Panorāma

Aizsardzības ministre Vašingtonā tiekas ar ASV Kongresa pārstāvjiem

Panorāma

"Vagner" pārceļas uz Baltkrieviju

Uzbrukumi Odesai radīs milzīgu pārtikas krīzi

Krievijas uzbrukumi Odesas ostai var radīt milzīgu pārtikas krīzi

Jau trešo nakti pēc kārtas Krievija veikusi uzbrukumu Ukrainas ostām un tagad arī draud vērsties pret kuģiem, ar kuriem tiek izvesti graudi no Ukrainas. Briselē Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu ministru tikšanās laikā izskanēja sašutums, ka Krievija bombardējusi Ukrainas graudu glabātuves Odesas ostā, kur sadeguši 60 000 tonnu graudu. 

Šī ir jauna situācija, norādīja ES augstais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels, jo viens ir neļaut eksportēt un pavisam cits – iznīcināt graudus.

"Tā ir barbariska attieksme.

No tā, ko mēs jau zinām – tas radīs lielu, milzīgu pārtikas krīzi pasaulē. Un ir tikai viens risinājums – palielināt militāro atbalstu Ukrainai," uzsvēra Borels.

ES ārlietu ministri arī atzina, ka situācija ir eskalējusies. Krievija no pusnakts kuģus Melnajā jūrā, kas ir ceļā uz Ukrainas ostām, uzskatīs par militārās kravas pārvadātājiem. Ukrainas puse atbildējusi ar to pašu, sakot, ka arī pret Krievijas kuģiem Melnajā jūrā attieksies kā pret mērķiem.

Neoficiāli zināms, ka

Ukrainas un Rietumu amatpersonas izskata iespēju turpināt kuģniecību, neskatoties uz Krievijas draudiem.

Viena ideja ir – Ukrainas kuģi, kas ved graudus, varētu kuģot tuvu Rumānijas un Bulgārijas krastu līnijām, kamēr ukraiņu bruņotie spēki, izmantojot raķetes, varētu noturēt Krievijas kara kuģus tālāk no sauszemes.

Krievija militāri nekontrolē Melnās jūras ziemeļrietumu posmu, caur kuru iet kuģu ceļi. 

Šobrīd tiek meklēts starptautisks risinājums, un cerības tiek atkal liktas uz Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, kas solījis šonedēļ zvanīt Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Turklāt gaidāms, ka Putins augustā apmeklēs arī Turciju. No plānotā brauciena uz Dienvidāfriku gan Putins ir tikko atteicies, jo tur viņam draudētu arests saskaņā ar Starptautiskas Krimināltiesas izdoto orderi. Kremlis izteicies, ka Krievija "nekavējoties" atgriezīsies pie graudu eksporta darījuma, ja tiks izpildītas tās prasības uzlabot krievu graudu un minerālmēslu eksportu.

Kremļa draudu un darbības rezultātā pagājušajā nedēļā kviešu cenas pasaulē ir pieaugušas par 12%. Un, lai arī ukraiņu eksports Melnās jūras graudu iniciatīvas ietvaros pēdējos mēnešos bija kļuvis lēns, jo to bremzēja krievu inspektori, gada laikā eksportēti gandrīz 33 miljoni tonnu graudu. Tāpēc tagad ir bažas, kā notikušais saasinājums ietekmēs pasaules pārtikas krīzi.  

KONTEKSTS:

17. jūlijā Krievija paziņoja, ka izstājas no vienošanās, kas Ukrainai nodrošināja iespēju turpināt lauksaimniecības produkcijas eksportu no Melnās jūras ostām.

2022. gada vasarā izveidotais Ukrainas graudu eksporta koridors Melnajā jūrā ļāva apiet Krievijas karakuģu īstenoto Ukrainas ostu blokādi, ko Krievija uzsāka pēc pilna apmēra iebrukuma pagājušā gada 24. februārī.

Ukraina ir viena no pasaulē vadošajām labības piegādātājām, taču pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma graudu eksports apstājās. Krievijas īstenotās blokādes dēļ no Ukrainas Melnās jūras ostām mēnešiem nevarēja izbraukt kuģi ar simtiem tūkstošiem tonnu graudu un citiem lauksaimniecības produktiem. Savukārt tas izraisīja pārtikas cenu pieaugumu pasaulē.

Ukrainas graudu eksports atsākās tikai 2022. gada jūlijā pēc tam, kad Kijiva un Maskava piekrita ANO un Turcijas izstrādātajai iniciatīvai, kas ļauj kravas kuģiem no Ukrainas ostām netraucēti nokļūt līdz Bosfora šaurumam Turcijā, bet pēc tam doties tālāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti