalu tīklos, daļa ābolu audzētāju apvienojušies kooperatīvos, tādā veidā spējot nodrošināt vajadzīgo ražas daudzumu.

Tomēr konkurēt ar cenas ziņā lētākajiem poļu āboliem neesot viegli. “Poļu ābols stāv mēnesi un nav nekādas vainas, bet mūsējais jau pēc 3-4 dienām jau sāk bojāties. Tas nozīmē to, ka mūsu ābolu nav ar ķīmiju saistīti, nav migloti katru nedēļu un ir veselīgāki katrā ziņā,” skaidro Spickus. Tas gan nenozīmē, ka arī vietējie audzētāji savu ražu reizēm nenomiglo. Tos ābolus, kurus neizdodas notirgot, audzētāji izspiež sulā, bet vēl citi mēģina raudzēt ābolu vīnu.

Iepriekš augusta beigās vēstīts, ka sausums un aukstās naktis ābolu ražu Vidzemē iekavējuši par mēnesi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti