Iebraukšanas maksas celšana Jūrmalas viesus nav aizbiedējusi

Vairāk nekā divus mēnešus par iebraukšanu Jūrmalā jāmaksā lielāka summa – 3 eiro līdzšinējo 2 eiro vietā. Turklāt pašvaldība lēmusi, ka par iebraukšanu kūrorta pilsētā būs jāmaksā visu cauru gadu, ne tikai vasaras sezonā, kā tas bija līdz šim.

Latvijas Radio skaidro, kā šis lēmums ietekmē uzņēmējus gan Jūrmalā, gan tuvumā esošajos piejūras ciemos, un, vai atpūtnieki, nevēloties maksāt par caurlaidi, met loku Jūrmalai.

Iebraukšanas maksas celšana Jūrmalas viesus nav aizbiedējusi
00:00 / 05:14
Lejuplādēt

Vairāk atbrauc ar vilcienu

Majoros, Jomas ielā esošās burgernīcas "Burger's INN" bārmenis Aigars Zviedris novērojis, ka cilvēku Jūrmalā ir mazāk, nekā ierasts.

"Manuprāt, ietekmē. Tagad mēs redzam, ka jau otrais mēnesis rit nesezonas laikā. Ir mazāk cilvēku."

"Pat nebrauc tālāk ciemos. No Slokas, Kauguriem jau vairs nav maksas zona. Pieņemsim Kauguros pie jūras jau ir daudz, daudz vairāk cilvēku. Tas ir piecu minūšu garāks brauciens. Tas jau rada to efektu. Kauguros kādreiz bija ļoti maz, tad tagad paliek aizvien vairāk ēstuvītes. Kur ir cilvēki, tur attīstīsies mazais bizness. Pat ir paziņas, kas saka: kāpēc man samaksāt trīs eiro par to, lai es aizietu līdz jūrai, ja es varu visās pārējās vietās to darīt bez maksas. Principā var redzēt, ja brauc pa Jūras ielu, kur visvairāk liek mašīnas, tad darba dienās tā ir pilnīgi tukša."

Vienlaikus viņš secinājis, ka palielinājusies vilcienu pasažieru plūsma.

"Var redzēt, ja no stacijas iznāk, pastaigājās un iet atpakaļ uz vilcieniem. Varbūt tas bija arī tas, ko viņi bija plānojuši, jo Jūrmalas iedzīvotājiem ir bezmaksas vilciens. Daudz pārsēdināt cilvēkus uz vilcieniem, lai nekurina degvielu. Koks ar diviem gadiem. No uzņēmēja viedokļa, protams, man vairāk būtu paticis, ka var bez maksas braukt ar vilcienu un arī Jūrmalā var iebraukt bez maksas."

Tūristi iecienījuši piejūras ciemus

Arī Jūrmalai tuvumā esošo piejūras ciemu ēdinātāji Latvijas Radio atklāj – par cilvēku pieplūdumu sūdzēties nevar.

Tomēr Ragaciemā esošā grillbāra "Ribas" bārmene Annija Moriča ir pārliecināta, ka Jūrmalas caurlaižu maksas celšanai būs mazs efekts.

" Uz pašu uzņēmumu, tas mums lielu ietekmi nerada, jo tie jūrmalnieki, kas brauc pie mums, viņiem ir caurlaides. Un tie, kas brauc pie mums ne no Jūrmalas, tad izmanto apvedceļu."

Viņa stāsta, ka Ragaciemā kopš pandēmijas viesu netrūkst.

"Kādreiz Ragaciems nebija tik populārs. Ragaciems bija zināms, cilvēki brauca, bet nebija tādas plūsmas visa gada garumā. Kopš sākās kovids, cilvēki iekštelpās vairs uzturēties nevarēja, saka doties ārā pie dabas un cilvēku plūsmas šeit ir nereāli palielinājušās.

Arī "Engure Cafe" pārstāvis Gvido Šulcs teic, tie, kuriem patīk Jūrmala, tupinās turp braukt, bet netrūkst atpūtnieku, kuri dod priekšroku mazajiem piejūras ciemiem un Engure ir viens no tiem.

"Īpaši jau pēc kovida ļoti daudzi cilvēki izbauda piejūras, lauku tūrismu.

Pie mums arī brīvdienās no Rīgas cilvēki speciāli brauc ciemos. Engurē ir liels miers. Jūrmalā tomēr ir satiksme un viss pārējais. Engurē tomēr ir mazā Pāvilosta.

Tas attaisnojums, ka ir bezmaksas stāvvieta nespēlē lomu, jo vasarās Jūrmalā nolikt mašīnu nav tāpat kur."

Pāragri izdarīt secinājumus

Jūrmalas domes pārstāve Zane Leite stāsta, ka pagaidām ir pāragri analizēt caurlaižu statistiku un izdarīt kādus secinājumus, vai maksas palielināšana ievērojami samazina auto plūsmu. Pērn vienreizējā caurlaide pusgada periodā iegādāta vairāk nekā miljons reižu.

"Ja cilvēks vēlas atbraukt uz Jūrmalu pastaigāties un aiziet uz kafejnīcu, tad izmaksu pieaugums no diviem uz trīs eiro nav tik liels, lai no tā atturētu. Tas, ko mēs vēlējāmies, lai novirzītu tieši caurbraucējus."

Savukārt Jūrmalā deklarētajiem iedzīvotājiem brauciens ar sabiedrisko autobusu pilsētas robežās ir bez maksas. Tāpat nav jāmaksā par vilciena biļeti pilsētas robežās un uz Rīgu.

Uz jautājumu, vai auto caurlaižu maksas celšana tomēr nelabvēlīgi neietekmēs Jūrmalas viesmīlības uzņēmumus, Leite pauž šādi.

"Jūrmala kā jau vasaras galvaspilsēta uzņēmējiem visaktīvākā un veiksmīgākā ir vasaras sezonā. Tad arī sarodas daudz pludmales kafejnīcas, kas nav ziemā. Sezonalitāte ir Jūrmalas specifika. Tā tas ir bijis vienmēr un būs arī turpmāk. Taču pie sezonalitātes mazināšanas pašvaldība kopā ar uzņēmējiem un sadarbības partneriem valsts līmenī strādā daudzu gadu garumā un situācija kļūst labāka."

Iedzīvotāji deklarējas kaimiņu pašvaldībā

Savukārt Tukuma domes priekšsēdētājs Gundars Važa vērtē, ka jau šobrīd novērojis kādu negatīvu tendenci.

"Es redzu, ka problēma ir Lapmežciemā. Es domāju, ka ir iedzīvotāji, kas caurlaides dēļ ir pārdeklarējušies uz kaimiņu pašvaldību."

Kopš janvāra no Lapmežciema uz Jūrmalu pārdeklarējušies jau 50 iedzīvotāju.

Važa arī negatīvi vērtē, ka Jūrmala lēmusi, ka par iebraukšanu pilsētā būs jāmaksā visu gadu, ne tikai vasaras mēnešos.

"Ziemas periodā, lai būtu dzīvība, tas gājiens bija nepareizs."

Arī Tukuma domes priekšsēdētājs stāsta, ka mazie piejūras ciemi popularitāti sāka iemantot pandēmijas laikā un šī tendence nav mazinājusies, līdz ar to Jūrmalas caurlaižu efekts, visticamāk, nebūs ievērojams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti