Dienas ziņas

Rīgas skolās palielinās ēdināšanas izmaksas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Iedzīvotāji dusmīgi par elektrības rēķiniem

Elektrības rēķins strauji pieaudzis arī saules paneļu īpašniekiem

Saņemot elektrības rēķinu par jūliju, iedzīvotāji ir neizpratnē un dusmīgi par maksājuma summām. Īpaši mudināti no uzņēmuma AS "Sadales tīkls" puses atteikties no trīs fāžu pieslēguma, daži patērētāji sāk par to aizdomāties. Tomēr izskan arī neizpratne par iemesliem un arī to, ka tik un tā elektrības patēriņš un cena ir liela. Daudzi arī uzskata, ka šajos ekonomiski spiedīgajos apstākļos šāds palielinājums cenai nav pieļaujams.  

Vidzemnieks Raimonds savā privātmājā pagājušajā gadā uzstādīja saules paneļus, cerēdams, ka elektrības patēriņa izmaksas mazināsies. Tomēr pēdējā mēneša rēķins viņu šokējis.

"Visu laiku mēs maksājām salīdzinoši maz, esam uzstādījuši saules paneļus, un tas [elektrības cena] nebija tik jūtami," pastāstīja Raimonds.

"Šobrīd par pakalpojumiem, mēs maksājam aptuveni [par] 360% vairāk nekā pirms tam."

"Sadales tīkls" tikmēr norāda, ka cenu var samazināt, mazinot arī fāžu pieslēgumu.   

Tomēr "Sadales tīkla" Mācību centra elektrozinību mācību vadītājs Artūrs Šmats atgādināja, ka slodze ir jāizvēlas atbilstoši elektrības lietošanas paradumiem, tāpēc rūpīgi ir jāizvērtē, vai esošais pieslēgums būtu jāmaina: "Te noteikti nevajadzētu ņemt vērā tikai finansiālos apsvērumus."

Tikmēr Raimonds no trīs fāžu pieslēguma nevar atteikties, jo visa mājas infrastruktūra pakārtota elektrībai.

Viņš atzīst, ka līdz galam nav skaidrs, kāpēc šajā brīdī bija nepieciešama tarifu maiņa. Nav skaidrs arī tas, no kā tarifs veidojas.

"Ja uzņēmums šajos brīžos strādā ar tik lielu peļņu, vai šis tiešām bija piemērotākais moments, lai liktu visiem pārējiem maksāt vairāk gan pēc Covid-19, gan pēc cenu sadārdzinājuma visās jomās saistībā ar karu? Knapi var savilkt galus kopā," sprieda Raimonds.

Arī dzīvokļu īpašnieki atzīst, ka viņiem nav izprotams, kāpēc uzcenojums bija nepieciešams un kā tas veidojas, norādot, ka jāsāk domāt, kā nākotnē taupīt tēriņus.

Dzīvokļa īpašniece Sintija no Vidzemes atklāja, ka cenšas dzīvot taupīgāk, tomēr būtiski paradumus nemaina: "Protams, cenšos lieki neizšķērdēt resursus, piemēram, ja televizors iet fonā, tad to izslēdzu. Vairāk aizdomājos, cik kas maksā un cik patērēju."

Uzņēmums "Sadales tīkls" izceļ, ka jautājumu skaits saistībā ar rēķinu pieaugumu un fāžu pieauguma maiņām ir pieaudzis.

Iesniegti arī aptuveni 11 tūkstoši pieteikumu elektroenerģijas pieslēguma slodzes samazināšanai. 

AS "Sadales tīkls" pārstāve Alīna Kozlovska atklāja, ka uzņēmumā novērots, ka vienas fāzes pieslēgumos redzama tendence cilvēkiem samazināt ampēru skaitu, tomēr "tas noteikti nenotiek ļoti straujā skaitā". 

No iedzīvotāju atbildēm noprotams, ka tomēr valda neizpratne par to, kā veidojas gala cena rēķinā un kāpēc ir tāds palielinājums tieši šobrīd.  

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkls" un "Sadales tīkls" (ST) pērn izstrādāja tarifu projektus. Atbilstoši plānotajiem kopējiem ieņēmumiem no elektroenerģijas pārvades tarifu projektā bija plānots palielināt 2,1 reizi, savukārt ST plānoja palielināt elektroenerģijas sadales tarifu vidēji par 75%.

Valdība un Saeima uzdeva uzņēmumiem tarifus pārstrādāt. Ar grozījumiem Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā tika noteikts, ka uzņēmumi šogad izstrādātajos tarifu projektos nedrīkstēs iekļaut iepriekšējo periodu zaudējumus.

Taču 1. jūlijā stājās spēkā izmaiņas elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas pakalpojumu tarifos, kas augustā saņemtajos rēķinos par jūliju pārsteidz iedzīvotājus.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija solījusi tarifus pārskatīt decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti