Īpašā operācijā Eiropā konfiscēti viltojumi 87 miljonu eiro vērtībā un arestētas 378 personas

Vairākas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis un trīs ārpus ES esošas valstis pagājušajā gadā īstenojušas vērienīgu operāciju "Viltotā zvaigzne", kuras mērķis bija atklāt viltotu preču izplatības tendences un to izcelsmes vietas. Operācijas rezultātā konfiscētas viltotas preces 87 miljonu eiro vērtībā, kā arī sākti vairāki simti tiesvedību un arestētas 378 personas, kas saistītas ar viltojumu biznesu, informēja Patentu valdē.

Operāciju 2022. gada otrajā pusē organizēja Spānijas un Grieķijas tiesībsargājošās iestādes sadarbībā ar ES Intelektuālā īpašuma biroju (EUIPO), bet kopumā iesaistījās 14 ES dalībvalstis un trīs ārpus ES esošas valstis – Serbija, Ukraina un Apvienotā Karaliste. 

Operācijas mērķis bija atklāt un konfiscēt populāru zīmolu viltojumus, identificēt jaunākās tendences, noskaidrot viltoto preču izcelsmes vietas un atklāt iespējamos izplatības ceļus, kā arī identificēt noziedzniekus un noziedzīgās organizācijas, kam ir cieša saistība ar viltojumu biznesu. Visu iesaistīto valstu rezultātus apkopoja EUIPO.

Iegūtā informācija liecina, ka joprojām populārākās viltojumu kategorijas ir apģērbs, apavi, luksusa preces, tostarp somas, maki, parfimērija, kosmētika un pulksteņi. Savukārt operācijas "Viltotā zvaigzne" laikā visvairāk konfiscētas sporta un luksusa zīmolu preces. 

Operācijas rezultātā secināts, ka viltojumu izplatībā liela loma ir sociālajiem medijiem, kur tirgoņi atklāti publicē foto ar tirgošanā pieejamiem viltotiem apģērbiem un apaviem. Tāpat tiesībsargājošās iestādes atklājušas, ka nereti viltojumi no ārpus ES esošām valstīm – pārsvarā no Ķīnas un Turcijas – nonāk nepilnīgi, un to iepakošana, viltotu preču zīmju pievienošana notiek valstī, kuras tirgum šīs preces ir paredzētas, proti, atsevišķās valstīs atklātas arī darbnīcas ar šujmašīnām un lāzerprinteriem, kurās notiek viltoto preču pabeigšana. Šajās darbnīcās arīdzan atrastas viltotas preces, kas bija sagatavotas pārdošanai.

Patentu valdes direktors Agris Batalauskis norādīja: "Stipri līdzīgas tendences esam novērojuši arī Latvijā – arī šeit pēdējos gados viltojumu izplatībā liela nozīme ir e-komercijai un sociālajiem medijiem, kur privātpersonas atklāti pārdod viltojumus, savukārt atsevišķi sludinājumu portāli atbalsta viltojumu izplatību. Vērienīgā operācija, kas pagājušā gada nogalē īstenota Eiropas valstīs, apstiprina, ka viltojumu izplatība ir apkarojama tikai visiem kopā – valstīm, starpvalstu organizācijām un katras valsts atbildīgajām institūcijām darbojoties kopā un saskaņoti."

Kopumā operācijas "Viltotā zvaigzne" 3921 pārbaudes laikā konfiscēti teju 2 000 258 viltotu zīmolu preču 87 miljonu eiro vērtībā. Pārbaudes veiktas dažādās vietās: 2396 veikalos, 717 ielas tirgos, 293 robežšķērsošanas vietās, 187 noliktavās, 313 kurjerdienestu kompānijās un 11 ražotnēs.

Dalībvalstīs sāktas 646 tiesvedības un 1311 administratīvās lietas, bet 378 personas arestētas par ciešu saistību ar viltojumu biznesu. Turklāt vairākas aizturētās personas ir bijušas saistītas ar citām kriminālām darbībām, kas nav saistītas ar viltojumu tirgu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti