VIDEO: Nosauktas aizvadītās teātra sezonas «Skatuves naglas»! Gada izrāde – «Smiļģis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

23. novembrī, Eduarda Smiļģa 135. dzimšanas dienā, aizvadīta ikgadējā “Spēlmaņu nakts” ceremonija. Dailes teātrī tika apbalvoti iepriekšējās teātra sezonas izcilākie iestudējumi un individuālie sniegumi – pasniegtas 12 “Skatuves naglas”. “Grand Prix” jeb Gada izrādes titulu ieguva Dailes teātra iestudējums “Smiļģis”, savukārt balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā šogad saņēma komponists Imants Kalniņš, kurš sarakstījis mūziku vairāk nekā 58 izrādēm gandrīz visos teātros Latvijā.

ĪSUMĀ:

  • Skatuves naglas saņēma vairāki iestudējumi – “Konklāvs”, “Marija un zibens”, “Kiosks”, “Mans kaimiņš ebrejs”.
  • Ar balvām godināti arī individuāli skatuves mākslinieki – scenogrāfe Ieva Jurjāne un režisors Viesturs Kairišs, režisors Andrejs Jarovojs, dziedātājs Jānis Šipkēvics, aktrise Ieva Segliņa, režisors Dmitrijs Petrenko, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Marija Ulmane, mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo un Andrāšs Juhāss, aktrise Vita Vārpiņa.
  • “Grand Prix” jeb Gada izrādes titulu saņēma režisora Viestura Kairiša darbs “Smiļģis” Dailes teātrī.
  • Balvu par mūža ieguldījumu saņēma komponists Imants Kalniņš.

Nosauktas aizvadītās teātra sezonas «Skatuves naglas»
00:00 / 00:31
Lejuplādēt

Aizvadīto teātra sezonu, kas sākās 2020. gada septembrī un noslēdzās 2021. gada septembrī, “Spēlmaņu nakts” rīkotāji nosaukuši par force majeure sezonu. 2020. gada novembra sākumā ārkārtējās situācijas laikā teātri skatītājiem tika slēgti, bet teātri darbu turpināja, iestudējot jaunas izrādes un gaidot, kad varēs tās parādīt skatītājiem. 2021. gada vasarā šis brīdis pienāca. Ņemot vērā ārkārtējos apstākļus, LTDS valde lēma, ka šogad “Spēlmaņu nakts” būs savādāka.

Lai spēles noteikumi visiem teātriem būtu vienādi, tika lemts uzticēt katram teātrim pašam izvirzīt četrus sezonas jauniestudējumus, kas piedalīsies “Spēlmaņu nakts” izrāžu konkursā. Žūrijas komisija papildus šīm izvirzītajām izrādēm vērtēja arī 2021. gada Valmieras vasaras teātra festivāla izrādes, Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarbu izrādes un citu neatkarīgo teātru pieteikumus konkursam.

"Spēlmaņu nakts" laureāti

"Konklāvs"

Pirmo "Skatuves naglu" šī gada ceremonijā saņēma izrāde "Konklāvs". Jaunā režisora Klāva Kristapa Košina darbs ir Kultūras akadēmijas diplomdarba izrāde, kas tapusi sadarbībā ar "Dirty Deal Teatro". Izrādes autori ir Diāna Kondraša un Klāvs Kristaps Košins, lomās: Endīne Bērziņa, Klāvs Kristaps Košins, Jurģis Lūsis.

Balva piešķirta par nebijušu atkailinātu patiesības pakāpi, par galvenā varoņa pašatklāsmes ceļu, kurā no izmisuma dzīlēm piedzimst viņa laikabiedriem noderīgas atziņas.

"Marija un zibens"

Ar otro vakara balvu godināja teātra trupas "Kvadrifrons" Valmieras vasaras teātra festivālā tapušo izrādi "Marija un zibens". Tās režisore ir Paula Pļavniece, dramaturgs Klāvs Mellis, kustību režisors Rūdolfs Gediņš. Lomās Ance Strazda, Sandija Dovgāne, Reinis Boters un Āris Matesovičs.

 Balvu piešķīra par meistarību izcili kodolīgā stāstā huligāniskā atsperīgumā ar paaudzes vienojošu asprātību izteikt jauna cilvēka pieaugšanas, sevis un otra atrašanas mokas, mulsumu, kaunu un vientulību, kad vienīgais orientieris ir vien maza zibens atstāta rētiņa uz ciskas.

"Kiosks"

"Skatuves naglu" saņēma arī Vijas Blūzmas, Anetes Meleces, mākslinieču apvienības "Grāfienes", Daces Vītolas un Riharda Zelezņeva izrāde "Kiosks" Latvijas Leļļu teātrī.

Balva piešķirta par bērniem saprotamu un pieaugušajiem interesantu mākslinieciski augstvērtīgu sarunu par vientulību, depresiju un citādību.

Ieva Jurjāne un Viesturs Kairišs

Scenogrāfei Ievai Jurjānei un režisoram Viesturam Kairišam "Skatuves naglu" piešķīra par kopdarbu izrādē "Smiļģis" Dailes teātrī,

režijas un scenogrāfijas absolūtu saplūsmi, radot iestudējumu vizuālā teātra estētikā.

"Mans kaimiņš ebrejs"

Balvu saņēma arī Mārtiņa Eihes, Kristas Burānes, Kirila Ēča, Pamelas Butānes, Jēkaba Nīmaņa izrāde "Mans kaimiņš ebrejs" Rēzeknes teātrī "Joriks

par pilsētas kopienas saliedēšanu, profesionālās un amatieru mākslas savienojumu un vēsturiskās apziņas modināšanu bez agresijas un didaktikas.

Andrejs Jarovojs

Režisoram Andrejam Jarovojam "Skatuves naglu" piešķīra par pārliecinošu konceptuālu eksperimentēšanu, kas rezultējas inovatīvās

laikmetīgā teātra formās un atvērtos vēstījumos, sniedzot gan skatītājam, gan izpildītājam neviltotu jaunatklājuma prieku no izrādes uz izrādi.

Jānis Šipkēvics

Kontrtenoram Jānim Šipkēvicam "Skatuves nagla" piešķirta par lomu laikmetīgajā kameroperā "Tagadne (Time Present)", kas tapusi laikmetīgu skatuves mākslas notikumu sērijā “Pārmija” sadarbībā ar kultūrvietu “Hanzas perons”,

par atkailinātu ceļojumu teritorijā, kurā skatītājam tiek dāvāts saviļņojums būt lieciniekiem mākslinieka pieaugšanai un neatgriezeniskai transformācijai.

Ieva Segliņa

Aktrisei Ievai Segliņai balvu pasniedza par Raiņa lomu Dailes teātra izrādē “Smiļģis”,

par precīzā formā atklātu ģēnija trauslo būtību, par lomu, kas veidota, bijību saliedējot ar aktierisku drosmi.

Dmitrijs Petrenko

Režisoram Dmitrijam Petrenko “Skatuves naglu” piešķīra

par procesuālu domāšanu repertuāra veidošanā un darbā ar aktieriem, kas ļauj izkāpt no komforta zonas un apgūt vēl nezināmas profesionālās teritorijas, tādējādi pulējot un asinot aktieru profesionālos ieročus.

Marija Ulmane

Scenogrāfei un kostīmu māksliniecei Marijai Ulmanei balva piešķirta

par spilgtu un profesionāli pārliecinošu jaunākās scenogrāfu paaudzes reprezentāciju, iekļaujoties stilā atšķirīgās izrādēs un saglabājot personisko rokrakstu.

Krista un Reinis Dzudzilo, Andrāšs Juhāss

Māksliniekiem Kristai un Reinim Dzudzilo un Andrāšam Juhāsam “Skatuves naglu” pasniedza par Dailes teātra izrādes “Degunradži” vizuālo tēlu (režisore Ildiko Gāšpāra).

Balva piešķirta par vizuālu piedzīvojumu, ievedot skatītāju absurda komiskajās un šausminošajās dzīlēs; par filigrānu video mākslas un scenogrāfijas saplūsmi, radot vienotu skatuves telpu.

Vita Vārpiņa

Aktrise Vita Vārpiņa balvu saņēma par Rutes Vulfas lomu izrādē “Ārsts” Dailes teātrī

par smalku un drosmīgu aktrises darbu, filigrāni atklājot sarežģīta raksturu pretrunīgu ētisku dilemmu krustcelēs.

Imants Kalniņš

Balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā šogad saņēma komponists Imants Kalniņš, kurš sarakstījis mūziku vairāk nekā 58 izrādēm gandrīz visos teātros Latvijā.

“Grand Prix” – “Smiļģis”

“Grand Prix” jeb Gada izrādes titulu saņēma režisora Viestura Kairiša darbs “Smiļģis” Dailes teātrī. Saņemot vakara galveno balvu, izrādes režisors Viesturs Kairišs dalījās pārdomās: “Mums, apzinoties kultūras lomu sabiedrībā, ir jārunā par būtisko.

Es izrādes kontekstā aizdomājos – vai Smiļģis vakcinētos? Un man likās, ka, visticamāk, viņš būtu skeptisks. Un man likās, ka varbūt kaut kas vairāk – viņš noteikti būtu antivakceris, bet viņš vakcinētos.

Ar visiem šiem saviem uzskatiem, jo viņa devīze bija: dzīvi mēs varam dzīvot tikai divos veidos – tā ir vai nu trūdēšana, vai degšana. Mums nav izvēles, mums ir jādeg. Sabiedrībā valda nepareizs priekšstats, ka mēs, vakcinētie, atgrūžam tos, kas nav vakcinējušies. Bet tas tā nav. Es saku kā Dailes teātra mākslinieciskais direktors – mums ir tukša katra otrā rinda izrādēs. Un tajā aktieri redz jūs, cilvēkus, kuri ir padevušies savām bailēm, savai neizpratnei, varbūt kādiem viltus praviešiem un vēl nav nolēmuši [vakcinēties]. Bet mēs taču saprotam, ka kiberkara apstākļos, globālās sasilšanas draudos šī ir tik maza sērga. Mums tā ir kopā jāpārvar, tāpēc mēs, teātra cilvēki, mēs jūs gaidām šajā teātrī, mēs jums gribam palīdzēt, mēs gribam ar jums runāt, mēs esam kopā ar jums.”

“Latvijas Mobilā Telefona” Teātra inovācijas balvu saņēma Latvijas Nacionālā teātra virtuālās realitātes izrādes “Atver acis” radošā komanda.

“Spēlmaņu nakts” 2020./2021. gada sezonas konkursa izrādes vērtēja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā: Zane Radzobe (teātra kritiķe un zinātniece, žūrijas komisijas priekšsēdētāja), Edīte Tišheizere (teātra kritiķe un zinātniece), Juta Ance Ķirķis (teātra kritiķe), Undīne Adamaite (teātra kritiķe un kultūras žurnāliste), Gundega Saulīte (teātra kritiķe).

Tā kā šoreiz nav balvu kategoriju un nominantu, “Spēlmaņu nakts” ceremonija nebalstījās konkurences intrigā, bet gan stāstos par teātriem.

Ceremonijā uzstājās Liene Kinča, Perīna Madefa, Sniedze Prauliņa, Kristīne Zadovska, Intars Busulis, Andris Keišs, Miķelis Putniņš, Jānis Šipkēvics, kā arī Latvijas Radio bigbends un mākslinieciskais vadītājs Kārlis Vanags, Valsts akadēmiskais koris “Latvija” un mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Māris Sirmais.

Ceremonijas radošā komanda lūdza atsaukties visus teātrus papildināt 23. novembra vakaru ar sava teātra stāstu un veidot to kā būtisku teātra žanra reprezentācijas pasākumu un arī iekšējās pašapziņas stimulējošu norisi. Tas ir īpaši būtiski pēc sezonas, kad teātra žanrs sabiedrībai ir kļuvis perifērāks un piedzīvo mākslinieku iekšējās motivācijas izaicinājumus.

Ceremoniju vadīja 12 teātrus pārstāvoši vadītāju pāri: Gundars Āboliņš un Gerds Lapoška (Jaunais Rīgas teātris), Agnese Laicāne un Oļegs Šapošņikovs (Daugavpils teātris), Jekaterina Garfunkele un Kārlis Tols (Rēzeknes teātris “Joriks”), Ieva Puķe un Toms Treinis (Valmieras Drāmas teātris), Jana Herbsta un Anatolijs Fečins (Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris), Anta Aizupe un Inta Tirole ("Dirty Deal Teatro"), Rūdolfs Gediņš un Vienradzis (Teātra trupa “Kvadrifrons”), Jana Ļisova un Arturs Krūzkops (Latvijas Nacionālais teātris), Santa Didžus un Rihards Zelezņevs (Latvijas Leļļu teātris), Kintija Stūre un Egons Dombrovskis (Liepājas teātris), Vita Vārpiņa un Kārlis Arnolds Avots (Dailes teātris), Jana Jacuka un Liena Šmukste (Ģertrūdes ielas teātris).

Balvu pasniegšanas ceremonijas idejas autori - Ojārs Rubenis, Laura Groza; režisore – Laura Groza; scenārija autors – Mārtiņš Meiers; scenogrāfs – Mārtiņš Vilkārsis; muzikālais vadītājs – Juris Vaivods; video mākslinieks: -8; kostīmu māksliniece – Ilze Vītoliņa; gaismu mākslinieks – Oskars Pauliņš; producente – Asnate Siliņa. 

Gada balvu teātrī “Spēlmaņu nakts 2020/2021” finansē Latvijas Republikas Kultūras ministrija, organizē Latvijas Teātra darbinieku savienība (LTDS), sadarbības partneri – AS “Gaso”, SIA “Latvijas Mobilais Telefons”, alus darītava “Valmiermuiža”, atbalsta Rīgas dome, Latvijas Televīzija, Latvijas Radio, LSM.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti