Dienas ziņas

Sabiedrībā pieaug saslimšana ar kovidu

Dienas ziņas

ASV tanki "Abrams" drīz būs Ukrainā

Elektrības rēķini būs mazāki līdz janvārim

Līdz gada beigām valsts plāno mājsaimniecībām kompensēt 60% no elektroenerģijas jaudas tarifa

No septembra līdz gada beigām valsts mājsaimniecībām plāno kompensēt 60% no "Sadales tīkla" tarifā noteiktās fiksētās maksas par jaudu. To paredz otrdien, 19. septembrī, valdībā atbalstītie grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā. Lai valsts atbalsts stātos spēkā, likuma izmaiņas vēl jāapstiprina Saeimai.

Valsts atbalstam nepieciešamā summa kopā uz četru mēnešu periodu aprēķināta vairāk nekā 30 miljonu eiro apmērā. Valdības vadītāja Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") preses konferencē pēc valdības sēdes norādīja, ka daļu no atbalstam nepieciešamā finansējuma gūs no "Latvenergo" peļņas. 

1. jūlijā stājās spēkā "Sadales tīkla" un pārvades sistēmas operatora "Augstsprieguma tīkls" jaunie elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifi, kas augustā saņemtajos rēķinos par jūliju pārsteidza iedzīvotājus.

"Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām ir atšķirīga atkarībā no pieslēguma parametriem un patēriņa, tostarp maksu nosaka, vai ir 1 fāzes (F) vai 3F pieslēgums, vai slodze ir 16 ampēri (A), 20A, 25A, 32A, 40A vai vairāk, kā arī no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Lai ierobežotu enerģētiskās nabadzības risku un saprotot, ka elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifu pieaugums daudzām mājsaimniecībām rada finansiālas grūtības, Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) virzītās izmaiņas paredz sistēmas pakalpojumu maksas fiksētās komponentes maksas samazinājumu 60% apmērā.

Grozījumi paredz, ka sākotnēji maksas samazinājums tiks piemērots periodā no 1. septembra (maksas samazinājums tiktu piemērots oktobra elektroenerģijas rēķinā) līdz 31. decembrim (pēdējais maksas samazinājums atspoguļotos janvāra elektroenerģijas rēķinā). 

Tāpat "Sadales tīkls", AS "Augstsprieguma tīkls", Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, kā arī atbildīgās ministrijas izvērtējot alternatīvus risinājumus mājsaimniecības elektroenerģijas kopīgo izmaksu stabilizēšanai pēc 2023. gada 31. decembra. 

Atbalsta perioda sākuma datums – 1. septembris – noteikts, jo, ņemot vērā tiesību aktu virzības gaitu un periodu, kādā mājsaimniecībām tiek izrakstīti rēķini par patērēto elektroenerģiju, 1.–30. septembris ir iespējami ātrākais periods, par ko piemērot attiecīgo atbalstu mājsaimniecībām. Attiecīgā atbalsta piešķiršana par septembri radītu iespējami labvēlīgu ietekmi uz mājsaimniecību izdevumu īpatsvaru, teikts grozījumu anotācijā. 

Atbalstu par periodu no 1. septembra līdz 31. decembrim plānots piemērot rēķinos, kas tiks izrakstīti, sākot no oktobra. Piemēram, atbalsts par septembri tiks iekļauts rēķinā par septembrī patērēto elektroenerģiju, kas attiecīgi tiks izrakstīts oktobrī. Līdz ar to elektroenerģijas sadales sistēmas operatoram nebūs nepieciešams veikt piešķirtā atbalsta pārrēķinu. 

KEM arī norādīja, ka, lai pagūtu atbalstu par septembri piemērot jau oktobrī izrakstītajos rēķinos, likumprojekts tiek virzīts steidzamības kārtā, un to ir plānots pieņemt Saeimā līdz šī gada septembra beigām.

Saskaņā ar ST izvērtējumu interese par sistēmas pieslēguma jaudas samazināšanu mājsaimniecību vidū ir pieaugusi 20 līdz 30 reizes, sasniedzot vairāk nekā 6000 gadījumu jūlijā. Latvijā ir ap 570 tūkstošiem mājsaimniecību lietotāju, kuriem optimāli būtu lietderīgi pārliecināties, vai izvēlētais pieslēguma jaudas apmērs ir atbilstošs viņu patēriņa vajadzībām, atzīmēja KEM.

Siliņa: Tarifs noteikti būtu pārskatāms 

Premjere Siliņa uzskata, ka tarifi noteikti būtu jāpārskata. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija iepriekš solījusi tarifus pārskatīt decembrī.

Vaicāta, vai jaunā valdība turpinās iepriekšējā Ministru kabineta apņemšanos valsts atbalstus padarīt vairāk mērķētus mazaizsargātajām iedzīvotāju grupām, Siliņa sacīja, ka pieeja atbalstu veidošanā nemainīsies. 

Viņa atzina, ka plānotais valsts atbalsts elektroenerģijas jaudas tarifa kompensēšanai nav mērķēts tikai uz mazaizsargātajiem iedzīvotājiem, jo tas solīts jau iepriekš. Taču turpmākie valsts atbalsti varētu būt mērķētāki, arī "sarežģītāki un kompleksāki", sacīja Siliņa, piebilstot: "Iedodiet mums vēl nedaudz laiku."

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkls" un "Sadales tīkls" (ST) pērn izstrādāja tarifu projektus. Atbilstoši plānotajiem kopējiem ieņēmumiem no elektroenerģijas pārvades projektā tarifu bija plānots palielināt 2,1 reizi, savukārt ST plānoja palielināt elektroenerģijas sadales tarifu vidēji par 75%.

Valdība un Saeima uzdeva uzņēmumiem tarifus pārstrādāt. Ar grozījumiem Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā tika noteikts, ka uzņēmumi šogad izstrādātajos tarifu projektos nedrīkstēs iekļaut iepriekšējo periodu zaudējumus.

Taču 1. jūlijā stājās spēkā izmaiņas elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas pakalpojumu tarifos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti