Eiropas Komisija rosina uzlabot dialogu starp korporācijām un to darbiniekiem

Eiropas Komisija (EK) rosina uzlabot dialogu starp lieliem starptautiskiem uzņēmumiem un to darbiniekiem. Šonedēļ publicētais priekšlikums paredz uzlabot uzņēmumu padomju darbību, kuru mērķis ir nodrošināt konsultācijas starp darbiniekiem un kompānijas vadību pārrobežu pārmaiņu gadījumos. Nepietiekamu dialogu un atvērtību pārmet ne tikai lieliem uzņēmumiem, bet arī Eiropas Savienības (ES) iestādēm. Nevalstiskā sektora organizācijas (NVO) šonedēļ pauda aicinājumu lēmumu pieņēmējiem kļūt atklātākiem.

Eiropas Komisija rosina uzlabot dialogu starp korporācijām un to darbiniekiem
00:00 / 03:17
Lejuplādēt

Esošais dialoga formāts neesot pietiekami efektīvs

Eiropas uzņēmumu padomes pastāv lielās starptautiskās kompānijās, kurās ir nodarbināti vismaz 1000 darbinieku un kuras strādā vismaz divās valstīs. To mērķis ir nodrošināt dialogu starp kompānijas vadību un strādājošajiem. Tomēr šis formāts ne vienmēr ir pietiekami efektīvs un tādēļ EK rosina izmaiņas.

ES darba un sociālo tiesību komisārs Nikolā Šmits sacīja, ka digitālās un zaļās pārkārtošanās laikā pārmaiņas piedzīvo daudzas kompānijas: "Uzņēmumu padomes var palīdzēt paredzēt un pārvaldīt būtiskas pārmaiņas. Turklāt pašlaik daudzās kompānijās, daudzās nozarēs ar pārrobežu darbību notiek šādas pārmaiņas. To būtiski ietekmē arī dažādas pārkārtošanās."

EK dati liecina, ka pašlaik Eiropā ir ap 1000 uzņēmumu padomju, kas pārstāv aptuveni 16 miljonus nodarbināto. Visvairāk to ir metāla un ķīmijas nozarē, pakalpojumu jomā, kā arī celtniecībā, tūrisma jomā un pārtikas ražošanā.

Rosina arī konsultācijas ar darbiniekiem pirms galīgā lēmuma

Komisārs Šmits minēja vairākas situācijas, kad padomes var būt noderīgas: "Ja kompānija apsver iespēju pārcelt ražošanu uz citu valsti, tad uzņēmuma padome var sniegt savu viedokli un tas var ietekmēt jauno atrašanās vietu, lai samazinātu darbinieku atlaišanu vai pārcelšanu. Vai arī, ja viena kompānija apvienojas ar otru, tad ar uzņēmuma padomi ir jākonsultējas pirms lēmuma pieņemšanas. Tā ir arī vieta, kur darbinieki var izteikties par dažādiem procesiem, kas ietekmē kompāniju darbību."

Viens no piedāvātajiem jauninājumiem paredz, ka konsultācijām ar darbiniekiem būtu jānotiek pirms galīgā lēmuma pieņemšanas. Kompāniju vadībai būtu arī jānodrošina finanšu un personāla resursi, lai padomes varētu pilnvērtīgi veikt savu darbu, kā arī laicīgi un pēc būtības būtu jāsniedz atbildes uz darbinieku uzdotajiem jautājumiem.

EK priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis uzskata, ka uzņēmumu padomes varētu iesaistīt biežāk un lietderīgāk: "Kā mēs zinām no pieredzes, ir būtiski iesaistīt darbiniekus pārmaiņu vadībā un paredzēšanā. Tas attiecas ne tikai uz kompāniju restrukturizāciju vai kolektīvu atlaišanu, bet arī uz situācijām, kad tiek ieviestas jaunas tehnoloģijas un darbības metodes, lai saglabātu konkurētspēju."

Starptautisko kompāniju vadība jebkurā gadījumā varēs pieņemt tādu lēmumu, kādu tā vēlas. Tomēr šādas padomes vismaz dod darbiniekiem iespēju izteikties.

Jāpiebilst, ka lielāku atklātību un dialogu vēlētos redzēt arī NVO attiecībās ar Eiropas lēmumu pieņēmējiem. 

Šonedēļ izplatītajā paziņojumā 156 organizācijas no 26 Eiropas valstīm pārmet vadošajām ES iestādēm, ka konsultācijas ar nevalstisko sektoru notiek pārāk sadrumstaloti un neregulāri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti