Līdzās minimālajai algai uzņēmēji mudina celt neapliekamo minimumu

Nākamgad minimālo mēnešalgu paredzēts celt līdz 700 eiro līdzšinējo 620 eiro vietā. Līdzās tam uzņēmēji mudina tādā pašā apjomā celt neapliekamo minimumu, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LRTK) prezidents Aigars Rostovskis.

Intervija ar LRTK prezidentu Aigaru Rostovski
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Jau 2022. gada izskaņā valdība atbalstīja minimālās algas normālā darba laika ietvaros kāpināšanu divus gadus pēc kārtas. Šogad tā tika celta līdz 620 eiro mēnesī, bet 2024. gadā paredzēta 700 eiro apmērā.

Rostovskis sacīja, ka "ideālā veidā" algai būtu jānodrošina cilvēkam cieņpilna dzīve. Taču, ja uzņēmējiem liek maksāt vairāk mākslīgā veidā bez ekonomiska pamatojuma, daļai tas sagādā problēmas. Turklāt tādējādi spiediens būtu arī uz pārējām algām.

Tāpēc uzņēmēji aicina celt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu, lai no bruto algas lielāka daļa nonāktu cilvēku maciņos.

Tāpat Rostovskis norādīja, ka šobrīd darbaspēka nodokļu sistēma ir sarežģīta, kā rezultātā uzņēmējiem pieaug izdevumi administratīvajam slogam, grāmatvežu darbam.

"No valsts un ekonomikas viedokļa svarīgi, ka atalgojumam jābūt ekonomiski pamatotam. Ja ekonomika aug, uzņēmumi ir produktīvi, eksportē, tad jābūt dabiskai iespējai samaksāt relatīvi lielas algas. Ja tas tā nedarbojas un ir administratīvs spiediens, tad ir uzņēmumi, kas nevar samaksāt, parādās ekonomikas riski un tamlīdzīgi," sacīja LRTK vadītājs.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti