Dienas ziņas

Atklāts Ķekavas apvedceļš

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Jūrmalā saules paneļu parku uzbūvē uz ūdens

Jūrmalā saules paneļu parku uzbūvē uz ūdens

Jūrmalā saules paneļu parks uzbūvēts uz ūdens. Pašvaldības uzņēmums "Jūrmalas ūdens" apgalvo, ka īsti analoga šādam projektam Baltijā neesot. Ūdens patērētājiem tas tuvākajā laikā nozīmēs ne tik svārstīgus pakalpojuma tarifus.   

ĪSUMĀ:

  • Jūrmalā trūkst lauku zemes plašam saules paneļu parkam.
  • "Jūrmalas ūdens" izvietoja aptuveni 4000 saules paneļu attīrīšanas iekārtu baseinā.
  • Šie paneļi izmantos gan tiešus, gan no ūdens atstarotus saules starus.
  • Pateicoties dzesēšanai no ūdens, tie nezaudēšot efektivitāti arī ļoti karstā laikā.
  • Parks izmaksāja vairāk nekā 2 miljonus eiro, no tiem 1,7 miljoni – ES nauda.
  • "Jūrmalas ūdens": Saules paneļi ļaus taupīt elektrību un nākotnē necelt tarifus.

Jūrmalas pilsētas teritorijā trūkst lauku zemes platības, tāpēc uz ūdens nesen tapušais saules paneļu parks ar aptuveni 4000 saules paneļiem 2 hektāru platībā atrodas uzņēmuma "Jūrmalas ūdens" attīrīšanas iekārtu baseinā – šī ūdenstilpe tur ir jau no Slokas papīrfabrikas laikiem.

 SIA "Jūrmalas ūdens" valdes priekšsēdētājs Andis Rencis stāstīja, ka baseinā izvietoti abpusēji saules paneļi un saules gaisma tiek pārvērsta elektroenerģijā gan no tiešajiem saules stariem, gan arī no stariem, kas atstarojas no ūdens virsmas.

Atšķirībā no tiem saules paneļiem, kas atrodas uz sauszemes vai ēku jumtiem, vasarā, kad ir karsts laiks un gaisa temperatūra ievērojami kāpusi, šie saules paneļi nezaudēs savu efektivitāti, jo dabiski tiks dzesēti no ūdenstilpes.

Trīs līdzīgi objekti ir Nīderlandē, top arī Francijā, Baltijā citu neesot.

"Latvijā šāda analoga nav.

Nav arī Igaunijā, cik man zināms, arī Lietuvā nav, šo ideju mēs aizguvām, pētot pasaules praksi," stāstīja Andis Rencis.

Objekta kopējās izmaksas ir vairāk nekā divi miljoni eiro, no kuriem 1,7 miljoni ir Eiropas struktūrfondu līdzfinansējums. Kopējā saules paneļu parka jauda ir 2 megavati.

"Ja mēs viņu pārvēršam gada skaitļos, tad tie ir aptuveni 2 miljoni kilovatu gadā, ko mēs plānojam saražot, kas ir līdzvērtīgs mūsu "Jūrmalas ūdens" attīrīšanas iekārtu kopējai jaudai," norādīja Andis Rencis.

Ūdens un kanalizācijas tīklu kopējais garums Jūrmalā ir viens no lielākajiem valstī – 500 kilometri, kas prasa attiecīgas apkalpošanas un sūknēšanas izmaksas. Un šogad janvārī jūrmalniekiem stājās spēkā jaunie tarifi.

Pateicoties saules paneļiem, uzņēmums varēs taupīt uz elektroenerģijas izmaksām un stabilizēt iespējamo tarifu kāpumu nākotnē.

SIA "Jūrmalas ūdens" pārstāvis Jānis Vilnītis atzina, ka tarifi auguši, it īpaši "kanalizācijai, kur ir milzīgs energoresursu patēriņš". 

Pateicoties šim projektam, vismaz tuvākajā laikā tarifiem nevajadzētu augt.

Stipros pēdējo dienu vējus šis objekts izturēja, bet nākamais šī saules paneļu parka izaicinājums būs ziema un sals. Taču uzņēmumā skaidro, ka iekārtas atbilst noteiktajai kvalitātei un ir sala izturīgas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti