Panorāma

Turpina pasliktināties uzņēmēju noskaņojums

Panorāma

Izspēlē scenārijus, kā rīkoties valsts apdraudējuma situācijā

Kā mainīsies iedzīvotāju kredīta ikmēneša maksājumi?

Hipotekārie kredīti kļūs dārgāki – par cik pieaugs ikmēneša maksājums?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Centrālā banka (ECB) pēc 10 gadu pārtraukuma paaugstināja bāzes procentu likmes par 0,5 procentiem. Tas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotājiem, kuriem ir, piemēram, hipotekārās kredītsaistības, turpmāk pieaugs ikmēneša kredīta maksājumi. Tieši par cik vairāk būs jāmaksā, un vai gada beigās kredīta maksājumi kļūs vēl lielāki?

Elvijs pirms kāda laika iegādājās dzīvokli vienā no Rīgas jaunajiem projektiem. Ik mēnesi viņam jāveic kredīta maksājums, kas līdz šim visu laiku bijis nemainīgs. Šobrīd Elvija kredītmaksājums ir 400 eiro mēnesī.

Tomēr Elvija, tāpat kā daudzu citu Latvijas iedzīvotāju kredīta maksājumi tuvākajā laikā mainīsies. Iemesls – ECB pēc 10 gadu pārtraukuma ir paaugstinājusi bāzes procentu likmes par 0,5%. Līdz šim tās bija vai nu negatīvas vai nulle.

"Eiropas Centrālās bankas likmju pieaugums nozīmē arī "Euribor" pieaugumu. Iedzīvotāji, kuriem ir kredīti, un apmēram 90% gadījumu kredīts ir piesaistīts mainīgajai likmei (EURIBOR) likmei, varētu sagaidīt procentu maksājumu par kredītiem pieaugumu,"

skaidroja Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns.

"Euribor" ir starpbanku likme, par kuru, vienkāršiem vārdiem sakot, viena banka aizņemas naudu no otras. Veicot ikmēneša hipotekāro kredīta maksājumu, cilvēkam parasti jāmaksā pamatsumma, bankas noteiktā nemainīgā procentu likme un "Euribor".

"Tas, ka "Euribor" ir bijis nulle vai pat negatīvs, tā ir bijusi zināma anomālija, lai stimulētu eirozonas ekonomiku. Šobrīd "Euribor" ir nonācis pozitīvā līmenī, kas ir absolūti normāli un tā tam būtu arī jābūt. Tāds vienkāršots aprēķins, kā mēs katrs varam sarēķināt savu ikmēneša maksājumu, ir skatīties, ja "Euribor" šobrīd ir 0,6%, tad tas nozīmē, ka mans mēneša maksājums vidēji palielināsies par 6%," stāstīja "Luminor" bankas privātpersonu kreditēšanas vadītājs Baltijā Kaspars Lukačovs.

Ja kredīta ikmēneša maksājums ir 200 eiro, tad turpmāk pie 0,6% "Euribor" likmes būs jāmaksā 212 eiro. Ja ikmēneša maksājums ir 300 eiro, tad maksājums pieaugs līdz 318 eiro. Savukārt Elvijam līdz šim ierasto 400 eiro vietā būs jāmaksā 424 eiro.

Elvijs atzina, ka kredītmaksājuma pieaugums īpaši neietekmēs viņa dzīvi.

"Luminor" bankā prognozēja, ka līdz gada beigām "Euribor" varētu pieaugt arī līdz 1,5%. Tas savukārt nozīmētu, ka Elvijam līdz šim ierasto 400 eiro vietā ikmēneša maksājum palielinātos līdz 460 eiro. "Sākot ar rudeni, uz ziemu, izdevumi varētu palielināties. Es pieņemu, ka aptuveni par kādiem 100 eiro. Būs jādzīvo taupīgāk," atzina kredītņēmējs.

"Euribor" likmes kredītiestādes saviem klientiem maina ik pēc 3–6 mēnešiem atkarībā no noslēgtajiem līgumiem. Tāpēc daļa klientu vēl nav saņēmuši jaunos rēķinus ar lielākiem maksājumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti