Eiropas Centrālā banka vēl nemaina procentlikmes, uz samazināšanu var cerēt vasarā

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien jau piekto reizi pēc kārtas nolēma atstāt nemainīgas augstās procentlikmes. Taču finanšu nozares eksperti prognozē, ka lēmums par likmju samazināšanu varētu tikt pieņemts nākamajā ECB sanāksmē jūnijā.

ECB procentlikmes jau kopš septembra tiek turētas nemainīgi augstā līmenī. Pirms tam ECB desmit reizes pēc kārtas lēma par likmju paaugstināšanu. Tas tika darīts, lai ierobežotu augsto inflācijas līmeni eirozonas valstīs.

Ceturtdien tika pieņemts lēmums saglabāt galvenās ECB procentlikmes 4% un 4,5% līmenī.

ECB mērķis ir samazināt inflācijas līmeni eirozonā līdz 2%, un drīzumā šis mērķis varētu tikt sasniegts (martā tas bija 2,4%).

Finanšu nozares analītiķi prognozē, ka ECB lēmums par procentlikmju samazināšanu varētu tikt pieņemts sanāksmē, kas notiks 6. jūnijā.

Tiesa gan, ECB arīdzan varētu nogaidīt, kā rīkosies ASV, bet tur ar inflācijas ierobežošanu nesokas tik raiti.

Līdzīgi kā Eiropas Centrālā banka, arī ASV Federālo rezervju sistēmas padome pēdējā sanāksmē martā nobalsoja par likmes saglabāšanu līmenī, kas pārsniedz 5%. Taču viedokļi par procentu likmju samazinājumu ASV nav viennozīmīgi.

KONTEKSTS:

Lai cīnītos pret arvien pieaugošajām cenām, ECB 2022. gada vasarā pirmoreiz 11 gadu laikā paaugstināja bāzes procentu likmes par 0,5 procentiem. Turpmāk likmes tika paaugstinātas vēl vairākas reizes; pēdējoreiz tas notika pagājušā gada septembra vidū, kad likmes celtas desmito reizi pēc kārtas.

Kopš 2023. gada oktobra beigām ECB likmes nav celtas, saglabājot tās rekordaugstā līmenī. ECB procentlikmes varētu sākt samazināt šovasar, šā gada sākumā paziņoja bankas prezidente Kristīne Lagarda, vienlaikus gan uzsverot, ka šāda rīcība būs atkarīga no jaunākajiem ekonomikas datiem.

ECB procentlikmes kāpums netieši sadārdzina arī iedzīvotāju hipotekāro kredītu maksājumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti