Panorāma

Viens no vecākajiem pasažieru vilcieniem dodas pēdējā braucienā

Panorāma

Panorāma

Lagarda: Inflācija atgriezīsies pie 2 % līdz 2025. gada beigām

ECB vadītāja atzīst, ka procentu likmju celšana ir sāpīga

Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidente Kristīne Lagarda apzinās, ka procentu likmju celšana ir sāpīga daudziem iedzīvotājiem ar hipotekāriem kredītiem. Tomēr tas esot vienīgais veids, kā samazināt inflāciju līdz 2% robežai. Viņa spriež, ka šo mērķi varētu sasniegt līdz 2025. gada beigām.

Lagarda pirmdien Eiropas Parlamentā skaidroja iemeslus, kāpēc ECB turpina celt procentu likmes par spīti tam, ka eirozonas valstu ekonomika bremzējas.

ECB vadītāja sacīja, ka augstas likmes tiks saglabātas tik ilgi, cik būs nepieciešams, lai samazinātu inflāciju, jo tas ir viņas galvenais uzdevums.

Eirozonā aptuveni 30% mājsaimniecību ir hipotekārie kredīti ar mainīgo likmi. Tas nozīmē, ka Eiropas Centrālās bankas lēmumi celt procentlikmes ietekmē šo cilvēku ikmēneša maksājumus.

ECB septembra vidū paaugstināja procentu likmes jau desmito reizi pēc kārtas. Investori un ekonomisti to plaši interpretēja kā pēdējo soli bezprecedenta monetārās stingrības kampaņā. Taču pati Lagarda atteicās prognozēt, vai tas patiešām bijis pēdējais procentu likmju kāpums.

"Balstoties uz mūsu pašreizējiem aprēķiniem, mēs uzskatām, ka procentu likmes ir sasniegušas līmeni, kuras – noturot tās pietiekami ilgu laiku – nozīmīgi ietekmēs to, lai inflācija atgrieztos pie 2% mērķa. Pēdējās prognozes rāda, ka inflācija kļūs mērenāka un tā sasniegs mērķi līdz 2025. gada beigām."

Tātad Eiropas Centrālās banka uzskata, ka procentu likmes ir sasniegušas tādu līmeni, kas varētu palīdzēt inflācijai atgriezties atpakaļ pie 2%, ja šīs likmes tiks turētas pietiekami ilgu laiku.

Taču neviens neņemas solīt, ka likmes vairs netiks celtas – šis lēmums būs atkarīgs no datiem. Pārtikas preču inflācija joprojām ir augsta – gandrīz 10%, lai arī tagad ir neliels kritums salīdzinājumā ar martu

ECB prognozē, ka Eiropas ekonomiskā izaugsme atgūsies – nākamgad tā būs 1%, bet 2025. gadā varētu sasniegt 1,5%.

KONTEKSTS:

Lai cīnītos pret arvien pieaugošajām cenām, ECB pērnā gada vasarā pirmoreiz 11 gadu laikā paaugstināja bāzes procentu likmes par 0,5 procentiem. Tolaik arī tika lemts palielināt noguldījumu iespējas uz nakti likmi līdz 0% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi līdz 0,75%. Abas šīs likmes tika celtas par 0,5 procentpunktiem.

Turpmāk likmes tika paaugstinātas vēl vairākas reizes. Desmito reizi tas notika šogad septembrī, galveno bāzes procentlikmi paaugstinot līdz 4,50%, savukārt aizdevumu likmi uz nakti līdz 4,75%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti