Apkures sezonu Liepājā sāk ar jaunu šķeldas katlumāju

Liepājā atklāj jauno šķeldas katlumāju, kas nodrošinās ar apkuri arī Liepājas reģionālo slimnīcu. Projekta īstenošanā ieguldīti 3 miljoni eiro, 40% no tiem ir Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalsts. Uzbūvējot jauno, pārstājušas darboties divas katlumājas, kur kā kurināmais tika izmantota gāze.

Apkures sezonu Liepājā sāk ar jaunu šķeldas katlumāju
00:00 / 04:04
Lejuplādēt

Liepājā jaunā katlumāja jau darbojas, bet virs skursteņa redzamas tikai zilas debesis. Pašlaik tiek darbināts viens no katliem, otru izmantos, kad sāksies aukstāks laiks – zem -10 grādiem. Jaunā katlu māja darbosies autonomi bez cilvēku klātbūtnes.

"Mēs esam jaunajā 4 megavatu (MW) šķeldas katlu mājā. Mums priekšā redzami svari, ar ko tiks nosvērtas šķeldas mašīnas iebraucot un izbraucot, lai noteiktu atvesto šķeldas daudzumu. Visi svari ir iebūvēti zemē, redzam tikai augšējo platformu, uz kuras brauc mašīna. Tā nav nekādi saistīta ar apkārtējo vidi, vieglāk tīrīt. Viss darbosies autonomi, un vadība notiks attālināti," pastāstīja uzņēmuma "Liepājas enerģija" valdes priekšsēdētājs Jānis Jansons.

Svari atgādina vienkārši zilā krāsā nokrāsotu celiņu, bet blakus tiem ir vairāki monitori. Automašīnu vadītāji, kuri atvedīs šķeldu, izmantos modernas tehnoloģijas, lai reģistrētu savu atvesto kravu.

"Digitālie ekrāni nepieciešami, lai fiksētu šķeldas daudzumu. Katrs vadītājs piebrauc ar mašīnu un nofiksējas ar pavadzīmi, tiek izprintēts svītru kods, un tā mēs varam norēķināties ar pasūtītāju," pastāstīja Jansons.

Sākot darbu jaunajai šķeldas katlumājai, tiek atslēgtas divas gāzes katlumājas, no kurām viena tika izmantota Liepājas reģionālas slimnīcas vajadzībām.

Līdz ar to Liepājā šķeldas kā kurināmā īpatsvars sasniedz jau gandrīz 90%.

"Liepājas enerģija" norādīja, ka gāzes cena ir pakļauta biržas svārstībām, savukārt iepērkamās šķeldas cenu šai sezonai izdevās fiksēt. "Šķeldas cenu esam nofiksējuši, mums jau ir noslēgti līgumi ar astoņiem piegādātājiem, ar šķeldu esam nodrošināti līdz sezonas beigām," skaidroja Jansons.`

Apkures sezonu Liepājā sāks ar zemāku tarifu nekā pērn.

Neraugoties uz dažādu izmaksu pieaugumu un kredītprocentu kāpumu, šobrīd iedzīvotāji par apkuri spējuši samaksāt. Reizēm gan cilvēki lūdz maksājumu pagarināt, taču parādu apjoms pilsētā kopumā nav pieaudzis.

To apliecina "Liepājas namu apsaimniekotāja" pārstāve Ita Cērmane: "Pēdējo piecu gadu laikā "Liepājas namu apsaimniekotājam" par apkuri problēmu ar parādniekiem nav. Sezonas laikā mēnesī iekasējums ir 97%. Ir daži procenti par apkuri, kas dažiem dzīvokļiem iekrājas par siltumenerģiju un paliek nesamaksāts, tie nosegs vasaras mēnešos."

Uzņēmums "Liepājas enerģija" iepriekš gatavojās sliktākam scenārijam bažās par iedzīvotāju maksātspēju. "Saku "paldies" liepājniekiem, ka cilvēki ir godprātīgi veikuši maksājumus. Mēs neesam piestādījuši soda naudas, esam nākuši pretī par atliktu maksājumu, lai līdz apkures sezonai maksājumus nokārtotu un varētu stabili apkures uzsākt sezonu," sacīja uzņēmuma vadītājs.

Bez atbalsta Liepājā siltumapgādes izmaksas sasniegs 90 eiro par megavatstundu. Apkures sezona Liepājā ir sākusies, un šobrīd uzņēmums "Liepājas enerģija" apkurei ir pieslēdzis jau 70% savu klientu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti