Finanšu ministrs: Nestabilas inflācijas laikā nodokļu izmaiņas nav iespējamas

Izmaiņas nodokļu sistēmā iespējamas tikai tad, kad stabilizējusies inflācija, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība")

Nodokļu politikas darba grupas trešdien aizvadītās sarunas ministrs raksturoja kā interesantas, piebilstot, ka daudzos jautājumos notikusi būtiska virzība. Premjerministrs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") šonedēļ izvērtēs sarunu rezultātus un jau nākamajā nedēļā jauno nodokļu sistēmas procesā būs redzama liela dinamika, pauda Ašeradens, uzsverot, ka sarunas nav iekļaujamas budžeta sastādīšanas procesā, jo šis ir nodokļu politikas veidošanas process, kas attiecas uz nākamajiem četriem gadiem.

Nodokļu slogs jeb iekasējamība Latvijā ir zemāka nekā salīdzināmās valstīs, pauda Ašeradens, norādot, ka Latvijā iekasēto nodokļu apjoms vidēji ir 30% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet līdzīgās valstīs tie ir apmēram 32% no IKP.

Uzņēmēji aicinājuši samazināt darbaspēka nodokļus, tomēr, kā norādīja Ašeradens, tas varētu būt iespējams, paceļot citus nodokļus. Konkrētus iespējamos scenārijus ministrs gan neatklāja. "Vērtējam divus darbaspēka nodokļu samazināšanas scenārijus, bet jāsaka, ka tas nav lēti.

Šobrīd ir milzīgs pieprasījums drošībā, mēs nevaram samazināt nodokļu ieņēmumus," sacīja ministrs.

Tiesa, tiekot skatītas arī citas alternatīvas.

Vienlaikus Ašeradens uzsvēra, ka šogad izmaiņas nodokļu sistēma nevajadzētu pieņemt, jo ir augsta inflācija, ko nevajadzētu "kurināt": "Jāskatās, kā attīstās inflācija. Nodokļu izmaiņas iespējamas tad, kad stabilizējas inflācija."

KONTEKSTS:

Finanšu ministrs šā gada februāra sākumā paziņoja, ka Finanšu ministrija (FM) gatavojas caurskatīt visus nodokļus, vai tie efektīvi strādā. Plānots strādāt ar koalīcijas un sociālo partneru iesniegtajiem priekšlikumiem par nodokļu izmaiņām, ko arī vērtēs.

Šā gada aprīļa sākumā ar saviem priekšlikumiem iespējamajām nodokļu izmaiņām nāca klajā Latvijā lielākās darba devēju organizācijas. Tās tostarp rosināja Latvijā ieviest obligāto veselības apdrošināšanu un izvērtēt iespēju esošos iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumus aizvietot ar pabalstu.

Trešdien, 2. augustā, pirmo reizi pēc vasaras pārtraukuma kopā sanāca nodokļu politikas darba grupa, Finanšu ministrijai partneriem ieskicējot plašu iespējamo nodokļu izmaiņu spektru, par ko tagad jādiskutē.

Klātesošie uzņēmēji atzina – konkrētības vēl nav, bet steigties politiķus nemudina. Latvijas Televīzijas aptaujātie ekonomikas eksperti ir vienisprātis – politiķu un uzņēmēju mērķis ar nodokļu izmaiņām nodrošināt ekonomikas izaugsmi nav sasniedzams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti