Latvija prioritāri atbalsta vilcienu maršruta Rīga–Daugavpils–Viļņa izveidi

Latvija atbalsta vilcienu satiksmes atjaunošanu starp Latviju un Lietuvu un prioritāte ir maršruts Rīga–Daugavpils–Viļņa, paziņojumā medijiem norādīja Latvijas Satiksmes ministrija.

Ministrija pauda, ka tas veicinātu iedzīvotāju mobilitāti starp abām valstīm un vienlaikus uzlabos pasažieru pārvadājumus maršrutā Daugavpils–Rīga.

Pašreiz notiek abu valstu pārrunas par pasažieru vilcienu satiksmes atjaunošanu, lai rastu abpusēji efektīvāko risinājumu.

"Mums ir svarīgi, lai šo maršrutu izmantotu pēc iespējas vairāk pasažieru, kuru pārvietošanās vajadzības saistās ne tikai ar nokļūšanu vienā vai otrā galvaspilsētā, bet rada arī ievērojamu un pastāvīgu pieprasījumu šādam pakalpojumam," pauda satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība).

Pārrunās iesaistītie AS "Pasažieru vilciens" un Lietuvas valsts pasažieru vilcienu operators "LTG Link" ir veikuši aprēķinus un prognozes iespējamiem maršrutiem, to izpildītājiem un kursēšanas laikiem, attīstot vairākus variantus vilcienu satiksmes atjaunošanai starp Latviju un Lietuvu.

AS "Pasažieru vilciens" aprēķini liecina, ka tas izmaksātu vairākus simtus tūkstošu atkarībā no izvēlētā varianta.

Par vienotu piedāvājumu un nepieciešamajām dotācijām no valstu budžetiem vēl ir jālemj.

"Attīstot jebkuru maršrutu, tas ir jāizvērtē atbildīgi, lai, pirmkārt, to izmantotu pēc iespējas vairāk iedzīvotāju un tas būtu ekonomiski pamatots. Pirmie aprēķini rāda, ka maršruta Rīga–Daugavpils–Viļņa izveide izmaksātu ievērojami lētāk nekā citi iespējamie maršruti," norādīja Rodžers Jānis Grigulis, AS "Pasažieru vilciens" valdes priekšsēdētājs.

Sarunas par visu trīs Baltijas valstu galvaspilsētu savienošanu ar pasažieru vilcienu maršrutiem aktualizējās jau 2021. gada septembrī, kad, atzīmējot Eiropas dzelzceļa gadu, no Tallinas caur Rīgu uz Viļņu devās Baltijas valstu ekspresis. Tajā satikās tā laika ministri, Baltijas valstu dzelzceļa nozares un Eiropas Komisijas pārstāvji, kā arī "Rail Baltica" ieviesēji.

KONTEKSTS:

Lietuvas satiksmes ministrs Marjus Skuodis pagājušajā nedēļā paziņoja, ka pasažieru vilciens starp Viļņu un Rīgu varētu sākt kursēt nākamgad.

"Vairāk nekā 30 neatkarības gados mums jau vajadzēja būt izveidotai dzelzceļa satiksmei ar Latviju, kura izmanto tāda paša platuma sliežu ceļu, un mēs vēlamies, lai [Lietuvas valsts dzelzceļa kompānija] "Lietuvos geležinkeliai" to sāk pēc iespējas agrāk, 2024. gadā," pauda ministrs pēc tikšanās ar "Lietuvos geležinkeliai" pasažieru pārvadājumu meitasuzņēmuma "LTG Link" valdes priekšsēdētāju Linu Bauzi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti