Rīta Panorāma

Mainīta iebraukšanas kārtība Bērnu slimnīcā

Rīta Panorāma

Intervija ar kluba "VEF Rīga" basketbolistu Dairi Bertānu

Intervija ar zemkopības ministru Armandu Krauzi

Krauze sola cīnīties par samazinātu PVN pārtikai; ieviest – agrākais 2025.gadā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (Zaļo un Zemnieku savienība) sola cīnīties par samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi ne tikai augļiem un dārzeņiem, kuriem pēc pieciem gadiem atkal piemēros pilnu 21% likmi, bet arī citiem pārtikas produktiem, taču prognozē, ka agrākais, kad to varēs panākt, ir 2025. gads.

Krauze LTV "Rīta panorāma" apgalvoja, ka iepriekšējās valdības laikā ministrijas virzīja savas prioritātes, un pēc valdības apstiprināšanas 15. septembrī, viņš esot bijis "fakta priekšā", ka 5% PVN likme augļiem un dārzeņiem nākamā gada budžetā vairs nav paredzēta.

"Tad man būtu jācīnās nevis par [samazinātās likmes] saglabāšanu, bet par noteikšanu no jauna," sacīja Krauze.

Viņš gan sacīja, ka samazinātā PVN likme augļiem un dārzeņiem, kā arī citiem pārtikas produktiem, ir mērķis, par kuru viņš runās arī nodokļu izmaiņu darba grupā, tā būs viņa un ZZS prioritāte, "par to runāsim un cīnīsimies".

Taču nodokļa izmaiņu grupa savu darbu plāno pabeigt nākamgad, līdz ar to, pēc Krauzes domām,  to varētu ieviest "agrākais 2025. gadā".

KONTEKSTS:

Samazināto PVN likmi 5%, nevis 21%, apmērā svaigiem dārzeņiem, ogām un augļiem uz pilotprojekta laiku ieviesa 2018. gadā.

Zemkopības ministrija (ZM) secināja, ka projekts ir veiksmīgs, bet Finanšu ministrija uzskatīja, ka tas nav sekmīgs un ZM aprēķini par pozitīvo ietekmi ir interpretēti maldīgi. Tomēr valdība vienojās saglabāt samazināto PVN līdz 2023. gadam.

Veidojot nākamā gada budžetu, vairs nav plānots saglabāt samazināto PVN likmi Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem. Panākta vienošanās atvēlēt papildu 3 miljonus eiro, lai palīdzētu augļu un dārzeņu ražotājiem, – tie būs paredzēti investīcijām konkurētspējas un eksportspējas celšanā.

Biedrība "Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācija" paziņojumā medijiem šo lēmumu nosauca par "spļāvienu sejā" vietējiem zemniekiem, vietējās produkcijas patērētājiem, kā arī tirgotājiem, "kas ilgstoši cīnījušies ar negodprātīgiem ēnu ekonomiku atbalstošiem konkurentiem".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti