Par krāpšanos ar nodokļiem 2,5 miljonu eiro apmērā – 2 gadi cietumā un mantas konfiskācija

Pērnā gada izskaņā spēkā stājās Kurzemes apgabaltiesas spriedums, ar kuru viena persona – vairāku uzņēmumu īpašnieks – atzīta par vainīgu par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas lielā apmērā, savukārt divas personas – par to, ka tās atbalstīja notiesātā uzņēmumu īpašnieka noziedzīgos nodarījumus, informēja prokuratūra.

Uzņēmumu īpašnieks sodīts ar reālu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un diviem mēnešiem ar mantas konfiskāciju, atņemot tiesības uz visa veida komercdarbību uz pieciem gadiem. Savukārt pārējie apsūdzētie – amatpersonas radinieki – sodīti ar brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem, kas noteikta nosacīti ar pārbaudes laiku uz vienu gadu ar mantas konfiskāciju, atņemot tiesības uz visa veida komercdarbību uz diviem gadiem, un sabiedrisko darbu uz attiecīgi 120 un 100 stundām.

Tāpat tiesa lēma no apsūdzētajiem par labu valstij piedzīt kaitējuma kompensāciju 2 505 500 eiro apmērā.

Ar šo Kurzemes apgabaltiesas spriedumu tika atcelts Kurzemes rajona tiesas 2022. gada 27. aprīļa spriedums, ar kuru amatpersonas apsūdzētie radinieki tika attaisnoti, savukārt amatpersona tika sodīta ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, kas noteikta nosacīti ar pārbaudes laiku uz četriem gadiem, atņemot tiesības uz visa veida komercdarbību uz pieciem gadiem. Par minēto tiesas spriedumu Dienvidkurzemes prokuratūras prokurors Kurzemes apgabaltiesā iesniedza apelācijas protestu.

Saskaņā ar apsūdzību notiesātais, būdams uzņēmuma amatpersona – SIA valdes loceklis un īpašnieks – organizēja un vadīja uzņēmumu saimniecisko darbību. Amatpersona ar grāmatvežu starpniecību aprēķināja un norādīja valsts budžetā maksājamo nodokļu kopsummu, no kuras valsts budžetā samaksāja tikai nelielu daļu. Apsūdzētais savlaicīgi un pilnā apmērā neveica aprēķināto un deklarēto nodokļu maksājumus, tādējādi izveidojot nodokļu parādus lielā apmērā.

Naudu, kuru varēja novirzīt pilnīgai nodokļu nomaksai, apsūdzētais izvēlējās izlietot citiem mērķiem, tādējādi apzināti izvairoties no nodokļu nomaksas. Savukārt abi pārējie notiesātie ar savām darbībām atbalstīja notiesātās amatpersonas noziedzīgos nodarījumus, proti, izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kā rezultātā nodarīja valstij zaudējumus lielā apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti