Panorāma

Latvijā vilcienus drīzumā vadīs arī sievietes

Panorāma

Panorāma

Rosina Latvijā stingrāk ierobežot alkohola pieejamību

Ārste: Kavēties ar alkohola pieejamības ierobežošanu Latvijā vairs nedrīkst

Lietuvā alkohola tirdzniecības laika saīsināšanas dēļ ir sarucis vīriešu nāves gadījumu skaits svētdienās un pirmdienās, secinājuši kaimiņvalsts veselības eksperti. Jau rudenī par daudz stingrākas kārtības noteikšanu alkohola iegādei lems arī Latvijas Saeima.

Latvija ir pirmajā vietā Eiropā pēc patērētā alkohola daudzuma, liecina Veselības ministrijas dati. Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra vadītāja Astrīda Stirna atzina, ka strauji pieaudzis tādu gadījumu skaits, kad pacientus narkoloģijas centrā nogādā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. 

"Ja runājam par vidējo vecumu, tas ir no 20 līdz 35 gadiem, cilvēki darbaspējīgā vecumā.

Ja viņi nokļūst narkoloģijā jau ar psihozēm, varam saprast, kāds ir viņu alkohola patēriņš. Un to nevar sasniegt dienas vai nedēļas laikā," uzsvēra Stirna.

Alkoholisko dzērienu pieejamības mazināšanai tapuši likuma grozījumi, kurus jau rudenī otrajā lasījumā vērtēs Saeima. Deputātu iesniegtie grozījumi paredz gan samazināt atļauto laiku alkohola iegādei, nosakot, ka dzērienus turpmāk varētu iegādāties no plkst. 10 līdz 20, svētdienās —  līdz plkst. 15. Tāpat grozījumi paredz ļaut pārdot dzērienus no 20 gadu vecuma, aizliegt alkohola tirdzniecību benzīntankos.

Viena no priekšlikumu autorēm ir arī atbildīgās Saeimas komisijas priekšsēdētāja Inga Bērziņa ("Jaunā Vienotība").

"Protams, vienmēr var diskutēt, vai tieši ierobežojumi ir efektīvākais veids, bet, kā norāda Pasaules Veselības organizācija, tie ir efektīvs veids, un to viņi nosauca kā vienu no pirmajiem, kas būtu jādara — pastiprināt dažāda veida ierobežojumus alkohola pieejamībai, iegādei un reklāmai. Un jāsaka, ka arī ir pētījumi, kuri parāda tirdzniecības laika ierobežojumu ietekmi gan uz patēriņu, gan hospitalizāciju, gan noziedzību," skaidroja komisijas vadītāja.

Bērziņa atzina, ka

liela interese par likuma grozījumiem esot nozares lobijiem, tādēļ grozījumu pieņemšana būšot sarežģīta, taču ne neiespējama.

Tam piekrita arī Veselības ministrija (VM).

"Mēs negaidām, ka viss aizies gludi. Mēs skatāmies caur sabiedrības veselības prizmu, ir organizācijas, kas skatās tikai no ekonomiskajām interesēm, mums ir spēcīgs atbalsts no Pasaules Veselības organizācijas," teica VM Veselības veicināšanas un atkarību profilakses eksperte Elēna Zviedre.

Daktere Stirna uzskata, ka ar alkohola pieejamības ierobežošanu kavēties vairs nedrīkst. Alkohola vieglā pieejamība, reklāma un iespējas iegādāties grādīgos internetā tikai veicinot alkohola patēriņu.

"Ir steidzami kaut kas jādara, lai ne tikai paplašinātu ārstēšanu, bet arī alkohola iegādi un jāizbeidz alkohola piegāde mājās," pauda Stirna.

Veselības ministrijā cer, ka, pieņemot likuma grozījumus, izdosies samazināt alkohola patēriņu, kā arī izdosies mazināt alkohola lietošanas izraisītās sekas – slimības, traumas un mirstību. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti