Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Sākusies dziesmu pieteikšana LTV konkursam "Supernova"

Intervija ar "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētāju Juri Lazdiņu

«Zemnieku saeima»: Lielākajā daļā saimniecību raža šogad sarukusi par 20–50%

Lielākajai daļai jeb 90% saimniecību raža, salīdzinot ar pagājušo gadu, samazinājusies robežās no 20% līdz 50%, liecina biedrības "Zemnieku saeima" apkopotā informācija, par ko Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" stāstīja biedrības priekšsēdētājs Juris Lazdiņš. 

Viņš prognozēja, ka graudaugu kopraža Latvijā šogad varētu būt samazinājusies līdz apmēram 3 miljoniem tonnu: "Mēs ceram, ka zem 3 miljoniem nenonāksim, bet uz to pusi varētu būt." 2022. gadā Latvijā graudaugu kopraža veidojusi 3,2 miljonus tonnu.

Vienlaikus viņš norādīja, ka 10% saimniecību raža šajā sezonā, salīdzinot ar pagājušo gadu, nav samazinājusies, taču pārējās saimniecībās ražas kritums esot no 20% līdz 50%.

Tāpat viņš stāstīja, ka Latvijā patlaban vēl nav novākti 5–10% graudaugu. "Ja skatāmies individuāli saimniecību līmenī, tad 60% ir pilnībā novākuši ražu, 40% ir atlikuši no 5–20%. (..) Protams, tagad laika prognozes šim konkrētajam darbu cēlienam ir ideālas," stāstīja Lazdiņš.

"Zemnieku saeimas" priekšsēdētājs norādīja, ka kopumā Latvijā 30% no visas ražas atbilst tikai lopbarības prasībām. 

Komentējot laikapstākļu dēļ cietušās platības, Lazdiņš atklāja, ka Ziemeļkurzeme un Ziemeļvidzeme ir visvairāk cietušie reģioni, kur ražas samazinājums ir līdz pat 80% saimniecību līmenī. "Ir gadījumi, kad saimnieki uz 150 hektāru lauka vispār nebrauc ar ražas novākšanas tehniku, jo nav ekonomiskā pamatojuma," piebilda Lazdiņš. 

KONTEKSTS:

Šogad graudu ražas ļoti atšķiras dažādās Latvijas vietās, bet vidēji ražība ir stipri zem vidējās, turklāt zemnieku maciņus šogad ietekmēs arī graudu kaltēšanas izmaksas, jo esošajos laikapstākļos novākto graudu mitrums ir vairāk nekā 20% normālo 14% vietā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti