Šodienas jautājums

Šodienas jautājums: Vai tiks meklēts finansējums veco vilcienu remontam?

Šodienas jautājums

Zīmju valodā. Šodienas jautājums

Šodienas jautājums: Kā mainīsies VID darbs, un kā ierobežot ēnu ekonomiku?

Nākamā VID vadītāja: Daļu Iekšējās drošības pārvaldes struktūras vajadzētu atstāt VID

Iekšējās drošības pārvaldi vajadzētu nodot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārziņā, vienlaikus tomēr daļu iestādes struktūras saglabājot arī Valsts ieņēmumu dienestam (VID), iekšējās kontroles veikšanai, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja VID vadītājas amatā apstiprinātā Baiba Šmite-Roķe.

Šmite-Roķe norādīja, ka, pirmkārt, ieņemot VID vadītājas amatu, iestāsies par VID reorganizāciju, nodalot struktūras.

"Diskusijas [ar politiķiem] ir diezgan intensīvas par to, kur ir jāatrodas Nodokļu un muitas policijai, vai Iekšējās drošības pārvalde nebūtu tomēr arī daļēji saglabājama pašā VID. Diskusiju ir daudz un dažādas, domāju, ka tie nebūs viegli lēmumi," norādīja Šmite-Roķe.

Šmite-Roķe sacīja, ka, viņasprāt, ir atbalstāms Finanšu ministrijas (FM) virzītais plāns FM padotībā nodot Nodokļu un muitas policiju. "Arī VID būs zem FM, nevis tiešā finanšu ministra pakļautībā," skaidroja Šmite-Roķe, norādot, ka tādējādi mazināsies VID politiskā atkarība.

Savukārt, runājot par ieceri Iekšējās drošības pārvaldi nodalīt no VID, pārceļot to uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), Šmite-Roķe pauda, ka daļai iestādes struktūras vajadzētu palikt VID paspārnē.

"Piekrītu Jaunzemes kundzei [pašreizējā VID vadītāja Ieva Jaunzeme], ka Iekšējās drošības pārvalde pēdējos gados ir izdarījusi "milzīgu darbu", atklājot korupcijas perēkļus, kas mums ilgus gadus, acīmredzot, ir bijuši. Tas bija tieši Iekšējās drošības pārvaldes darbs un labi, ka tā atradās iestādē. Tai pašā laikā KNAB tiktu atdotas operatīvās un izmeklēšanas darbības.

Nav tā, ka pilnīgi visa pārvalde tiktu nodota KNAB. Mums paliktu kāda struktūrvienība, kas veiktu iekšējās kontroles, kas noteikti ir nepieciešamas arī pašā VID," norādīja Šmite-Roķe.

Bažas par ieceri Iekšējās drošības pārvaldi nodot KNAB iepriekš izteikusi pašreizējā VID vadītāja Ieva Jaunzeme. Viņa Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina, ka ir svarīgi, lai šāds "rīks" – Iekšējās drošības pārvalde – VID ģenerāldirektoram ir. "Es varu pateikt – ja man tāda rīka nebūtu, nebūtu izdevies izdarīt visu to, kas ir [paveikts]. Protams, ka varbūt nav vajadzīgi tādi apmēri, varbūt štatu var samazināt."

Tikmēr otrs lielais jautājums, pēc Šmites-Roķes domām, būs valdībā iesniegtais Finanšu ministrijas izstrādātais ēnu ekonomikas apkarošanas plāns, kurā vairāki pasākumi ietver arī VID funkcijas.

Jau ziņots, ka valdībā apstiprinātais ēnu ekonomikas ierobežošanas plāns paredz, piemēram, darba devējiem informēt VID par darbiniekiem, kuri saņem algu skaidrā naudā, kā arī bankomātu tīklu uzturētājiem reizi ceturksnī VID ziņot par skaidras naudas iemaksām un izmaksām. Tāpat ir iecere ieviest vispārējo ikgadējo iedzīvotāju ienākumu deklarāciju, kuras iesniegšana, kā norādīja Šmite-Roķe, būtu vienkāršāka, jo tiktu izveidots jauns elektroniskās deklarēšanās formāts, kas ļautu VID informāciju apkopot automātiski bez čeku vai kvīšu iesniegšanas. Viņa pieļāva, ka jaunā sistēma varētu tikt izveidota jau līdz šī gada beigām.

Runājot par iepriekš pausto ieceri un uzstādījumu jaunajā amatā VID pārveidot par iestādi, kas būtu orientēta uz klientu, Šmite-Roķe norādīja, ka būtu nepieciešams pārveidot pakalpojumu sniegšanas formātu un arī veidu, kā VID sniedz atbildes klientiem.

KONTEKSTS:

Valdība otrdien, 30. janvārī, apstiprināja Baibas Šmites-Roķes iecelšanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatā no 13. februāra. Pašreizējā VID vadītāja Ieva Jaunzeme pēc piecu gadu darba VID ģenerāldirektores amatā šā gada 12. februārī atstās dienesta vadību.

Šmite-Roķe valdības sēdē norādīja, ka VID gaidāmas būtiskas pārmaiņas. Viņas prioritātes un galvenie uzdevumi VID vadītāja amatā būs dienesta reorganizācija, digitalizācija, cīņa ar ēnu ekonomiku. Viņas uzstādījums jaunajā amatā būs virzīties uz iestādi, kas "tiešām būtu uz klientu orientēta".

Viņa paudusi atbalstu VID kā organizācijas reformai, kas nozīmē VID padotību Finanšu ministrijai, nevis finanšu ministram. Tāpat Šmite-Roķe solīja mainīt VID kultūru – darbinieku attieksmi pret klientiem.

VID reforma paredz saglabāt funkcijas, kas nodrošina attiecības starp iestādi un klientiem – saglabātos dažāda veida pakalpojumi, nodokļu un nodevu iekasēšana, muitas administrācija. Savukārt Nodokļu un muitas policiju plānots atdalīt no VID, izveidojot atsevišķu iestādi, ko turpmāk pārraudzīs nevis finanšu ministrs, bet Finanšu ministrija. Savukārt uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju varētu pārcelt Iekšējās drošības pārvaldi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti