Panorāma

Politologi: Visticamāk, saglabāsies esošā valdošā koalīcija

Panorāma

Panorāma

Elektrības sadales tarifus pārskatīs decembrī

Jaunos elektrības sadales tarifus pārskatīs decembrī; pēc vajadzības paplašinās atbalstu mājsaimniecībām

Mājsaimniecību atbalsts sakarā ar elektrības cenu pieaugumu varētu tikt paplašināts, pēc tikšanās ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) priekšsēdētāju Aldu Ozolu un klimata un enerģētikas ministru Raimondu Čudaru ("Jaunā Vienotība") norādīja premjerministrs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"). Tikmēr SPRK decembrī pārskatīšot tarifus, lai lemtu, vai tajos nepieciešamas korekcijas.

ĪSUMĀ:

  • SPRK: Jaunie elektrības sadales tarifi atspoguļo reālās elektroenerģijas jaudas un sadales uzturēšanas izmaksas.
  • Pēc vajadzības tiks paplašināts mājsaimniecību atbalsts, lai nāktu pretī tiem, kam nepieciešama palīdzība rēķinu apmaksā.
  • SPRK decembrī pārskatīs tarifus, lai izvērtētu nepieciešamos koriģējumus.
  • Ir cilvēki, kuriem rēķini pieauguši krietni vairāk par sākotnēji ziņoto trešdaļas pieaugumu.
  • Elektrības lietotājus aicina izskatīt savas pieslēguma jaudas.
  • AS "Sadales tīkls" sola vērtēt iespēju mazināt vai atcelt maksu par pieslēguma slodzes maiņu.

Visas puses pēc sarunām aicinājušas katru elektrības lietotāju rūpīgi pārskatīt sava pieslēguma jaudas, tādējādi samazinot arī rēķinus. Sarunā premjers esot pārliecinājies, ka nepamatotas izmaksas tarifā nav iekļautas un regulators izprot savu lomu – aizstāvēt sabiedrības intereses. Atbilstoši SPRK paustajam skaidrojumam jaunie sadales tarifi atspoguļo reālās elektroenerģijas jaudas un sadales uzturēšanas izmaksas. Tādēļ iedzīvotāji tiek aicināti pārskatīt savas elektrības pieslēgumu jaudas un izvēlēties piemērotāko tarifu.

"Ar šo maiņu mēs nākam milzu soli pretī ražojošajiem uzņēmumiem, īpaši tiem, kas ir uz lielām jaudām," pauda premjers. "Un, ja regulators tur savu stingro mugurkaulu, aizstāvot mūs kā patērētājus, es esmu pārliecināts, ka mēs kā sabiedrība šai modeļa maiņā kopumā būsim ieguvēji."

Kariņš norādīja, ka pēc vajadzības tiks paplašināts mājsaimniecību atbalsts, lai nāktu pretī tiem, kam šī palīdzība ir vajadzīga. Savukārt SPRK esot apliecinājusi, ka decembrī pārskatīs tarifus, lai tad skatītu, vai tajos ir nepieciešami kādi koriģējumi.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") par elektrības sadales tarifiem
00:00 / 00:25
Lejuplādēt

"Mums ir iespēja samazināt savas pieslēguma jaudas, ja mēs neizmantojam tik daudz elektrības, cik ampēru jaudas pieļauj, tādā veidā samazinot rēķinus. Mēs pēc vajadzības paplašināsim mājsaimniecību atbalstus, lai nāktu pretī tiem, kam palīdzība ir vajadzīga, un regulators ir apliecinājis, ka decembrī pārskatīs tarifus kopumā – skatīs, vai tur nevajadzētu kādu koriģējumu," pēc tikšanās pauda Kariņš.

Sabiedrībā izskanējušas bažas, ka sākotnēji esot ziņots, ka no 1. jūlija Latvijā vidēji par trešdaļu pieauguši elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi – par attiecīgi 32% un 36%.

Saņemot rēķinus, ir cilvēki, kuriem šis procents ir krietni augstāks.

Kā uzsvēra SPRK priekšsēdētāja Ozola, regulators vienmēr esot vērsis uzmanību uz to, ka elektroenerģijas pieaugums izmaksās katram būs atšķirīgs gan no patēriņa, gan pieslēguma parametriem, attiecīgi arī procentuālā izmaiņa katram būs atšķirīga. Tāpēc no regulatora puses šāda komunikācija nav bijusi.

SPRK priekšsēdētāja par elektrības sadales tarifiem
00:00 / 00:32
Lejuplādēt

"Tarifs ir prognoze, mēs prognozējam, kādas būs AS "Sadales tīkls" izmaksas, ņemot vērā gan atalgojumu, gan elektroenerģijas cenu, par kādu ir jāiepērk elektroenerģijas zudumi. Tur varētu būt nobīdes no faktiskā pret prognozēto. Tas būtu pamats, tiešām tarifu ietekmējošs faktors. Izmaksas pārskatīt ātrāk, proti,

mēs no regulatora puses esam gatavi gada beigās vērtēt, kādas ir bijušas faktiskās izmaksas un, iespējams, ja ir novirzes un ja ir iespēja tarifu samazināt – mēs to noteikti darīsim," apliecināja Ozola.

Tiesa, Ozola gan norādīja, ka vēl ir pāragri spriest, vai tarifs tiks samazināts.

Arī klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars norādīja, ka AS "Sadales tīkls" piedāvā lietotājiem izskatīt savas pieslēguma jaudas, ko ir svarīgi darīt, jo jaunais tarifu plāns prasa iedziļināties katra lietotāja paradumos, tādējādi arī samazinot rēķinus.

Klimata un enerģētikas ministrija informēja, ka rosinās paplašināt aizsargāto lietotāju loku, to attiecinot arī uz sadales tarifiem.

"Tarifam ir divi režīmi – pamata un speciālais, un

mēs aizvien biežāk saskarsimies ar situāciju, kad pieslēguma fiksētā maksa ir lielāka nekā pieslēguma maksa par saņemto kilovatu.

Tas ir gadījumā, ja mums ir īpašumi, kuri tiek lietoti maz, tajos tiek lietota maz elektroenerģija, bet pieslēgums šiem īpašumiem atbilstoši jaudas apmēriem tiek nodrošināts, – tādas situācijas būs, mums ar to jārēķinās, jo infrastruktūras izmaksas pieaug. Un otrais, mājsaimniecībās, kurās elektrība netiek lietota regulāri – šeit ir speciālais tarifs, kurš paredz mazāku fiksēto maksu par pieslēgumu un lielāku maksu par patērēto vai saņemto kilovatu, un arī šeit, protams, ir iespēja izvēlēties sev atbilstošāko pieslēguma modeli," skaidroja Čudars.

Klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars par elektrības sadales tarifiem
00:00 / 00:45
Lejuplādēt

Tikmēr Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs paziņojis, ka viņa ieskatā jaunie elektrības sadales tarifi nešķiet ne samērīgi, ne pamatoti, nedz arī prātīgi. Viņaprāt, SPRK savu funkciju nav veikusi pietiekami labi un lēmums par jaunajiem tarifiem ir jāpārskata.

Tikmēr AS "Sadales tīkls" sola vērtēt iespēju nākt pretī iedzīvotajiem un mazināt vai atcelt maksu par pieslēguma slodzes maiņu, kas šobrīd ir 80 eiro.

Lai precīzi uzzinātu gaidāmās rēķina izmaiņas, SPRK aicina izmantot "Sadales tīkla" tarifu kalkulatoru.

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkls"  un "Sadales tīkls" (ST) pērn izstrādāja tarifu projektus. Atbilstoši plānotajiem kopējiem ieņēmumiem no elektroenerģijas pārvades tarifu projektā bija plānots palielināt 2,1 reizi, savukārt ST plānoja palielināt elektroenerģijas sadales tarifu vidēji par 75%.

Valdība un Saeima uzdeva uzņēmumiem tarifus pārstrādāt. Ar grozījumiem Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā tika noteikts, ka uzņēmumi šogad izstrādātajos tarifu projektos nedrīkstēs iekļaut iepriekšējo periodu zaudējumus.

Taču 1. jūlijā stājās spēkā izmaiņas elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas pakalpojumu tarifos, kas augustā saņemtajos rēķinos par jūliju pārsteidz iedzīvotājus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti