Opozīcija pārmet ZZS atkāpšanos no samazinātās PVN likmes augļiem un dārzeņiem

Saeimas opozīcijas partijas, piedāvājot zemāku pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi pārtikai, pārmeta nu valdībā nonākušajai Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) atkāpšanos no pašas paustajām iecerēm laikā, kad tā strādāja opozīcijā.

Trīs Saeimas opozīcijas frakcijas – "Latvija pirmajā vietā", "Stabilitātei!" un Nacionālā apvienība – iesniedza trīs dažādus likumprojektus, rosinot zemākas PVN likmes gan svaigiem augļiem un dārzeņiem, gan citiem pārtikas produktiem. Parlamenta vairākums gan noraidīja šo ieceru nodošanu Saeimas komisijām.

Debatēs līdzās piedāvāto izmaiņu aizstāvēšanai opozīcijas deputāti asi un emocionāli kritizēja ZZS, kas pirms darba koalīcijā bija vairākkārt piedāvājuši līdzīgus grozījumus.

"Bet jājautā jums ["Jaunajai Vienotībai"]: ko jūs esat izdarījuši ar ZZS deputātiem, ar jauno zemkopības ministru [Armandu] Krauzes kungu, jo viņš ir mainījis savu pozīciju, es teiktu, ļoti radikāli. Iepriekš viņš bija diezgan liels šīs iniciatīvas atbalstītājs, bet šobrīd liekas, ka viņš ir bijis kaut kur sasiets, spīdzināts vai ir izmantoti kādi citi līdzekļi, lai viņš savu pozīciju mainītu," debatēs pauda deputāts Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība).

Viņš arī atgādināja par nu jau ministra Armanda Krauzes aicinājumu laikā, kad viņš bija opozīcijas deputāts, piemērot zemāku PVN likmi vietējiem augļiem un dārzeņiem. Arī "Progresīvie" pirms vēlēšanām aizstāvēja zemāku PVN likmi Latvijā raksturīgiem produktiem, norādīja Vitenbergs.

"Ne ZZS, ne "Progresīvie" vairs šo neatbalsta. Viņi saka, ka vajadzētu mērķēt, vērtēt, analizēt," sacīja Vitenbergs, kurš vēl pirms mēneša bija viens no valdības ministriem, bet nu nonācis opozīcijā.

ZZS deputāts Harijs Rokpelnis gan steidza argumentēt, ka atteikšanās no zemākas PVN likmes dārzeņiem saistīta ar iepriekšējās valdības neizdarībām: "Mēs nonācām valdībā, kur absolūti necīnījās pret banku patvaļu un ļāva finanšu sektoram plosīt mūsu ģimenes. Mēs nonācām valdībā, kur pedagogi streiko, kur ārsti gatavojas streikot, kur ir nepabeigts žogs uz Baltkrieviju... (..) Kāpēc es to stāstu? Ja notiek nelaime, cilvēks nokļūst nelaimes gadījumā, pirmais, kas ir jādara, ir jāaptur asiņošana, pēc tam mēs varam ārstēt un reabilitēt. Tas ir tas, kas šobrīd tiek darīts, tiek novērsta asiņošana."

Līdzīgi, kā publiski paudis ministrs Krauze, arī deputāts Rokpelnis solīja, ka par samazināto PVN noteiktām produktu grupām diskusijas turpināsies.

Savukārt Skaidrīte Ābrama ("Progresīvie") norādīja uz ZM sagatavoto pārskatu laikā, kad ministrijas politiskajā vadībā bija "Apvienotā saraksta" politiķis Didzis Šmits: "Zemkopības ministrija uz vasaras beigām, kad vēl ministrs bija Šmita kungs, bija sagatavojusi tādu skaistu pārskatu, kur secinājums beigās bija atstāts – saglabāt 5% PVN likmi. (..) Mani pārsteidz, ka Šmita kungs, būdams koalīcijā, zemkopības ministra amatā, kuram bija nolikts jau tas uz galda, savas ministrēšanas laikā nebija nemaz pavirzījis šo." 

Par samazināto PVN un cenām augļiem, ogām un dārzeņiem šonedēļ diskutēja arī LTV raidījumā "Kas notiek Latvijā?". Skaties video:

KONTEKSTS:

Samazināto PVN likmi 5%, nevis 21%, apmērā svaigiem dārzeņiem, ogām un augļiem uz pilotprojekta laiku ieviesa 2018. gadā.

Zemkopības ministrija (ZM) secināja, ka projekts ir veiksmīgs, bet Finanšu ministrija uzskatīja, ka tas nav sekmīgs un ZM aprēķini par pozitīvo ietekmi ir interpretēti maldīgi. Tomēr valdība vienojās saglabāt samazināto PVN līdz 2023. gada beigām.

Veidojot 2024. gada budžetu, vairs nav plānots saglabāt samazināto PVN likmi Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti