Inovāciju attīstībai komersantiem būs pieejami 112 miljoni eiro

Ministru kabinets sēdē otrdien, 9. janvārī, atbalstīja trīs jaunas Atveseļošanas fonda atbalsta programmas pētniecības projektu īstenošanai 112 miljonu eiro apmērā ar mērķi sekmēt inovāciju attīstību Latvijā, informēja Ekonomikas ministrijā (EM). 

Atbalsts būs pieejams maziem un vidējiem, kā arī lieliem komersantiem, tajā skaitā valsts kapitālsabiedrībām un pētniecības institūcijām viedās specializācijas jomās.

Atbalsta programmu ietvaros komersanti varēs saņemt finansiālu atbalstu granta veidā ar maksimālo atbalsta intensitāti 80%. Atbalsta programmas ietvaros attiecināmas tādas finansējuma saņēmēja izmaksas kā dalības maksa un citas izmaksas iesaistei  starptautiskās pētniecības un attīstības programmās, platformās un iniciatīvās, starptautisko projektu sagatavošanai, projekta vadības izmaksas, ārpakalpojumu iegāde un publicitātes pasākumi.

Savukārt sadarbības partneriem jeb pētniecības projekta īstenotājam būs pieejams atbalsts pētniecības aktivitātēm (eksperimentālās, rūpnieciskās, tehniski ekonomiskās), darba samaksai, algas nodokļu izmaksām, komandējumiem, komunāliem un sakaru pakalpojumiem, telpu, instrumentu, iekārtu un to aprīkojuma nomas maksai, plānotām materiālu izmaksām, izmaksām par līgumpētījumiem un patentiem, īpašumā esošo ēku, instrumentu, iekārtu un to aprīkojuma, patentu un licenču amortizācijas izmaksām, apdrošināšanas, ārējo pakalpojumu izmaksām, datu iegādes un abonēšanas izmaksām. 

Atbalsta programma jaunu produktu un pakalpojumu ieviešanai uzņēmējdarbībā nodrošinās finansiālu atbalstu komersantu digitālajai transformācijai, tajā skaitā mūsdienīgu automatizācijas, robotizācijas un darba kontroles rīku ieviešanai ražotnē. Atbalsta programmas kopējais finansējums – 24,3 miljoni eiro, privātais līdzfinansējums inovāciju ieviešanai – vismaz 16 miljoni eiro; maksimālais pieejamais atbalsts vienam finansējuma saņēmējam – 3 ,038 miljoni eiro, savukārt vienam sadarbības partnerim – ne vairāk kā miljons eiro. 

Atbalsta programmas ietvaros līdz 2026. gada 30. jūnijam kopumā plānots apstiprināt 43 pētniecības projektus, kopumā atbalstot 60 komersantus 120 jaunu produktu, pakalpojumu vai tehnoloģiju izstrādei,

no kuriem 35 jābūt ieviestiem ražošanā un jāizveido 300 jaunas darba vietas, kāpinot šo komersantu apgrozījumu par 50 miljoniem eiro un eksporta apjomu par 35 miljoniem eiro.  

Atbalsta instruments pētniecībai un internacionalizācijai sekmēs privāto pētniecības un attīstības investīciju apjoma palielināšanu, veicot mērķētas publiskās investīcijas, kas sekmētu jaunu produktu un pakalpojumu izstrādi, kā arī zināšanu pārnesi tautsaimniecībā. Atbalsta programmas kopējais finansējums - 47,66 miljoni eiro; maksimālais pieejamais atbalsts vienam finansējuma saņēmējam - 5, 96 miljoni eiro, savukārt sadarbības partnerim - ne vairāk kā 1,49 miljoni eiro.  

Atbalsta programmas ietvaros līdz 2025. gada 30. jūnijam plānots apstiprināt saistības par vismaz 42,88 miljoniem eiro, vienlaikus piesaistot privātās investīcijas vismaz 32 miljonu eiro apmērā.

Atbalsta programmas ietvaros plānots sniegt atbalstu 125 komersantiem 250 jaunu produktu, pakalpojumu vai tehnoloģiju izstrādei, no kuriem 75 jāievieš ražošanā, kā arī jāizveido 600 jaunas darba vietas, kāpinot komersantu apgrozījumu par 100 miljoniem eiro un eksporta apjomu par 70 miljoniem eiro. 

Atbalsta programmas inovatīvu produktu un tehnoloģiju izstrādei ietvaros komersantiem būs pieejams finansiāls atbalsts jaunu produktu, tehnoloģiju un pakalpojumu izstrādei, kas veicina zemu oglekļa emisiju ekonomiku vai noturību pret klimata pārmaiņām vai pielāgošanos tām, piesaistot privāto līdzfinansējumu inovāciju ieviešanā. Atbalsta programmas kopējais finansējums – 40 miljoni eiro; maksimālais pieejamais atbalsts vienam finansējuma saņēmējam – 5 miljoni eiro, savukārt vienam sadarbības partnerim – ne vairāk kā 1,25 miljoni eiro.  

Atbalsta programmas ietvaros līdz 2024. gada 31. decembrim plānots apstiprināt pētniecības projektus vismaz 36 miljonu eiro apmērā, vienlaikus piesaistot privātās investīcijas vismaz 26 miljonu eiro apmērā.

Atbalsta programmas ietvaros plānots sniegt atbalstu 60 komersantiem 210 jaunu produktu, pakalpojumu vai tehnoloģiju izstrādei, no kuriem 63 jāievieš ražošanā un jāizveido 500 jaunas darba vietas, kāpinot komersantu apgrozījumu par 84 miljoniem eiro un  palielinot eksporta apmēru par 58 miljoniem eiro.

EM norādīja, ka atbalsts pētniecības projektu īstenošanai nolūkā sekmēt inovācijas bija pieejams arī Eiropas Savienības fondu 2014.–2020. gada plānošanas perioda laikā Kompetences centru atbalsta programmas ietvaros. Šajā periodā atbalsts 62 miljonu eiro apmērā tika sniegts 322 komersantiem, kuri kopā izstrādāja 610 jaunus produktus, pakalpojumus vai tehnoloģijas, no kuriem 172 jau ieviesti ražošanā, vienlaikus izveidojot 1149 jaunas darba vietas. Līdz 2021. gadam komersantu apgrozījums pieauga par 254,8 miljoniem eiro un eksporta apjoms pieauga līdz 519 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 2015. gadu, kad tika uzsākta Kompetences centru atbalsta programma. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti