Piena kooperatīvs «Dundaga» jūlijā apturēs piena produktu ražošanu

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Dundaga" nolēmusi no jūlija apturēt piena produktu ražošanu, sacīja kooperatīvās sabiedrības valdes priekšsēdētājs Jānis Zadiņš.

Viņš skaidroja, ka attiecīgo lēmumu ietekmēja vairāki faktori, tostarp augstās ražošanas izmaksas.

Tāpat Zadiņš atzīmēja, ka kooperatīva ražotne ir vēsturiskajā Dundagas pienotavas ēkā, kurai, lai izpildītu vides prasību standartus, bija nepieciešams veikt papildu finanšu ieguldījumus, kas sakrita ar nozarei sarežģītu laiku.

Viņš stāstīja, ka pieaugušas arī ar ražošanu saistītās energoresursu, izejmateriālu un izejvielu cenas, kas radīja būtisku gala produktu cenas pieaugumu. Savukārt straujās iedzīvotāju pirktspējas samazināšanās rezultātā iedzīvotāji vairāk izvēlas alternatīvus un lētākus ārvalstu piena produktus.

Zadiņš skaidroja, lai risinātu "Dundagas" īslaicīgās finansiālās problēmas, kuras radušās iepriekšminēto apstākļu dēļ, kā arī lai kooperatīvs varētu izpildīt uzņemtās saistības, īpašnieki ir nolēmuši ierosināt tiesiskās aizsardzības procesu, kas ar tiesas lēmumu pirmdien, 26. jūnijā, ir apstiprināts.

"Šī procesa laikā kooperatīvs realizēs kustamo un nekustamo mantu, tostarp Dundagas pienotavas ēku, lai izpildītu saistības pret Valsts ieņēmumu dienestu (VID) un pārējiem kreditoriem," teica Zadiņš.

Viņš norādīja, ka iepriekšējo gadu nesegtie zaudējumi kooperatīvam veido kopumā 108 863 eiro. Ražotnē kooperatīvs nodarbināja 14 cilvēkus, bet tirdzniecībā un administrācijā – 21.

Vienlaikus Zadiņš atzina, ka turpmāk kooperatīva biedri plāno veidot sadarbību ar lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību "Laura". "Šāds solis veicinās un stiprinās arī otrā līmeņa kooperatīvu "Baltu piens", kas apvieno desmit svaigpiena ražotāju kooperatīvus, kuros kopā ir vairāk nekā tūkstotis biedru," viņš sacīja.

Kurzemes rajona tiesā norādīja, ka "Dundagai" ar kreditoriem saskaņots tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāns tiesai jāiesniedz līdz 25. augustam.

Pēc VID datiem, pirmdien, 26. jūnijā, "Dundagai" bija VID administrēto nodokļu parāds 53 422 eiro apmērā.

"Firmas.lv" liecina, ka 2022. gadā "Dundaga" strādāja ar 1,653 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 11,4% mazāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kooperatīva peļņa bija 65 721 eiro pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

Kooperatīvs reģistrēts 1992. gadā. Pērn kooperatīvā bija 26 biedri no Talsu un Ventspils novadiem. Kooperatīvs nodarbojas ar piena pārstrādi, piena pārstrādes produktu vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību.

KONTEKSTS:

Gada sākumā iepirkuma cenas straujš kritums izraisīja krīzi piena nozarē – no aptuveni 50 centiem cena par litru piena nokritusies līdz vidēji 37 centiem. Galvenais cenas krituma iemesls esot piena pārprodukcija Eiropā un pieprasījuma krišanās. Biedrībā "Zemnieku saeima" norādīja, ka martā svaigpiena iepirkuma cena atkal sāka pieaugt, taču pieaugums nebija liels.

Piena nozares stabilizēšanai Zemkopības ministrija citstarp piedāvājusi pārdalīt valsts atbalstu lauksaimniecībai piena krīzes risināšanai, kā arī izstrādāt kārtību piena pircēju un ražotāju ilgtermiņa līgumu ieviešanai valstī, paredzot indeksācijas faktoru cenu svārstību gadījumā. Piena nozarē gan piesardzīgi vērtējusi ministrijas piedāvājumu par ilgtermiņa iepirkumu līgumiem.

Piensaimnieki gan pauduši bažas, ka lielāka subsīdija būšot tikai ielāps uz brīdi, un situācijā vaino veikalus. 

Aizvadītajā gadā 400 piena lopkopības saimniecības pārtrauca savu darbību. Šogad piedzīvotais svaigpiena iepirkuma cenu kritums liek šo smago lēmumu pieņemt arvien vairāk saimniecību. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti