Teātru jaunā sezona: Latvijas Nacionālā opera un balets

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 8 mēnešiem.

Līdz ar rudens sezonas sākumu šajās dienās Latvijas Radio rīta programma "Labrīt!" īsi iepazīstina ar teātru jaunās sezonas galvenajiem plāniem un iecerēm. Latvijas Nacionālā opera un balets sezonu sagaidījis ar jaunu nosaukumu, vizuālo identitāti un vairākām debijām.

Latvijas Nacionālās operas un baleta programmā šosezon septiņi jauniestudējumi. Nākampiektdien uz skatuves atgriezīsies Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes „Putnu opera”, ar kuru izaugušas jau vairākas paaudzes. Bet 22.oktobrī kārta jaunam baletam – Morisa Ravela viencēlieniem ar Morisa Ravela un Modesta Musorgska mūziku, ko interpretēs Kšištofs Pastors un Latvijas jaunie horeogrāfi, bet scenogrāfija pārsteigs ar jaunu sensoru tehnoloģiju. „Jauns” ir viens no šīs sezonas atslēgvārdiem, saka Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes locekle Daina Markova.

„Mēs dodam iespēju mūsu pašu jaunajiem izrāžu veidotājiem – režisoriem, dziedātājiem, scenogrāfiem, izpildītājiem – izmēģināt spēkus operā, un šeit būs vairākas debijas. Viena no tām būs Viestura Meikšāna pirmā izrāde uz operas lielās skatuves – Verdi „Makbets”,” norāda Markova.

„Makbetam”, ko Meikšāns veido kopā ar scenogrāfu Reini Suhanovu, pirmizrāde gaidāma februāra beigās. Bet jau decembrī pēc ilgāka pārtraukuma uz Nacionālās operas skatuves atgriezīsies operete – Johana Štrausa „Sikspārnis”.

„Daudzos operas teātros pasaulē iestudē operetes, cilvēkiem ļoti patīk un viņi labprāt nāk un klausās. Domāju, ka „Sikspārņa” uzvedums būs ļoti krāšņs. To veido režisors Edmunds Freibergs, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa un scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis,” turpina Markova.

Martā pie savas izrādes tiks jaunie skatītāji – Margo Zālīte pēc Mocarta operas motīviem Jaunajā zālē iestudē „Mazo burvju flautu”. Bet otrs baleta jaunuzvedums „Šeherezade un viņas stāsti” pie skatītājiem nonāks aprīlī. To veidos horeogrāfs Leo Mujics, kura rokraksts skatītājiem pazīstams jau no „Romeo un Džuljetas”.

Pirmizrāžu birumu maijā noslēgs pasaules pirmatskaņojums – Ērika Ešenvalda opera „Iemūrētie”, kam libretu veidojusi dzejniece Inese Zandere. Sezonas laikā operā būs arī kamerkoncerti un kāds jauns projekts – lekciju cikls „Operas sākumi” Mikus Čežes vadībā.

„Kad mēs runājam par operu, šķiet, ka daudz ko zinām, bet gribējās mūsu zināšanas kaut kā sasistematizēt. Tādēļ nolēmām, ka vajadzētu šādu ciklu, lai cilvēki nāk uz operu jau ar bāzes zināšanām – kā šis žanrs radās, kuri komponisti to sāka,” skaidro Markova.

Bet tradicionālais operas festivāls nākamā gada jūnijā šoreiz būs veltīts itāļu romantiķim Džuzepem Verdi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti