Kartupeļu audzētāji: Šogad raža ir labāka nekā pērn; prognozē cenas kāpumu

Kartupeļu raža šogad ir labāka nekā pērn, secinājuši audzētāji. Vienlaikus izaicinājumus radījusi ražas novākšana lietavu dēļ. Tāpēc audzētāji šajās dienās aktīvi vāc kartupeļu ražu, kuru daudzās saimniecībās šogad nāksies vairāk žāvēt.

Kartupeļu audzētāji: Šogad raža ir labāka nekā pērn; prognozē cenas kāpumu
00:00 / 02:46
Lejuplādēt

Šajās brīvdienās kartupeļu audzētāji visā Latvijā vāc ražu, kas šogad saimniecībās padevusies labāka nekā pērn, vērtēja Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle. Tiesa gan, daļai zemnieku raža noslīkusi augusta lietavu laikā un vietām arī šobrīd izaicinājumus rada tieši ražas novākšana mitrās augsnes dēļ.

"Kartupelis ir ļoti jutīgs uz šo. Divas dienas vagas pastāv zem ūdens, un kartupeļi sāk pūt, un nupat tie pēdējie lielie lieti ir paskādējuši laukus, bet tā kopumā ražas beidzot ir labas pēc diviem ļoti sliktiem gadiem. Jācer vienkārši, ka varēs visu novākt, jo vākšanā tagad ir intensīvā procesā un lietus ik pa laikam uzlīst un tad uz mirkli jāpārtrauc," skaidroja Kraukle.

Kartupeļu cenu nosaka uzpircējs, bet, kāpjot minerālmēslu un citām izmaksām, cena šajā sezonā ir pieaugusi un kāps arī šogad, jo novākto ražu nāksies vairāk apžāvēt pirms glabāšanas.

Patlaban kartupeļu cena vairumtirdzniecībā ir ap 27 centi par kilogramu.

"Piemēram, šobrīd sēžu kartupeļu pieņemšanā un, protams, ka nāk tie kartupeļi gana mitri. Lauki ir dažādi, bet daudzi ir stipri mitri, un tas nozīmē, ka zemnieks būs spiests vēl glabāšanas laikā kaut ko pielikt pie tās cenas.

Bet, zinot kopējo pirktspēju, neviens neliek arī tādas cenas, ka tāpat nevarēs neviens to produkciju nopirkt.

Glabāšanas izmaksas ir atkarīgas no elektroenerģijas cenas, un tā ir pakāpusies. Kartupeļiem šobrīd jāpalīdz nožūt un tie ir ventilatori, kas būs jāgriež diezgan daudz," klāstīja savienības vadītāja.

Valkas novada Vijciema zemnieku saimniecībā "Piekalnes" audzē gan sēklas, gan pārtikas kartupeļus. Saimniece Ināra Pakalna sacīja, ka raža ir vidēji laba, jo iepriekš ilgstošā sausuma dēļ īpaši agrajiem stādījumiem raža nogatavojusies mazliet vēlāk un bumbuļu skaits vienā cerā ir mazāks.

"Jo garāks šis periods ir bijis sausumā, jo grūtāk tam kartupelim ir bijis. Un to varēja redzēt, kad uzlija lietus, jo ir mazie kartupeļi, kas ir aizmetušies jūlijā, kad sākās pirmais lietus, un tie, kas aizmetušies jau maija beigās. Līdz ar to pie novākšanas nevar sagaidīt, ka tas mazais panāks to lielo kartupeli, bet ir jāvāc, jo ir septembris un mēs nezinām, kas būs tālāk. Parasti mēs sākam kartupeļu vākšanu augusta beigās, bet šogad šajā laikā arī tad, kad beidza līt vēl trīs dienas uz lauka nevarēja tikt," skaidroja Pakalna.

Tāpat kartupeļu audzētāji norādīja, ka šajā gadā mazāk bija izplatīta lakstu puve, bet biežāk sastopama sausplankumainība, ar kuru ir ierobežotākas iespējas cīnīties, kas arī ietekmēs šī gada ražas apjomu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti