Lietuvas premjere: Krievijas pārtikas produktu pārvadātāji rīkojas amorāli, bet likumīgi

Uzņēmumi, kas pārvadā Krievijas labību un pārtikas produktus caur Lietuvu, rīkojas amorāli, taču likumīgi, ceturtdien atzina Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.

"Kā jūs zināt, pārtikas produkti – un tas ir galvenais Eiropas Savienības un starptautiskās sankciju politikas noteikums – ir atbrīvoti no spēkā esošajām sankcijām, ciktāl tas attiecas uz pārtikas pieejamību. Gan tad, ja tie tiek transportēti uz Krieviju, gan arī no Krievijas," ceturtdien parlamenta deputātiem sacīja premjerministre.

"Tas nenozīmē, ka, manuprāt, cilvēki, kuriem ir bizness – pat saistīts ar pārtikas produktiem – un kuriem ir kaut kādas tirdzniecības attiecības ar Krieviju, rīkojas morāli. Man šķiet, ka tālu no tā, taču viņi rīkojas likumīgi," piebilda Šimonīte.

Viņa arī apsolīja izpētīt, cik daudz Krievijas graudu un pārtikas produktu tiek transportēti caur Lietuvu.

"Es noteikti pārbaudīšu, cik daudz graudu pārkrauj Klaipēdas ostā, kādi ir importa, eksporta un tranzīta dati," viņa sacīja.

Zemkopības ministrs Ķēstutis Navicks iepriekš sacīja, ka Krievijas labība tiek pārvadāta caur Latvijas ostām, bet Klaipēdas ostā Lietuvā tā nenonāk.

Tomēr viņš neizslēdza, ka Krievijas graudus varētu ievest, viltojot to izcelsmes dokumentus.

Lietuvas Graudkopju asociācijas prezidents Aušris Macijausks sacīja, ka līdz šim no Krievijas uz Latviju ir ievests aptuveni miljons tonnu graudu, un aicināja Lietuvas valdību nodrošināt, lai tie nenonāktu Lietuvā no Latvijas. 

Kopā Eiropas Savienībā (ES) 2023. gada deviņos mēnešos no Krievijas importēti 898 000 tonnu kviešu un kukurūzas, bet Latvijas valdība otrdien nolēma aicināt ES šādu importu aizliegt.

Kā aģentūra LETA noskaidroja Zemkopība ministrijā (ZM), Krievijas izcelsmes graudi ienāk Latvijas tirgū, izmantojot gan importa, gan tranzīta procedūras. Kviešu imports Latvijā sākas jūlijā, bet augustā sāk importēt arī rudzus. Lielāko daļu Krievijas importa gan veido tieši kukurūza, norādīja ZM.

KONTEKSTS:

Caur Latvijas robežkontroles punktiem šogad 11 mēnešos Eiropas Savienībā (ES) ievestas 382 808 tonnas pārtikas graudaugu no Krievijas, tostarp novembrī ievestas 61 894 tonnas. ES un Latvijas normatīvie akti neierobežo pārtikas produktu ievešanu no Krievijas, bet izskan ierosinājumi diskutēt par Krievijas lauksaimniecības produktu importa aizliegšanu ES, piemēram, "Latraps" aicina atteikties no saimnieciskās darbības, kuras rezultātā Krievijas produkcija nonāk Latvijā.

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākšanas Ukrainā pret Maskavu ieviestas vairākas sankcijas. Kamēr sankcijām pakļauto preču eksports uz Krieviju rūk, apjomi strauji auguši uz valstīm, kuras turpina tirdzniecību ar Krieviju. Tas radījis bažas par sankciju apiešanu, ko ierobežot ar jauniem pasākumiem cer Eiropas Komisija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti