Dienas ziņas

Ukraina ziņo par uzbrukumu Krievijas dronu bāzei

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Latvijā novāc kartupeļu ražu

Vidzemes kartupeļu audzētāji apmierināti ar šā gada ražu

Šajās dienās kartupeļu laukos liela rosība – daži ražu vāc, ņemot talkā dakšas, citi ar jaunākās paaudzes kartupeļu kombainiem novāc lielākas platības, bet daudzviet tiek rīkotas jau izsenis zināmās kartupeļu ražas vākšanas talkas. Vidzemes tupeņu audzētāji atzina, ka par spīti nelabvēlīgajiem laikapstākļiem un kolorado vabolēm šā gada kartupeļu raža ir apmierinoša.

"Ja godīgi – pirmo gadu roku kartupeļus, bet saimnieks teica, ka esot labi," sacīja zemnieku saimniecības (ZS) "Tēraudiņi" darbinieks Jānis Zandts.

Zandts strādā kopš agra rīta – sākusies kartupeļu ražas novākšana zemnieku saimniecībā Vidzemes pusē. Saimniecības īpašnieks Valdis Možvillo jau vairāk nekā 30 gadus nodarbojas ar kartupeļu audzēšanu.

"Pārtikas kartupeļi vismaz 50% iziet ārpus Latvijas robežām. Visu nosaka cena. Tas tirgus ir tāds, ka ir bijuši gadi, kad vairāk nekā puse ražas aiziet uz Somiju. Ir bijis gads, kad vairāk nekā puse ražas aiziet uz Ukrainu. Šogad rādās līdzīgi," stāstīja ZS "Tēraudiņi" īpašnieks Možvillo.

Kartupeļu audzētāji atzina, ka sausums un pavasara aukstums dažas kartupeļu šķirnes ietekmējis nelabvēlīgi,  bet kopumā raža būšot apmierinoša, īpaši vēlajām šķirnēm.

"Man ir šķirne 'Vineta', tā ir standarta, to katru gadu stādu, un ir vidēji laba raža," piebilda Možvillo.

Kad kartupeļi novākti no lauka, tos nogādā šķirošanai.

"Šeit mums no lauka ienāk kartupeļi. Šodien mums ir trešā novākšanas diena, šeit ir noliktas 'Bellarosa' šķirnes sēklas kartupeļi. Citos korpusos būs lieli pārtikas kartupeļi, ko mēs sašķirojam pārtikai," klāstīja ZS "Tēraudiņi"  noliktavas pārzine Jeļena Melnbārde.

Savukārt Brenguļu ZS "Cīrulīši" īpašniekam Mārim Zvirbulim ir mazākas platības, ko apsaimniekot, bet arī viņam ražas gads rādās veiksmīgs.

"Kartupeļi tiek tirgoti, un tirgošana notiek caur Valmieras tirgu un piegādēm, cilvēki brauc šeit, redzējāt, ka tur bija mazs pašapkalpošanās namiņš, kur var paņemt. Tas šogad ir pirmo reizi," klāstīja Zvirbulis.

Viņš savā piemājas pagrabā izrādīja arī pirmo novākto kartupeļu ražu. "Šķirojam vai nu konteineros, tādos 300 kilogramu, vai arī šķirojam tieši maisos, ko ziemā pāršķirojam," piebilda kartupeļu audzētājs.

Zemnieki atzina, ka, neskatoties uz cenu pieaugumu, stādāmās platības netiks samazinātas.

"Turpināsim! Izturējām trīsdesmit gadus, izturēsim vēl trīsdesmit gadus. Nepaiesim malā lauksaimniecībai, zemi centīsimies apsaimniekot paši," pauda "Cīrulīšu" īpašnieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti